-
Odp: Wyrazy "fotograficzne"
Ale na dia... sie zaczynało :-D
Co to aplanat, nie mylić a'palantem. :-D
-
To chyba taki rodzaj obiektywu, c'nie? Nie pamiętam konstrukcji, ale o ile pamiętam np. nie abberował ;-)
-
Aplanat to na pewno obiektyw. Jeszcze wczoraj był aplant:wink: Co ja się naszukałem...:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Aplanat to na pewno obiektyw. Jeszcze wczoraj był aplant:wink: Co ja się naszukałem...:grin:
Pisałem w pośpiechu bo telefon dzwonił i zeżarło mi jedna literkę. :-(
Więcej szczegółów proszę. :-P
-
Aplanat – obiektyw fotograficzny opracowany w 1866 roku w zakładach Carl August Steinheil & Söhne w Monachium, składał się z dwóch dubletów achromatycznych ustawionych symetrycznie wobec apertury. (...) Użycie dwóch symetrycznych dubletów pozwoliło na wyeliminowanie większości wad optycznych (aberracja sferyczna, aberracja chromatyczna, koma i dystorsja).
Tyle za córką wszystkich encyklopedii. ;-)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
No to, żeby nie trzeba było się męczyć:
achromat
właśnie mi przypomniałeś, że mam na stanie lupę aplanatyczno-achromatyczną
twu język mozna sobie poplątać...
lupa ta służy do oceny kamieni jubilerskich, gdyby się ktoś pytał :-)
-
To zróbmy mały przeskok technologiczny: lenna.
-
lenna lub lena zdjęcie o wymiarach 512 x 512 pix zrobione na potrzeby playboy'a w 1972 r zdjęcie Szwedzkiej modeliki używane jako zdjęcie testowe przy ocenie algorytmów kompresji czy usuwania szumu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
acidmk
lenna lub lena zdjęcie o wymiarach 512 x 512 pix zrobione na potrzeby playboy'a w 1972 r zdjęcie Szwedzkiej modeliki używane jako zdjęcie testowe przy ocenie algorytmów kompresji czy usuwania szumu.
I oto Ona -sprawczyni zamieszania http://52statesin8months.files.wordp...ng?w=300&h=300
-
No to chyba ja teraz siedzę sobie i gmeram w programie graficznym, moim celem jest zaznaczenie punktów cyfrowego obrazu w których gwałtownie zmienia się luminancja. Ostre krawędzie na obrazie przeważnie odzwierciedlają ważne zdarzenia i zmiany w przedmiotach przedstawionych na zdjęciach. Jak nazywa się ta opcja?
-
Czy to nie jest po prostu... wykrywanie krawędzi? ;-)
-
shardac Brawo !! Twoja kolej :)
-
To ja tak obok może nieco: chrominancja
-
W sensie fizycznym jest to cecha barwy, charakteryzująca nasycenie i odcień. W odniesieniu do telewizji jest to składowa sygnału odpowiadająca za kolor.
jedna z trzech składowych obrazu. Kolorowy obraz trzy składowe: luminancja - natężenie światła, chrominancja - nasycenia, chrominancja - odcienia.
Wada - mniejsza wzajemna korelacja lumiancji i chrominancji niż RGB
-
No cóż, brawo! Teraz Ty :)
-
A prosz, prosz: Zadymienie
-
Tyle czasu minęło i nic. Czy ja też mogę brać udział? Jeżeli tak, to:
zadymieniem jest brak czystej bieli na klasycznym papierze fotograficznym w miejscach nienaświetlonych, lub brak pełnej przejrzystości negatywu w miejscach nienaświetlonych z powodu zbyt energicznej pracy wywoływacza, spowodowanej niedoborem w nim substancji antyzadymiającej, np. bromku potasu. Nieprawidłowo nazywane zadymienie: przyczyną jest delikatne zaświetlenie materiału foto przed jego obróbką. Również "zadymieniem" nazywany jest proces zastępujący wtórne zaświetlenie materiału podczas obróbki odwracalnej. A u nas w labie we Wiedniu mówili na to ładnie "Schleier":wink:
-
-
Nie mam pomysłu:roll: Cokolwiek przychodzi mi do głowy - jest niezgodne z regulaminem określonym przez Mirka ("nie chodzi o wyrazy oczywiste"). Czy mogę rozszerzyć obszar trudności?
