-
Odp: Nikon D800 też nadchodzi
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Do ślubów 8 kl/s zamiast rozdzielczości? Dziwne gusta ludzie mają...
8 klat/s to sporo, teoretycznie przy rzucaniu ryżem/cukierkami/monetami może się przydać ;-). Ok - a teraz na poważnie - po co taka rozdziałka przy ślubach? Tylko nie pisz, że można wycinać... Jak D800 będzie mieć jakieś sensowne małe rawy to potencjalnie ogromna rozdzielczość na życzenie będzie zaletą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Bo ta sa tzw. napierdalacze. Nie wazne co i jak byle duzo. Profesjonalizm rosnie proporcjonalnie do ilosci fps-ow.
Poza tym niech nie narzekaja bo moga przejsc na format DX (ile to bedzie wtedy na d800? 22Mpix?) i strzelac 5-6 fps a to juz OK.
Wiec ten placz to taki troche nieuzasadniony.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
a jak trafi sie uciekajaca panna mloda ? ;-)
-
To ani D800 ani D700 same rady nie dadzą. :-P Potrzebny szybki struś jako nośnik fotomachera.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Bo ta sa tzw. napierdalacze. Nie wazne co i jak byle duzo.
Nieprawda. Jak zaczniesz fotografować śluby, to po pewnym czasie na podstawie nabranego doświadczenia uznasz, że bardzo szybka seria jest BARDZO przydatna w niektórych momentach. Te momenty to np. rzut wiankiem/welonem, obsypywanie płatkami kwiatów przy wyjściu, konfetti na sali -są takie momenty, które często trwają zbyt krótko, żeby po prostu trafić -dlatego używa się serii, dzięki której można liczyć na złapanie tego najodpowiedniejszego momentu. To po prostu takie wspomaganie szczęścia -bo wiele takich idealnych zdjęć typu "odpowiednia chwila" to po prostu łut szczęścia.......
D800 w DX ma 15.3Mpix -jak by się ktoś pytał.......
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
A jakieś lekkie rawy z FX - coś w rodzaju canonowskiego sRaw?
-
Nie ma. Tylko JPGi w mniejszej rozdzielczości.
Dla RAW są 2 tryby (12 i 14 bit) oraz kompresja stratna bez stratna i brak kompresji. Najlogiczniej używać kompresji bezstratnej, która przy RAW 14bit daje pliki około 41Mb.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Nieprawda. Jak zaczniesz fotografować śluby, to po pewnym czasie na podstawie nabranego doświadczenia uznasz, że bardzo szybka seria jest BARDZO przydatna w niektórych momentach. Te momenty to np. rzut wiankiem/welonem, obsypywanie płatkami kwiatów przy wyjściu, konfetti na sali -są takie momenty, które często trwają zbyt krótko, żeby po prostu trafić -dlatego używa się serii, dzięki której można liczyć na złapanie tego najodpowiedniejszego momentu. To po prostu takie wspomaganie szczęścia -bo wiele takich idealnych zdjęć typu "odpowiednia chwila" to po prostu łut szczęścia.......
Łut szcześcia.. właśnie. Oczywiście większa ilość klatek może pomóc, zdaję sobie z tego sprawę, ale na szczęście, li tylko ten moment ślubu nie jest wyznacznikiem dla producentów korpusów.
Bo idac dalej to jeśli to losowość i trzeba szybko no to jest nowy D4 (z Nikona), wtedy sie nie przegapi niczego. Z drugiej strony widzialem profesjonalnie fotografujacych śluby z Olkami E-30 i E-3 (5fps). Wiec też się da.
Wierze też, że Nikon przygotował dla tych potrzebujacych tych fps-ow jak kawka dżdżu też jakieś tańsze rozwiązanie i że ruch z D800 jest rozmyślnym planowym rozłożeniem sił w nowym, nadchodzącym arsenale puszek.
No i tak jak już pisałem... 6fps i 15MPix to chyba całkiem rozsądnie.
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Witam !
Zgadzam sie z Toba Fatman.
Zawodowiec nie moze liczyc na "szczescie" on po prostu lapie to... co musi zlapac na focie i stad musi miec odpowiedni do tego sprzet.
Doswiadczenie i rutyna takze pomaga mu w osiagnieciu tego celu.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
Zgadzam sie z Toba Fatman.
Zawodowiec nie moze liczyc na "szczescie" on po prostu lapie to... co musi zlapac na focie i stad musi miec odpowiedni do tego sprzet.
