Ja nie testowałem. Ja używałem. Konkretnie ZD50 z E-PL1 i któtko z OM-D. Do makro to AF jest zbędny więc ... Poza makro AF jest trochę wolniejszy i równie irytująco głośny co z dużym 4/3. Ale to są zady i walety dobrze znane.
Wersja do druku
Odświerzam - makro jak makro - mam 12-50 Oly i takie zbliżenie mi wystarczy (najczęściej do ukazania detali jakiegoś przedmiotu), jednak zastsnawiam się nad wymianą tego obiektywu na 12-32 Panasa a do tego jako substytut makro Pierścienie pośrednie. Testował ktoś takie rozwiązanie? Jak sprawdzają się takie pierścienie z połączeniem czegokolwiek (np. kita 14-42 czy powiedzmy 40-150 Oly)?
Usilnie próbuję wykorzystać te pierścienie (mam wersję z metalowym mocowaniem) do makro, ale brak wprawy. Generalnie raczej musisz liczyć na manualne ostrzenie (i tak jest ciężko, ale to moja pierwsza zabawa). Na razie próbuje się z 45/1.8 i 40-150 z dużego 4/3 przez adapter. Jak na razie nie ma się czym pochwalić (trochę ostatnio odpuściłem bo brak czasu). Póki co próbowałem z "zimowymi" roślinkami, ale nawet minimalny ruch powoduje brak ostrości.
Nikt nie pisal, ze bedzie latwo ;)
Makro to wbrew pozorom nie taka bulka z maslem :)
pozdro
nyny...dzięki :)... że łatwo nie będzie to wiedziałem...się poćwiczy i już za 20 lat (zgodnie z reklamą) ;) będą wyniki...
czyli 12-50 zostaje :)
Mimo wszystko liczę na sample!
Pozdrawiam
P.S.
Jaką minimalną odległość ostrzenia ma 12-40 oly?
Witam
Jestem tu nowy choć czytałem jako partyzant wcześniej a dokonałem rejestracji bo mam problem:
Posiadam OMD EM5 + 45 i 14-150 ostatnio dokupiłem pierścienie pośrednie do 45 bo chciałem zmniejszyć odległość ostrzenia (oczywiście z przeniesieniem automatyki) i tu powstał problem. Normalnie obiektyw ostrzy z różnych odległości (powyżej min.) i liczyłem, że pierścienie zmniejszą tę minimalną a tu każda kombinacja pierścieni 10; 16; 26 daje tylko po 1 odległości ostrzenia niezależnie czy używam AF czy MF i każda zmiana powoduje, że nie mogę ustawić ostrości
Czy to normalne czy coś uszkodzone jest.
Proszę bardziej doświadczonych o wyjaśnienie.
zmniejszyła się i to znacznie do np. 5 cm ale odsuniecie obiektywu dalej powoduje brak możliwości wyostrzenia
Używam czasem pierścieni pośrednich z m.zd 45/1.8 - zachowują się normalnie - zgodnie z prawidłami fizyki. Im bardziej oddalę obiektyw od matrycy, tym mniejsza minimalna odległość ostrości. Oczywiście wówczas zmienia się cały zakres ostrości i na dalsze plany, tym bardziej na nieskończoność nie można wyostrzyć.
Czyli dobrze liczyłeś, że minimalna odległość ostrzenia się zmniejszy:), bo napisałeś tak niejednoznacznie.
To normalne, tak ma być, z czasem się przyzwyczaisz.
Z pierścieniami tylko ich kombinacją zmieniasz odległość ostrzenia i co za tym idzie powiększenie.
Normalne, poza tym pierścienie lepiej współpracują z dłuższymi ogniskowymi.
Bez pierścieni robiłem kwiatek i znaczną część otoczenia z pierścieniami tylko słupek kwiatka a jakbym chciał całego kwiatka albo większego kwiatka tła to jak?
45 bardzo dobrze mi się makro z pierścieniami robiło np. klik
Tak trochę w "ciemno" kupiłeś te pierścienie:wink:. Tu też musisz przywyknąć, że z pierścieniami głębia ostrości jest bardzo mała. Im więcej ich użyjesz tym mniejsza głębia ostrości sięgająca milimetrów. Większego kwiatka rób bez pierścieni, mniejszego z jednym pierścieniem, całkiem małego (wielkości kilku milimetrów) z dwoma czy trzema pierścieniami.
Są jeszcze inne metody aby zwiększyć zakres głębi ostrości, ale może jakiś spec od makro się wypowie.
normalnie obiektyw ostrzy od odległości min. np 50 cm ale także z 60, 70, 10m itd. co znaczy, że można zrobić zdjęcie z dowolnej odległości powyżej minimalnej.
Czy jeżeli po podpięciu pierścieni minimalna odległość wynosi np 7,3 cm to zdjęcie z odległości np 7,5 jest niewykonalne (odl. podane przykładowo ale drgnięcie ręki powoduje brak możliwości ustawienia ostrości)
---------- Post dodany o 13:30 ---------- Poprzedni post był o 13:26 ----------
i nie o GO mi chodzi a odległość ostrzenia powyżej min.
Dziurkuję za uspokojenie ale i zmartwienie z drugiej strony
---------- Post dodany o 19:06 ---------- Poprzedni post był o 19:05 ----------
dziękuję miało być
Z 7.5cm może być jeszcze wykonalne, ale faktem jest, ze po założeniu pierścieni będziesz miał pewien zakres odległości z których będziesz w stanie wyostrzyć. Może to być np. od 7.3 do 8.1 cm - i w tym zakresie odległości będziesz w stanie uzyskać ostrość za pomocą AF lub kręcąc pierścieniem ostrości, a ani z większych ani z mniejszych odległości już nie naostrzysz. Zakres odległości z których będziesz w stanie uzyskać ostrość zależy od długości zastosowanego zestawu pierścieni (im większa - tym mniejsza minimalna odległość ostrzenia i równocześnie mniejsza różnica miedzy maksymalną a minimalną) oraz konstrukcji zastosowanego obiektywu (głównie jego ogniskowej i zakresu ostrości uzyskiwanych samym obiektywem). Przy zbyt krótkiej ogniskowej obiektywu może się okazać, że po dołożeniu pierścieni w ogóle nie udaje się uzyskać ostrego obrazu - odległość ostrzenia jest tak mała, ze trzeba by umieścić motyw gdzieś wewnątrz obiektywu...
Dziękuję te wyjaśnienia mi wystarczają choć nie pokrywają się z oczekiwaniami to mam świadomość ograniczeń i się do nich przystosować. Dziś cały dzień próbowałem i nawet coś z tego wyszło, może nie do pokazania bo to takie wprawki.