Jeżeli tak - to w jakim celu była wykorzystywana w fotografii analogowej ciecz immersyjna?
Jeżeli niezgodne z regulaminem - Saboor, odstępuję Tobie wyznaczenie kolejnego słowa.
-
Pamietam kiedys przed laty jak zesmy robili zdjecia ze zdjec.W wielu przypadkach byly to zdjecia tzw legitymacyjne na papierze jedwabistym.Zeby uniknac na naszych negatywach tego "jedwabiu" to pokrywalismy szybke,ktora przyciskala fotografowane zdjecie takim jak by rozrzedzonym olejkiem(pachnialo zywica jak w lesie).
Czy to czasem nie nazwa tej cieczy???Kurde nie pamietam dokladnie.Kojarzy mnie sie tez ze wklesla strona soczewki,ale to juz optyka bardziej.
Ide wertowac ksiazki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Pamietam kiedys przed laty jak zesmy robili zdjecia ze zdjec.W wielu przypadkach byly to zdjecia tzw legitymacyjne na papierze jedwabistym.Zeby uniknac na naszych negatywach tego "jedwabiu" to pokrywalismy szybke,ktora przyciskala fotografowane zdjecie takim jak by rozrzedzonym olejkiem(pachnialo zywica jak w lesie).
Czy to czasem nie nazwa tej cieczy???Kurde nie pamietam dokladnie.Kojarzy mnie sie tez ze wklesla strona soczewki,ale to juz optyka bardziej.
Ide wertowac ksiazki.
pewnie masz na mysli olejek cedrowy ? jezeli tak, to wlasnie olejek cedrowy o odpowiednio dobranym współczynniku załamania światła robil jako ciecz immersyjna
PS
informacje wyszukane w internecie
-
Mirek, trafiłeś poprawnie.. 2. zastosowanie - to wykonanie powiększeń na powiększalnikach kondensorowych z negatywów z podrapaną emulsją (negatyw włożony między dwie szybki z wkroplonym olejkiem, który bez śladu wypełniał zarysowania). To, co masz na myśli - to olejek cedrowy, ale takich luksusów to u nas nie było. Jako ciecz immersyjną stosowaliśmy glicerynę z dobrym skutkiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
2. zastosowanie - to wykonanie powiększeń na powiększalnikach kondensorowych z negatywów z podrapaną emulsją (negatyw włożony między dwie szybki z wkroplonym olejkiem, który bez śladu wypełniał zarysowania). To, co masz na myśli - to olejek cedrowy, ale takich luksusów to u nas nie było. Jako ciecz immersyjną stosowaliśmy glicerynę z dobrym skutkiem.
No to Centus niech leci dalej,bo ja L4 mam:mrgreen:A o tym cedrze to po prawdzie on pojechal,mnie to jakies inne drzewa po glowie chodzily:wink:On taki kierunek luksusu wybral.:wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
No to Centus niech leci dalej,bo ja L4 mam:mrgreen:A o tym cedrze to po prawdzie on pojechal,mnie to jakies inne drzewa po glowie chodzily:wink:On taki kierunek luksusu wybral.:wink:
w sumie to czesciowo mi podpowiedziales tym zapachem lasu ;-) , jakby co mozemy miec wspoludzial , ale wole zwyciestwo zostawic Tobie , gdyz ja mam zbyt maly staz aby ciekawe slowo wymyslic ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
w sumie to czesciowo mi podpowiedziales tym zapachem lasu ;-) , jakby co mozemy miec wspoludzial , ale wole zwyciestwo zostawic Tobie , gdyz ja mam zbyt maly staz aby ciekawe slowo wymyslic ;-)
Nie kombinuj jak zyd za okupacji tylko dawaj.Jak ja wymysle to mnie posta skauja,bo napisza,ze nie chca siary na forum.Z boku se poczytam-najlepsze wyjscie.:mrgreen:
-
zeby duzo nie kombinowac ..., co to jest achromat ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
zeby duzo nie kombinowac ..., co to jest achromat ?
Artysta- Achrtysta.
Aromat- Achromat.
Wychodzi na jakies artystyczny zapach ;)
Albo przeciwienstwo chromatu- a-chromat.
