-
Odp: OLYMPUS E-520 warto kupić ?
tak naprawde w przyzwoitych warunkach oswietleniowych, dobre zdjecie mozna zrobic prawie wszystkim, E-520 jest fajnym i tanim aparatem, biorac pod uwage rynek wtorny
zeby ladnie rozmyc tlo i dodatkowo wyciagnac postac z tego tla, musza byc spelnione nastepujace warunki, mozliwie jasny obiektyw, tutaj duzo zalezy od systemu, nastepnie odleglosc aparatu od obiektu, oraz odleglosc obiektu od tla
ot i cala filozofia
w systemie 4/3 ladne rozmycie tla jest mozliwe, fakt ze na jasne obiektywy trzeba wydac troszke kasy... ale w polaczeniu z umiejetnosciami da sie ...
najtaniej da sie to wyczarowac w polaczeniu z ZD 50/2, aczkolwiek ja wole ZD 50-200, w polaczeniu z odpowiednimi odleglosciami aparat obiekt, oraz obiekt tlo, daje super efekty
PS
aczkolwiek, jezeli dla kogos prawdziwym priorytetem jest piknie rozmiziane tlo, to sugeruje jednak FF... do tego tani 85mm F1.8 i po sprawie
-
Tak na szybko:
1. Włącz w aparacie priorytet przysłony (A)
2. Utaw obiektyw 40-150mm na najkrótszą ogniskową (40mm)
3. Ustaw przysłonę na najmniejszą - f4
4. Modela, czy tam obiekt fotografowany umieść jakieś 3-5 metrów od obiektywu w takim miejscu, żeby tło za fotografowanym obiektem było jak najdalej - najlepiej 10 metrów i więcej.
5. Zrób zdjęcie. Obiekt na pierwszym planie powinien być ostry, tło zaś rozmyte.
-
ja bym raczej zaczal od 150mm :)
pierwszy strzal z google:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=39210731
a tu masz olympusowe bokehy:
http://fourthirds-user.com/forum/sho...t=11126&page=6
pod zdjeciem jest napisane czasem jakim obiektywem robione, widze np. zd 50 :)
---------- Post dodany o 12:32 ---------- Poprzedni post był o 12:15 ----------
masz Klaudia znalazlem, 40-150:
http://www.flickr.com/groups/e620/di...7627257936018/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Klaud_2
. Ale ja naprawdę od niedawna mam lustrzankę.
-
Ta instrukcja nie jest prosta. Niepotrzebny techniczny zargon, ludzie zazwyczaj nie umieja tlumaczyc poczatkujacym.
-
Nie jest prosta bo ciężko odczytać taką czcionkę, ja się poddałem po kilku słowach.
-
mała poprawka: nocne fotografie - statyw :)
-
haha :D
Dziękuję za pomoc, na pewno się przyda :)
http://www.flickr.com/groups/e620/di...7627257936018/ ale ten Olympus E-620 piękną jakość zdjęć ma :roll:
-
Klaudia to jest ten sam obiektyw co Ty masz, mozesz zrobic IDENTYCZNE gdybys miala te sama modelke, to samo tlo i takie samo swiatlo.
Zrob podobne i nie narzekaj.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Klaudia to jest ten sam obiektyw co Ty masz, mozesz zrobic IDENTYCZNE gdybys miala te sama modelke, to samo tlo i takie samo swiatlo.
Zrob podobne i nie narzekaj.
Więcej ma MPX, droższy - musi być lepsza jakość ;)
---------- Post dodany o 19:02 ---------- Poprzedni post był o 18:54 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Tak na szybko:
1. Włącz w aparacie priorytet przysłony (A)
2. Utaw obiektyw 40-150mm na najkrótszą ogniskową (40mm)
3. Ustaw przysłonę na najmniejszą - f4
4. Modela, czy tam obiekt fotografowany umieść jakieś 3-5 metrów od obiektywu w takim miejscu, żeby tło za fotografowanym obiektem było jak najdalej - najlepiej 10 metrów i więcej.
5. Zrób zdjęcie. Obiekt na pierwszym planie powinien być ostry, tło zaś rozmyte.
no coś takiego na próbę mi wyszło. Trochę zamazane to tło jest, jako tako :???:
Pomniejszałam trochę w paincie, więc też straciło tę prawdziwą jakość, ale ogólnie wydaje mi się, że na zdjęciach sporo szumów. Może pora już nie ta na zdjęcia.