Doswiadczenie i rutyna takze pomaga mu w osiagnieciu tego celu.
Pozdrawiam
Dlatego tez super zawodowcy, ktorzy nie moga liczyc na lut szczescia maja D4.
Cena za pewnosc (a nie za lut szczescie), jest wysoka. Nie ma, ze boli.
Ale.. haters gonna hate.. jak widac w kazdym systemie :P
T.
-
No niestety........... w ogóle to wszystko to sztuka kompromisu jest ;-)
Nikon sprytnie (na czas obecny) przygotował dwa nowe modele, które najlepiej wypadają w duecie -bo się świetnie uzupełniają. Niestety nie każdego będzie stać na oba......... większość wybierze tańsze rozwiązanie i po prostu bardziej się napoci podczas pracy. Efekt może być taki sam oczywiście -tylko nakład pracy będzie większy. A w obecnych czasach to........... ehhhh :-(
Dla mnie akurat problemu za bardzo nie będzie, wytrzymam te 4fps. Większa ilość Mpix -też nie problem, a nawet radość w moim przypadku, bo zawsze miałem ich mało (w sam raz ? wystarczająco ? -pewno tak :-) ), a teraz będę miał od cholery :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
.No i tak jak już pisałem... 6fps i 15MPix to chyba całkiem rozsądnie.
Nie zgodze się i to z kilku względów. Oczywiście Mpx starczy, tu zgoda, ale fps?. Niestety zeby miec te 6 fps (w DX niestety) trzeba wrzucić konkretna kasę w grip, inne akku i inną ładowarkę tego akku. Na teraz to około 1 tys EU. Tak, tak, kogoś nieźle pogięło z tą ceną.
Poza tym to po to ludziska ciagną do FF i zbierają szkiełka 1.4 by mieć malutką GO (sorry, że pisze o w akurat na forum OLY, no ale co na to poradzę)
Jesli ktos nie potrzebuje to kupuje np D300s w połowie niższej cenie.
4 fps w reporterce to mało. Oczywiście nikon chce zmusić ludzi do zakupów D4 i to cała tajemnica.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Zi
Nie zgodze się i to z kilku względów. Oczywiście Mpx starczy, tu zgoda, ale fps?. Niestety zeby miec te 6 fps (w DX niestety) trzeba wrzucić konkretna kasę w grip, inne akku i inną ładowarkę tego akku. Na teraz to około 1 tys EU. Tak, tak, kogoś nieźle pogięło z tą ceną.
Poza tym to po to ludziska ciagną do FF i zbierają szkiełka 1.4 by mieć malutką GO (sorry, że pisze o w akurat na forum OLY, no ale co na to poradzę)
Jesli ktos nie potrzebuje to kupuje np D300s w połowie niższej cenie.
4 fps w reporterce to mało. Oczywiście nikon chce zmusić ludzi do zakupów D4 i to cała tajemnica.
Nie no bez przesady. Nie placzcie nikoniarze. Dostalibyscie D800 z 16MPix i 8fpsami to by plakali portrecisci ze nic nie maja nowego tylko stare, drogie, wypasione D3X. No taki lajf...
Nikon nikogo zmusic do niczego nie chce IMHO. Po prostu nie da sie wydac 3-4 nowych produktow w jednym dniu/miesiacu.
T.
-
Thomasso, ja i Jacek_Zi jak widać nie płaczemy :-) A, że jest sporo marudzących -to normalne, wszędzie są tacy ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Dostalibyscie D800 z 16MPix i 8fpsami to by plakali portrecisci ze nic nie maja nowego tylko stare, drogie, wypasione D3X. No taki lajf...
T.
Zapewniam, że niewiele osób by płakało gdyby dostało 18 czy 24 Mpx. Wręcz wątpię czy ktokolwiek by płakał.
Ja czasami robię na D3x i te 24 Mpx mi wystarcza do wydruków offsetowych B1, billboardów itp. Powinienem byc pierwszym marudzącym, a o dziwo jestem nim dlatego, że dostałe w D800 ... za duzo Mpx i za mało fps. Wolałbym specyfikacją bliższą D3x, tylko może jeszcze plus kilka fps, w końcu pare lat minęło i zmieniono procesor, bufor, więc by szło dodać fps do choćby 6 w FF. A że jestem marudą o tym może świadczyć też fakt, że narzekam na ergonomię D3 (tzn na jeden minusik, dla mnie bardzo istotny, brak wybieraka pól AF przy pionach).