-
Achromat to optyka dwusoczewkowa, która składa się z socewki skupiającej(szkło kronowe) i rozpraszającej(szkło flintowe). Umożliwia korekcję dwu długości fal, czerwonej i niebieskiej co w dużym stopniu zmniejsza aberrację.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Achromat to optyka dwusoczewkowa, która składa się z socewki skupiającej(szkło kronowe) i rozpraszającej(szkło flintowe). Umożliwia korekcję dwu długości fal, czerwonej i niebieskiej co w dużym stopniu zmniejsza aberrację.
dokladnie tak , wiec Ty jedziesz dalej ;-)
-
To pociągnijmy temat dalej: apóchrōmatos (greka) :grin:
-
Pojęcie bliżej znane jako apochromatyczność, występujące częściej w postaci określenia "korekcja apochromatyczna"- w skrócie APO.
Pojęcie dotyczy wady optyki polegającej na nierównym załamaniu/odbiciu światła w soczewkach obiektywu zaś korekcja polega na zastosowaniu specjalnych soczewek apochromatycznych, które niwelują lub ograniczają/minimalizują to zjawisko wzmacniając jednocześnie określone kolory- a więc najprościej mówiąc, zwiększają kontrast kolorystyczny.
Achromatyzm z kolei oznacza brak dominujących kolorów- rodzaj szarzyzny bez jakiejś dominanty.
P.S. Nie lepiej by było to wszystko zebrać do kupy i zrobić z tego słowniczek pojęć fotograficznych wraz z czymś, co kiedyś publikowano w magazynie FOTO- czyli zestawienie skrótów stosowanych w optyce?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatamorgana
Pojęcie bliżej znane jako apochromatyczność, występujące częściej w postaci określenia "korekcja apochromatyczna"- w skrócie APO.
Pojęcie dotyczy wady optyki polegającej na nierównym załamaniu/odbiciu światła w soczewkach obiektywu zaś korekcja polega na zastosowaniu specjalnych soczewek apochromatycznych, które niwelują lub ograniczają/minimalizują to zjawisko wzmacniając jednocześnie określone kolory- a więc najprościej mówiąc, zwiększają kontrast kolorystyczny.
Achromatyzm z kolei oznacza brak dominujących kolorów- rodzaj szarzyzny bez jakiejś dominanty.
P.S. Nie lepiej by było to wszystko zebrać do kupy i zrobić z tego słowniczek pojęć fotograficznych wraz z czymś, co kiedyś publikowano w magazynie FOTO- czyli zestawienie skrótów stosowanych w optyce?
Nie. Narazie to zabawa, nauka i odświerzanie pamięci. :-D
Brawo! Teraz Twoja kolej!
P.S.
Słowniczek - fajny pomysł
-
O my God....nie wiem co już było... a przeglądać kilkunastu stron ni ma kiedy...
Może KOMA?
(i nie chodzi o zespół).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatamorgana
O my God....nie wiem co już było... a przeglądać kilkunastu stron ni ma kiedy...
Może KOMA?
(i nie chodzi o zespół).
Wada soczewki albo układu optycznego który powoduje, że punkt który chcemy zobrazować jest poza osią optyczną soczewki. W wyniku tego powstaje obraz o kształcie przecinka (czyli właśnie koma)
-
Jedziesz dalej...:cool:
(wy to wszystko z głowy czy z Wikiego macie?):roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatamorgana
Jedziesz dalej...:cool:
(wy to wszystko z głowy czy z Wikiego macie?):roll:
Z głowy, ale przyznam się szczerze, że pomagałem sobie trochę netem aby to jakoś ładnie sklecić.
Pytanie będzie łatwe i pewnie każdy bez problemu zna na nie odpowiedź. Ale w tym wątku po prostu musi ono paść:
paralaksa
-
To taka optyczna "zmyła" polegająca zdaje się na tym, że jakiś punkt lub obiekt jest pozornie bliżej lub dalej od nas (albo wydaje się obok) w zależności od tego z jakiego kąta na niego popatrzymy. Zjawisko występuje i w astronomii i np. w krajobrazie- gapiąc się na góry czy odbicia w wodzie mamy wrażenie że szczyty są "blisko" a nie kilka km dalej.
-
Dodałbym jeszcze, że zjawisko paralaksy występuje w momencie gdy patrzymy przez wizjer wbudowany w dalmierz czy lustrzankę dwuobiektywową. W Lustrzankach jednoobiektywowych tego problemu nie ma.
Ale ok- Proszę dalej..
-
Hmmm...czego nie wiem w zgadywance foto, to sobie chyba tutaj odbijam...:lol::wink:
Crossowanie/crossing.