-
Klaudia do tej pory pisalas sensownie, nie dobijaj nas teraz :)
To co widzisz to kwestia obiektywu i oczywiscie skomponiwania zdjeciu, kazdym olympusem wyjdzie podobne.
---------- Post dodany o 19:04 ---------- Poprzedni post był o 19:03 ----------
Tak jak pisalem nie uzywaj najkrotszej 40mm tylko najdluzsza 150mm.
Poza tym jak komus robisz zdjecia to wybieraj osoby abys mogla publikowac w sieci a nie zamazujesz modelke :)
Zapisz sie na maxmodels to bedziesz miec 7 sesji w tygodniu i brak czasu na zadawanie pytan na forum :)
-
Najlepszy model :D
---------- Post dodany o 19:08 ---------- Poprzedni post był o 19:04 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Klaudia do tej pory pisalas sensownie, nie dobijaj nas teraz :)
To co widzisz to kwestia obiektywu i oczywiscie skomponiwania zdjeciu, kazdym olympusem wyjdzie podobne.
---------- Post dodany o 19:04 ---------- Poprzedni post był o 19:03 ----------
Tak jak pisalem nie uzywaj najkrotszej 40mm tylko najdluzsza 150mm.
Poza tym jak komus robisz zdjecia to wybieraj osoby abys mogla publikowac w sieci a nie zamazujesz modelke :)
Zapisz sie na maxmodels to bedziesz miec 7 sesji w tygodniu i brak czasu na zadawanie pytan na forum :)
To, że najlepiej wyjdzie 150mm to już odkryłam :D
Za zamazanie modelki przepraszam, ale jakoś taka nieprzygotowana się wydawała :D Trochę nie na rękę jej było to, że musi zapozować, gdyż ja chcę wypróbować ustawienia :lol:
Dobra, dobra, nie będę już zajmować czasu :-P
-
To bierz kotka i ustawiaj go na tle dalekim na 150mm i rob bokehy. Jeszcze jest jasno :)
A szumek zalezy od ISO, naucz sie jak sie ustawia ISO i nigdy nie uzywaj zadnego auto.
-
darkelf - właśnie przejrzałam galerię i widzę, że kolega to już tak na poważnie. :)
Ile za taką sesję sobie liczysz, jeśli nie tajemnicą ? :D
---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post był o 22:26 ----------
http://darkelf.pixu.com/photo/37329 w jakim programie bawiono się kolorystyką przy tej fotce ?
---------- Post dodany o 22:33 ---------- Poprzedni post był o 22:31 ----------
darkelf.pixu.com/photo/37330 lub tej
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Klaud_2
darkelf - właśnie przejrzałam galerię i widzę, że kolega to już tak na poważnie. :)
Ile za taką sesję sobie liczysz, jeśli nie tajemnicą ? :D
robie tylko sesje TFP, to jest hobby a nie praca, jak za cos bierzesz pieniadze to magia znika
Cytat:
Zamieszczone przez
Klaud_2
---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post był o 22:26 ----------
http://darkelf.pixu.com/photo/37329 w jakim programie bawiono się kolorystyką przy tej fotce ?
---------- Post dodany o 22:33 ---------- Poprzedni post był o 22:31 ----------
darkelf.pixu.com/photo/37330 lub tej
http://www.dobreprogramy.pl/Delabora...ows,28486.html
(oba wybrane przez Ciebie zdjecia sa zrobione ZD 50)
-
Klaud_2 pochwal się gdzie mieszkasz.
Może ktoś z forum obeznany w temacie foto mieszka gdzieś w pobliżu Ciebie.
Spotkacie się, pogadacie o fotkach co z czym i jak.
Jak nie wystarczy jedna lekcja to zapiszesz się na dodatkowe korepetycje. :-D
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Albo zlocik jaki ... :D
OOOOO! właśnie jest okazja, Bodzip wszystko sprawnie wytłumaczy, da dobrze pojeść, poznasz wielu ciekawych ludzi prezentujących tutaj swoje dzieła.