-
Dzisiaj mialem niebywala przyjemnosc popracowac z D4, D800E i D800 jak i nowa 85 1.8 AFS.
Jak dojde do siebie to troche opisze.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Dzisiaj mialem niebywala przyjemnosc popracowac z D4, D800E i D800 jak i nowa 85 1.8 AFS.
Jak dojde do siebie to troche opisze.
pozdro
Sample jakieś (nef) podlinkuj :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Lepiej nie, bo znów coś wyszperasz i system upadnie:D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
kurna ciezko bedzie bo to wazy 50mega jeden.
Dawaj na pw to jakos sie dogadamy jak i gdzie to wrzucic bo pojecia nie mam.
pozdro
-
A ceny dysków twardych nadal wysokie.
Do nowego body przydałby się pewnie i nowy dysk, co najmniej 1 TB.
-
Nyny.Spakowac mozesz ,haselko dodac i wstawic tu http://depositfiles.com/de/ i na pw linka i haselko podajesz .
Tylko nie przeginaj bo pliki powyzej 2 giga to blokuje.50 mega powinien przyjac:mrgreen::mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Nyny.Spakowac mozesz ,haselko dodac i wstawic tu
http://depositfiles.com/de/ i na pw linka i haselko podajesz .
Tylko nie przeginaj bo pliki powyzej 2 giga to blokuje.50 mega powinien przyjac:mrgreen::mrgreen:
Tak zrobie, ale sie wq...
Nie wiem gdzie mam nefy z d4, zostaly same jpg, a z d800 nic nie mam...
na szczescie z d800e sa i jpg i nef.
Kurna moglem nie wkladac jednej karty do wszystkich body na testy :(
Nie wiem czy dzisiaj, ale pchne to komu trzeba niech sobie popatrza.
pozdro
-
Pewnie d800e dostal karte jako pierwszy.Pewnie jest wsio tylko Ty nie widzisz innym aparatem Przeczytaj karte jakims nikonowym dedykowanym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slawek
Lepiej nie, bo znów coś wyszperasz i system upadnie:D
Podejmę ryzyko -mam nadzieję, że Nikon to przetrwa :D :D
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
kurna ciezko bedzie bo to wazy 50mega jeden.
Dawaj na pw to jakos sie dogadamy jak i gdzie to wrzucic bo pojecia nie mam.
pozdro
http://www.mediafire.com/ -polecam, idealne miejsce do trzymania większych plików -używam od dawna :-)
Z góry dzięki :-)
-
@Mirek54
@Fatman
Poszlo do was chlopaki na pw info skad mozecie moje nieudolne sample zassac.
pozdro
-
Dzięki -kapie jak krew z nosa, ale w końcu się uda ;-)
-
Dzieki.Zasysnelem sobie.Godzine mielil te paczke.
Powiem tylko tyle D300 to dwusuw te dwa pozostale to V6 i V8 tak bym ocenil po tych fotkach jako laik.Kurde nawet w tych nefach i JPG automat lepiej ustawia temp i balans jak operator.
Ktos kto ma D300 powinien szybko jakos to sprzedac,bo nastepny wypust nikona moze byc za trudny do przeskoku
Praktycznie fotki z tych dwoch nie wymagaja obrobki na kompie,chyba,ze ktos sie odnajduje i na szkle chce malowac "tfurczo"
Ustawic na auto balans dobrac czas lub przyslone(zalezy jaki temat)wcisnac i niech MG napierdziela.do zapchania magazynka.
-
podaj tez na PW namiara. D800 mi coraz bardziej przypada do gustu zwłaszcza że mam szklarnie do F100
to na NEFy / JPGi poptrzeć nie zaszkodzi...
-
Czy ktos kto pobral te RAWy z D800 moglby udostepnic paczke w necie gdzies bo yam gdzie nyny wystawil to mi idzie 5,5KB/sek.. a raczej juz nie idzie.
Moze na www.wyslijto.pl
???
T.
-
Miras pobral i sobie jak widac wyzej chwali:)
Ja tez sobie chwale zwlaszcza prace z D4, i nowe szkielko 85 1.8G AFS.
@Dobas: sprawdz PW.
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Czy ktos kto pobral te RAWy z D800 moglby udostepnic paczke w necie gdzies bo yam gdzie nyny wystawil to mi idzie 5,5KB/sek.. a raczej juz nie idzie.
Moze na
www.wyslijto.pl
???
T.
