Bodzip - my kcemy wiewióra!!
A fotki mniam, mniam - zwłaszcza 102 :)
Wersja do druku
Bodzip - my kcemy wiewióra!!
A fotki mniam, mniam - zwłaszcza 102 :)
Bardzo interesująca fotorelacja. Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy.
Ładna ta cerkiew.
Ze też nie użyłeś stempelka do tego białego druta. Więcej uwag nie mam. Niskie Beskidy są nie gorsze od Wysokich. A te 100-500 mnpm nie ma aż takiego znaczenia.
Fajne obrazki prezentujesz. Smakowite, śliczne, niektóre możliwe do zrobienia tylko przez swoich.
Pozdrawiam AP.
Bodzip`ie, a zaczaiłbyś się może na palące się światło w okienkach cerkwi o wczesnowieczornej porze ? Przeczuwam niezwykły widok.
Światełko dopisało. Ta czeluść bezzębna największe wrażenie na mnie zrobiła :)
Owczary smakowite. Szarlotka z piwem na pewno też. Niedawno podobny zestaw tyle, że z gorącą kawą, skończył się wymianą klawiatury w moim laptopie. Przy okazji musiałem kupić netbooka bo akurat potrzebowaem pilnie mieć mobilną maszynę do pisania ;-)
Najbardziej podoba mi się ta odpływająca powoli piwniczka, ciekawy kontekst sytuacyjny, a ten kamień w pól drogi sugeruje jej dalszy los. Ciężko znaleźć świetne kadry gdy słońce schowało się za powloką chmur i dżdży. Też czasami próbuję. Nie lubię takiej pogody.
Mam nadzieję, że spacer poza tym był udany.
Pozdrawiam AP.
Był udany, bardzo :)
Właściwie, to bardziej w celu zrzucenia kilku kilogramów, ale i dla kadrów też.
Takich piwniczek w moim terenie jest sporo. Są bardzo praktyczne - utrzymują w miarę równą temperaturę w ciągu całego roku. Na kolejnym zastanawiałem się czy talerz satelitarny występlować - ale nie - ma zostać. Na krańcu świata, gdzie wrony zawracają :mrgreen: to jedyny kontakt ze światem.
106. 107. 108.
Zrzucaj, zrzucaj -ja zrzuciłem 15kg:grin:
I jeszcze z wczorajszej wędrówki :) Wieś Bodaki, kiedyś bogata, dziś biedna.
Cerkiew w Bartnem. trudno sfotografować - w lecie cudownie zielono i skryta między drzewami. W zimie widoczna w całej okazałości, ale szaro, buro i ponuro.
Trzecie - rzeka Sękówka - dość duża rzeka, dziś w czasie suszy to potok. A urwisko to skutek zeszłorocznej powodzi.
106. 107. 108.
Pokazuj dalej lubię tu czasem zajrzeć i w ciszy przed monitorem się podelektować. Blisko a inaczej jak u mnie.
Pozdrawiam AP.
102. Już aż taki komp słaby że trza go ciastkiem i piwem dopalić? :grin:
Jak zwykle u Ciebie - bardzo ciekawe miejsca i zdjecia. Cerkiew w Brunarach faktycznie nienajłatwiejsza do zdjęć. Chyba wczesna jesień, gdy jeszcze drzewa są kolorowe, przy ładnym dniu mogłaby dać ciekawe efekty. Pozdrawiam.
Ta cerkiewka przewędrowała do Bartnego ostatnio. Jakieś ~160 lat temu :) Cerkiew w Brunarach ma kamienny murek.
Ale dałem ciała :oops:
No nie wiem co mnie zamroczyło, dobrze że koledzy pilnują. Już poproszę moda o zmianę wpisu.
To jest wstyd jakich mało. To "mój" teren i nie powinienem się pomylić. Salvadhor dostanie plusa (w pamięci) za przypilnowanie
@Bodzip
Tak po prawdzie, tylko my wiemy o co chodzi, dla innych podpis by mógł być 'Drewutnia w Rogach Wyżnich' i też by było ok. To forum foto, nie etnograficzno-architektoniczne :)
Witam.