Przy okazji poznasz przepiękne rejony naszego kraju. I jak nic w dwa dni naumiesz się robić foty o jakich marzysz. :-D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
OOOOO! właśnie jest okazja, Bodzip wszystko sprawnie wytłumaczy, da dobrze pojeść, poznasz wielu ciekawych ludzi prezentujących tutaj swoje dzieła.
Przy okazji poznasz przepiękne rejony naszego kraju. I jak nic w dwa dni naumiesz się robić foty o jakich marzysz. :-D
A ile sprzętu do dyspozycji, potem marzenia i sny... o potędze :mrgreen:
-
Tutaj znajdziesz szczegóły:
https://forum.olympusclub.pl/threads...t-Beskid-Niski
Poznasz fajnych ludzi, wiele się nauczysz i ziszczą się sny o potędze. :-D
-
Klaudia chyba sie nie przedstawila ile ma wlasciwie lat, nie wiadomo czy 20 czy 13 :)
---------- Post dodany o 18:21 ---------- Poprzedni post był o 18:12 ----------
O masz ogloszenie z ZD50:
https://forum.olympusclub.pl/threads...808#post848808
-
Lat 16.
Zlot trochę za daleko jak dla mnie :)
---------- Post dodany o 19:35 ---------- Poprzedni post był o 19:30 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
O, też ostatnio pobrałam ten program, tylko starszą wersję. Mi tam nic fajnego w nim nie wychodzi :D
Jak będziesz kiedyś używał do obróbki, to możesz porobić kilka screenów jakich ustawień używasz :D Jeśli nie problem :)
-
Klaudia, to mam dla Ciebie propozycję - weź porozglądaj się po okolicy, czasem Domy Kultury czy lokalne stowarzyszenia organizują zajęcia dla dzieci i młodzieży. Może trzeba by im podpowiedzieć że jest zainteresowanie zajęciami z fotografii, znaleźć kilku jeszcze chętnych i można sporo zrobić. Niektóre (a w sumie bardzo wiele) gminy dają pieniądze na zajęcia dla dzieci i młodzieży. Można też postarać się o jakieś środki z UE - we wnioski można cuda wpisać, sporo się nauczyć a jeszcze w ramach cross-finansingu lepszy sprzęt foto kupić. Naprawdę możliwości sporo, polecam i gorąco zachęcam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
Klaud_2 pochwal się gdzie mieszkasz.
Może ktoś z forum obeznany w temacie foto mieszka gdzieś w pobliżu Ciebie.
Spotkacie się, pogadacie o fotkach co z czym i jak.
Jak nie wystarczy jedna lekcja to zapiszesz się na dodatkowe korepetycje. :-D
Zdradź więc, ewentualnie, tajemnicę, gdzie mieszkasz, lub w jakiej okolicy. Na pewno znajdzie się na forum ktoś z kolegów/koleżanek, kto pomoże. Książki są dobre, ale często przebrnąć przez kilkadziesiąt fachowych słów jest trudno. Dlatego kontakt z żywym człowiekiem może być lepszy.
Właśnie, rada henry1'ego wydaje mi się najlepsza. Niekoniecznie zresztą chodzi o forumowiczów; zajdź do jakiegoś zakładu fotograficznego (gdzie robią zdjęcia, wywołują filmy, robią odbitki itp.). Z tych fotografów zawodowych których znam, żaden nie odmówiłby pomocy.
A jeśli w okolicy spotyka się jakaś grupa fotoamatorów, to jeszcze lepiej.
-
Zdjęcie bez zamazywania modelki.
TADAM :)
-
1) brak swiatla, wyglada na przykladowy pstryk, no ale to musisz sie jeszcze nauczyc
2) kiepski kadr/kompozycja, po prostu wstawilas modelke w srodek zdjecia, nie dbajac o tlo czy jakies zbalansowanie zdjecia
3) cos jej wystaje na dole
mowilem kup ksiazke, to nie chcesz :)
-
Światło zmieniłam w programie, dlatego wydaje się ciemne zdjęcie.
-
Nie rozumiesz nawet o co chodzi :)
"Brak swiatla" chodzilo mi o to, ze modelka nie jest ciekawie oswietlona. Nie chodzi "za ciemno, za jasno", chodzi o to by ja ciekawie pokazac.