Pobralem i wstawie gdzies zaraz,tylko troche to potrwa.Na wyslij to nawet nie wejde drugi raz.Raz ze idiototom moj mail potrzebny jak i mail odbiorcy-Do czego???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Pobralem i wstawie gdzies zaraz,tylko troche to potrwa.Na wyslij to nawet nie wejde drugi raz.Raz ze idiototom moj mail potrzebny jak i mail odbiorcy-Do czego???
Do statystyk i marketingu :-D jak wrzucisz, daj i mnie znać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Do statystyk i marketingu :-D jak wrzucisz, daj i mnie znać.
Do tego maja IP.chyba nie myslisz,ze anonimem jestem ja i Ty.Do durnego spamu i reklam im potrzebne te dane.
Dam znac tu we watku.
Czekajcie a będzie WAM dane. mirek post 5003 zdanie piąte wiersz trzeci
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Podajesz fikcyjny mail np. jakistam@costam.pl i odbiorca@costam.pl
Bo po uploadzie dostajesz linka do pliku ktory zaladowany zostal. Wystarczy go skopiowac i bangla :P
T.
-
Tu wstawilem-pobierajcie,4 nefy z d800
http://www.2shared.com/file/tcew7oSU/d800e.html
Tomasso-Nie umiem oszukiwac moze nastepnym razem.
Aha A czym otworzycie to napiszcie,u mnie tylko dwa programy otworzyly.
A teraz sprawdzilem-pobiera z predkoscia okolo 2 mega.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
ale zasysa!!!
+(czyt.wielki replus) i dzięki!
---------- Post dodany o 12:42 ---------- Poprzedni post był o 12:41 ----------
kurdeee!!!!! "Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Mirek54."
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tu wstawilem-pobierajcie,4 nefy z d800
http://www.2shared.com/file/tcew7oSU/d800e.html
Tomasso-Nie umiem oszukiwac moze nastepnym razem.
Aha A czym otworzycie to napiszcie,u mnie tylko dwa programy otworzyly.
A teraz sprawdzilem-pobiera z predkoscia okolo 2 mega.
Dobra idzie w miare.. Dzieki :)
T.
-
A ci co pobrali co tak cicho siedza:P
Zadnych procz Mirasa wpisow, nawet tych psioczacych na zoltego?
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
A ci co pobrali co tak cicho siedza:P
Zadnych procz Mirasa wpisow, nawet tych psioczacych na zoltego?
pozdro
Ja dopiero wieczorkiem, jak dotre do domu na stacjonarny :)
T.
-
Ja co prawda pobrałem inne sample, ale coś tam mogę napisać ;-)
Ktoś kto potrzebuje jak najniższego szumu na wysokim iso, będzie zadowolony. Właściwie to poziom szumu do iso 6400 jest taki sam jak w przypadku D3/D700 (z niewielką przewagą dziadków....). Dla 12800 i 25600 widać już przewagę D800 (mniej "ciapek", znacznie lepszy detal).
Po ewentualnym zmniejszeniu rozdzielczości do 12Mpix, przewaga D800 jest już znaczna.
Filmy całkiem całkiem -zaskoczony jestem pracą AF -znacznie to poprawili. Nie jest już tak kompulsywny jak ten w D7000. Pracuje płynniej i pewniej. Niestety nadal są to szybkie zrywy (jednak nie tra tra tra tra jak w D7000 tylko traaaaaaa ;-) ), Nikon musi się nauczyć/dowiedzieć, że szybko nie zawsze znaczy ładnie.
Poziom detalu jak na "line skipping" zadowalający, niestety morę i aliasing widać, może te artefakty są ciut mniejsze niż w D7000. Poziom szumu na filmach też zadowalający, niestety ekstremalnych wartości typu 6400-12800 nie miałem okazji zobaczyć na odpowiedniej scenie.
Porównując z 5D Mk III wygląda na to, że zdjecia z Nikona są ostrzejsze -no cóż, poziom detalu raczej na pewno będzie większy, bo 36Mpix to jednak sporo więcej od 22. W kwestii szumu jest dosyć podobnie jeśli chodzi o RAW (bo w JPG Canon zrobił niesamowity postęp). Dosyć podobna scena i iso 6400 z obu puszek (zerowe odszumianie luminancji) -wycinki poniżej:
RAWy tu: http://www.mediafire.com/?4y4rwpkchwmzmc6
Co rozczarowuje ? Ogólna ostrość na dalszym planie w video -niestety na tym polu nowa 5ka też daje ciała (a tu liczyłem jednak na duży postęp). Nadal nic nie może podskoczyć Pasikonikowi GH2 w kwestii detalu/ostrości :-)