Ale innych może zainspirować tematem i wycieczką w tamte strony i nie powinni błądzić w czasie i przestrzeni z tego powodu.
Bodzip, Wspaniała robota.
Dziękuję i pozdrawiam. romeq
Dzięki Karolu :)
No coś mnie zamroczyło, trudno - bywa :)
ps. miód jest lepszy w Nowicy - prosto od pszczoły. Pan Piotr Michniak jest nie tylko Sołtysem, jest też pszczelarzem, łyżkarzem i wiele, wiele innych.
http://www.szlakrzemiosla.pl/s/tworc.../gallery/id/57
Kiedyś przyjechała do mnie rodzina z Kaszub. Oczywiście zabrałem ich do Pana Piotra. Kuzynka chwilę rozmawiała z żoną Pana Piotra i mówi:
"no to spotkali się Górale z Kaszubami"
na to usłyszała:
- "nieee droga Pani, my jesteśmy Łemki" :)
kurcze, strasznie mi się to spodobało, że nie wstydzą się swojej narodowości, choć w trakcie "akcji Wisła" sporo wycierpieli.
Karolu, jeszcze raz dziękuję, że zmobilizowałeś mnie kiedyś do założenia tego wątku, bo widzę że warto było :)
To ja się też przyznam - oglądam ostatnio, ale nie komentuję. Jak znajdę trochę czasu, to coś mądrego napiszę ;)
Pozdrawiam
Dzięki Wam za odwiedziny :D
A Marysia ? - wracam kiedyś z łazęgi, a Ona gary myje. Wielki szacunek. Ale, ale często razem wędrujemy :) a kondycję ma taką że ja wysiadam.
Gdybyś drogi kolego zrobił w długie zimowe wieczory jakąś mapkę albo dał linka do strony gdzie można zapoznać się z topografią tereny na którym są te cerkwie to wdzięczny Ci będę. Uwielbiam te klimaty, może na wiosnę się wybiorę w strony które pokazujesz. Dotychczas jeździłem na Roztocze, tam również cerkwie, stare chałupy, mało turystów :grin:
U nas to się nazywa: "Szlak Architektury Drewnianej". Jak dobrze pamiętam to zrobiłem zdjęcie takiej tablicy poglądowej, na której są zaznaczone szlaki turystyczne piesze i rowerowe, cerkwie prawosławne, greko-katolickie i kościółki, oraz topografia terenu.
A i proszę pamiętaj o jeszcze jednym :) - Beskid Niski to stare Polskie zagłębie naftowe. Tu są stare kiwony, tu Łukasiewicz. Ale przyjdzie jeszcze na to czas w długie zimowe wieczory :D
...
ps. przyjedziesz - daj wcześniej znać, załatwimy nocleg i pojeździmy razem :)
Ok. Na pewno się odezwę :grin:
Gdzie? Co? Kiedy? Też przyjeżdżam :mrgreen:
:mrgreen: Taki nieformalny zlot? Zwalimy się Bodzipowi na głowę, dzień wcześniej dostanie wiadomość na PW i niech nas zabawia:grin:
Byle do wiosny albo ładnej zimy:grin:
Co prawda nie do mnie, ale pozwolę się wtrącić. Dużo dobrego jest na stronie www.drewniana.malopolska.pl
Szlak Architektury Drewnianej
Szlak Architektury Drewnianej : mapa : 1:200000
Dziękuję. Z namiarów na miód skorzystam, może nawet już wkrótce. Co do Łemków - poznałem jedną rodzinę łemkowską. Otwartość, życzliwość i pracowitość tych ludzi jest niesamowita. Kilkugodzinna opowieść człowieka pamiętającego z dzieciństwa "akcję Wisła" zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Co do wątku - jak widać cała przyjemność po mojej stronie ;-)