Widze ze zmienilas zdjecie albo wycielas dol (nie pamietam czy to jest to samo).
Popatrz jak za modelka widac w tle inne postacie, balagan.
I slup z glowy.
Wyobrazasz sobie na okladce magazynu zdjecie modelki ze slupem z glowy?
OK nie potrzebujesz obecnie nowych obiektywow, jedyny sprzet jakiego Ci ewentualnie brakuje to blenda (patrz Allegro).
Poza tym ksiazki, albo tak jak wyzej radzili - znajdz zywych fotografow w poblizu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Popatrz jak za modelka widac w tle inne postacie, balagan.
Ach to nie postacie tam w tle.To modele.To nie balagan w tle,to zastana sytuacja.Mozna sie czepic,ze nieostre te modele w tle,ale moze to bokeh a nie nieostrosc.Jedno jest pewne,.Ktos sie wpierdzielil w kadr i to w sam srodek.Jakas postac napewno.:mrgreen::mrgreen:
-
Okładki ? O czym kolega do mnie pisze? :D
To było zwykłe wyjście do parku i zwykłe zdjęcie uwieczniające tę chwilę :D
Nie szukałam modelek i nie ustawiałam nikogo. Nie robiłam go z myślą o jakiejś sesji, bo to nie była i nie miała byś sesja.
Było pisane, że zamazuję osoby na zdjęciu, więc wstawiłam niezamazane :)
Ot i co :)
Dziękuję za ocenę, wezmę ją oczywiście pod uwagę. Zamierzam kupić książkę, ale obecnie średnio mam ochotę się tym zajmować na poważnie :)
*Tak, wstawiłam drugie zdjęcie.
Cały czas ktoś się przewijał, ciężko było nie załapać jakiejś osoby, ale szczerze powiedziawszy, nawet nie zwróciłam na te postacie uwagi :roll:
-
Na jakie powaznie. Masz lustrzanke to teraz musisz uczyc sie robic zdjecia, bo takie zwykle z wyjsc z parku mozna zrobic komorka i nie bedzie roznicy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Klaud_2
Okładki ? O czym Ty do mnie piszesz? :D
To było zwykłe wyjście do parku i zwykłe zdjęcie uwieczniające tę chwilę :D
Nie szukałam modelek i nie ustawiałam nikogo. Nie robiłam go z myślą o jakiejś sesji, bo to nie była i nie miała byś sesja.
Było pisane, że zamazuję osoby na zdjęciu, więc wstawiłam niezamazane :)
Ot i co :)
Dziękuję za ocenę, wezmę ją oczywiście pod uwagę. Zamierzam kupić książkę, ale obecnie średnio mam ochotę się tym zajmować na poważnie :)
*Tak, wstawiłam drugie zdjęcie.
Cały czas ktoś się przewijał, ciężko było nie załapać jakiejś osoby, ale szczerze powiedziawszy, nawet nie zwróciłam na te postacie uwagi :roll:
Jeszcze chwilę i się z nami pokłócisz. Miarkuj proszę słowa i kontekst. Zrobisz sobie pusty wątek , do którego nikt nie chce zaglądać... Po co Ci to?
-
Nie zamierzam się z nikim kłócić. Przepraszam jeśli tak to zostało odebrane.
Po prostu piszę jak jest. Nie chcę zajmować się fotografią na poważnie. Od początku piszę, że chcę wykonywać zdjęcia amatorsko - dla siebie.
Lubię ładną jakość, więc zdjęcia komórką mnie nie fascynują.
Proszę o zamknięcie wątku :)
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Klaud_2
Nie zamierzam się z nikim kłócić. Przepraszam jeśli tak to zostało odebrane.
Po prostu piszę jak jest. Nie chcę zajmować się fotografią na poważnie. Od początku piszę, że chcę wykonywać zdjęcia amatorsko - dla siebie.
Lubię ładną jakość, więc zdjęcia komórką mnie nie fascynują.
Proszę o zamknięcie wątku :)
Pozdrawiam
I tak trzymaj.To jest to co prawie kazdy(95%) powinien wiedziec i sie przyznawac do tego.Tylko,ze tu jak zrobisz fotke kumplowi w parku to napisza Ci ze sesja,ze model,ze parasolki,blendy.I zaczyna sie karuzela.
Tylko z tym zamknieciem watka wyskoczylas jak filip z konopi.
W sumie zapamietaj,ze lustrzanka zeby zrobic dobrej jakosci zdjecie to musisz wiecej miec wiedzy niz robiac zdjecie kompaktem czy dobra komorka.Wiec troche wiedzy tej podstawowej Ci potrzeba.Gdy przeczytasz dokladnie instrukcje i zrozumiesz to co przeczytalas to wiecej wiedzy Ci nie potrzeba-narazie.Potrzebna Ci ona bedzie jak bardziej Ciebie wessa to fotografowanie.
Az Ci zaplusuje za szczerosc.
-
Lubię odkrywać nowe rzeczy, na pewno zakupując książkę o fotografii dowiem się sporo i zdobędę jakąś chociażby podstawową wiedzę, żeby wstydu nie było ;)
Dziękuję za poświęcenie czasu, wszystkie porady i oceny.
Nie będę więcej zawracać głowy, i tak już sporo cennych informacji dowiedziałam się z tego forum.
Wątek można zamknąć samemu, czy należy pisać w tej sprawie do administratora ?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Klaud_2
Lubię odkrywać nowe rzeczy, na pewno zakupując książkę o fotografii dowiem się sporo i zdobędę jakąś chociażby podstawową wiedzę, żeby wstydu nie było ;)
Dziękuję za poświęcenie czasu, wszystkie porady i oceny.
Nie będę więcej zawracać głowy, i tak już sporo cennych informacji dowiedziałam się z tego forum.
Wątek można zamknąć samemu, czy należy pisać w tej sprawie do administratora ?
Nie, nie
ci ągnij ten wątek dziewczyno, wstawiaj kolejne fotki, koledzy będą doradzać, coś poprawią, coś zasugerują.
Zamkniesz wątek i spalisz za sobą mosty. Na tym forum nie zakładamy kolejnych wątków do kolejnych zdjęć. Popatrz na inne wątki - jest dyskusja, jest pyskówka :mrgreen: ale z tego wynika wiedza dla ...o właśnie - nie tylko dla autora wątku, ale dla wszystkich czytających.
Nie robię portretów, nooo czasem dzieciakom. Coś grzebnąłem przy Twoim zdjęciu.
Dołożyłem kontrastu
Zgasiłem przepał na apaszce i łokciach
Całość ciut wyostrzyłem małym promieniem.
Załącznik 68823
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Nie, nie
ci ągnij ten wątek dziewczyno, wstawiaj kolejne fotki, koledzy będą doradzać, coś poprawią, coś zasugerują.
Zamkniesz wątek i spalisz za sobą mosty. Na tym forum nie zakładamy kolejnych wątków do kolejnych zdjęć. Popatrz na inne wątki - jest dyskusja, jest pyskówka :mrgreen: ale z tego wynika wiedza dla ...o właśnie - nie tylko dla autora wątku, ale dla wszystkich czytających.
Nie robię portretów, nooo czasem dzieciakom. Coś grzebnąłem przy Twoim zdjęciu.
Dołożyłem kontrastu
Zgasiłem przepał na apaszce i łokciach
Całość ciut wyostrzyłem małym promieniem.
Oj Bodzip:) Do grzebania przy modelce to się przyznałeś a o zniknięciu latarnia ani słowa. Dużo ważyła?:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Oj Bodzip:) Do grzebania przy modelce to się przyznałeś a o zniknięciu latarnia ani słowa. Dużo ważyła?:mrgreen:
Jaaaaa ?? :shock: :mrgreen: - widziałem jak złomiarze nieśli
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Jaaaaa ?? :shock: :mrgreen: - widziałem jak złomiarze nieśli
Autorka wątka się zniechęcila , a wy żartujecie sobie dalej... koledzy.
-
Nie ma co się zniechęcać, zamykać definitywnie wątku, w ogóle odwracanie się plecami od krytyki to złe podejście, ale też branie jej śmiertelnie poważnie jest jeszcze gorsze.
Moja propozycja-załóż wątek w dziale dla początkujących i szukaj dalej własnego stylu w tej zabawie z aparatem, wrzucając fotki na forum, każdy od czegoś zaczynał:)