Jako jeden z pierwszych posiadaczy E3 będziesz mógł zasypać nas RAWami, prawda? :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez jacekss
O kurka! Jak te RAWy będą OK, to weź sztukę dla mnie :razz: ;)Cytat:
Wersja do druku
Jako jeden z pierwszych posiadaczy E3 będziesz mógł zasypać nas RAWami, prawda? :mrgreen:Cytat:
O kurka! Jak te RAWy będą OK, to weź sztukę dla mnie :razz: ;)Cytat:
No to ma juz ktos ten obiektyw?!
W sklepach internetowych jest tego pelno a cena jest do zaakceptowania, taniej niz konwerter. Chcialbym jakos w listopadzie to kupic... tylko czy to warte te 1300zl? :)
W sklepach internetowych to jest pełno swoistych reklam. :D Z dostępnością jest niestety dużo gorzej. ;)
Ale mamy pierwsze korzyści słabego dolara- obiektywy nieco staniały.
Np 14-54 w cyfrowe.pl z 1999 na 1869.
Nikt nie ma.Cytat:
Zamieszczone przez zgadnij
Mam nadzieję, że będę jednym z pierwszych jego posiadaczy.
Wtedy dopiero zobaczymy, co to warte ;)
Turnus mija a szkła nie ma... a jak dobrze pójdzie będę potrzebował tele 10 stycznia.
Gdyby jeszcze tak zamienić E410 na 510 ( z dopłatą)...
Ktoś tu pisał, że E-3 ma by c w sklepach 23.11.
Czyżby z tym szklem też czekali do tej daty?
Powoli tracę cierpliwośc i zaczynam rozumieć, dlaczego ludzie używają NiC.
Po prostu tam szkła i body się kupuje a u nas się czeka, czeka... :/
A na ebayu juz mozna kupić - prosto z Japonii. Jak teraz zamówię to za 2 tygodnie powinienem mieć na miejscu. Cena zbliżona - tylko gwarancja chyba krótsza.
AUKCJA
Też się śliniłem na myśl o posiadaniu 70-300 i też się nie mogłem doczekać. Kupiłem używane 50-200 i nie żałuję. Pierwsze próby z tym szkłem są obiecujące. Jeśli kogoś stać na 50-200, choćby używane, to polecam gorąco.
ja jestem z tych ostatnich...coraz bliżej 50-200...ale jak się to skończy....?
wiecie co?to głupie ale pomyślałem ostatnio jak zobaczyłem cenę tego cacka że to nie może być dobre jak jest takie tanie (70-300). Ale jak mi ktoś powie że da na 300mm obraz jakości 40-150 na 150mm to biorę bez względu na to czy będę miał 50-200 czy nie. I to w pierwszej kolejności bo generalnie to mi ciągle odległości brakuje...
Dlatego wymyśliłem sobie 50-200 i EC-20. Co prawda wychodzi 100-400 ale 6,3 na końcu...
No i ile z jakości obrazu skosi EC? Pytanie na które chyba nikt mi nie odpowie...
obiektywy tele traktuję rekreacyjnie. dla mnie 40-150 czy 50-200 są po prostu za krótkie do grubszej zabawy. biorąc pod uwagę że do zabawy, to 50-200 jest dodatkowo za drogie.
z ciekawości, latem zakupiłem 40-150 w wersji jasnej i faktycznie początek zabawy zaczyna się tam, gdzie lufa ma swój koniec. obadałem, pocieszyłem się i po kwartale sprzedałem bez straty.
taki 70-300 będzie tani i dobry, idealny na dupeczki, skutery wodne, balony, kite surfing i wszystko inne co lata/pływa. wiosną sobie chyba takie cudo zakupię.
lessie:
szkoda monety na drogie zabawki jeśli to hobby. zarzuć 70-300 i sam potestuj. ile stracisz na sprzedaży? tyle ile przepijesz na dwóch imprezkach.
35 macro jest tanie a świetne, zeby nie powiedzieć doskonałe.Cytat:
Zamieszczone przez lessie
Stare 40-150 też bie jest drogie i też bardzo dobre.
Dlaczego miałoby być gorzej?
Dokładnie, myślę podobnie.Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Kupię i potestuję.
Jeśli nie będzie mi odpowiadać, to sprzedam.
Można i tak. A jaszcze lepiej, jeśli ktoś znajomy ma i pożyczy, sprawdzić czy ci pasuje takie szkło. Wówczas bez inwestycji można się przekonać.
bardzo dobre pytanie, i niestety chyba masz racje nikt na nie nie odpowie a szczegolnie w tym watku :PCytat:
Ja tez mysla o takim polaczeniu :D
pozdrawiam
Ja także złożyłem zamówienie na to szkło, bo bardzo mi potrzeba czegoś długiego i w znośnej a nawet śmiesznej cenie. Mam nadzieję, że się nie rozczaruję, choć jakoś mało testowych fotek z tego szkła, ale niech tam, pożyjemy, zobaczymy.
Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
Jeronimo,
może by tak Radka poprosić o kilka sampli tego tandemu i wrzut na raw.fotosajta?
W końcu to jak najbardziej E-systemowe połączenie i wyjaśni wiele kwestii. Może robić nawet tego kota, byle z EC-20 i 20-200.
Ty jesteś stary wyjadacz - uderz z prośbą oficjalnymi drogami albo załóżmy błagalnego posta :mrgreen:
No własnie, też mnie to dziwi.Cytat:
Zamieszczone przez Piotr Grześ
Testują te z gornej półki a o tym szkiełku cicho sza :/
:?: :?: :?: Nie da się. Żadnego nie mozna kupić :cry: :cry: :cry:Cytat:
Aukcja, na którą tak liczyłem też została zamknięta przed czasem. :evil: Powód - szkiełko niedostępne. To jakaś choroba juz jest :!:
Też się dołączam do tej prośby.Cytat:
U niemcow sie pytalem i najwczesniej w polowie grudnia.(70-300)
Sample
70mm
http://www.bophoto.com/dpreview/full...m-PB060289.JPG
300mm
http://www.bophoto.com/dpreview/full...m-PB060288.JPG
70mm
300mm
hmmm. MADE IN JAPAN...
chyba jestem kolejnym który się nakręca na to szkiełko :)
gdyby jakością nie odbiegał na niekorzyść od 40-150
i w sumie też tak się zastanawiam czy muszę mieć załataną dziurę między 54 a 70
i czy spokojnie da się żyć bez takiej ogniskowej :)
pozdrawiam
dobas
Calkiem przyjemnie wygląda to szkło.
40-150 @ 70 mm też ma jasność koło 4
nie wiem jak 70-300 @ 150
Ale sądzę że mogą być porównywalne
pytanie tylko o jakość optyczną AF i wytrzymałość
choć moją nadzieję budzi że japonia, ze metalowy bagnet...
kurcze...
mam ochotę :)
Hm wczoraj się tak zastanawiałam, że jakbym teraz pogoniła stare 40-150mm, to już bym miała odpowiednią kwotę, ale... ale żal mi jest go pogonić, niech sobie będzie ;) poza tym, tak jak właśnie widać z dostępnością - to nie będę się tak śpieszyć :D Czas jeszcze poczekać na pierwsze większe testy i opinie forumowiczów. :)
Ciekawie się zapowiada, sądząc po tych pierwszych sampelkach. Z pewnością będzie kolejnym argumentem przyciągającym nowych użytkowników do E-Systemu. Mnie również przekonała, przy podjęciu decyzji o wyborze systemu, jakość optyki Olympusa. Myślę, że wielu innych również.
Te sample niczego nie pokazują. Już prędzej można by powiedzieć, że jest źle, niż dobrze, ale na podstawie ledwie czterech zdjęć nie ma co wyciągać wniosków. Szczególnie, że ten kwiatek na 300mm jest albo poruszony, albo nietrafiony z ostrością...
sample niczego, ale obiektyw wygląda zachęcająco :)
jak się pojawią jakieś rzetelne zdjęcia, to kto wie... może zacne to to będzie
pozdrawiam
dobas
Made in ... to jest, ale filterek UV Hoya wkręcony na obiektyw zaprezentowany na fotografiach.Cytat:
Zamieszczone przez dobas
Cytat:
Zamieszczone przez motoko
dzięki za sample
ale tez wydaje mi się że coś nie tak z tymi fotami - chyba poruszone....na jednym iso 400 z e-1 to też na obraz dobrze nie wpływa ;)
ale poczekajmy. C+, prosimy tu grzecznie o coś jeszcze na ISO 100, nieporuszone, jakąś scenkę outdoorową na pełnej dziurze i 300mm. Bo na 70 widać że jest git.
Natomiast po tych samplach 300mm nie jest lepsze od 400 Sigmy.
Aha, i zdaj relację jak się tym strzela - najlepeij w odniesieniu do 40-150.
Dla wielu ludzi to szkło jest teraz nr jeden na liście zakupów. ;)
Z góry dzieki
KIEDY to będzie dostępne dla tzw. mas??
ale jeśli dobrze czytam te wykresy to 40-150 na krótszym końcu jest bardziej kontrastowy od dłuższego brata. Na długim końcu wykres lepszy minimalnie ma 300tkaCytat:
Zamieszczone przez P
Ale wykresów się na papierze nie wywołuje i się nimi nie strzela...więc czekamy dalej na sample i pierwsze wrażenia userów.
My tego nie zobaczymy, ale możne nasze wnuki :)Cytat:
Zamieszczone przez Woytec60
nie wymagać cudów tylko zamawiać... za 1300 pln chcielibyście jakości 11-22 przy ogniskowej 300 -> 600? jakiś czeski film chyba.
na lato kupię sobie takie cacko i wszystko co chodzi i lata po plaży będzie moje.
Puszka z nim nawet nawet :mrgreen:
ja na tym zdjęciu widzę sam obiektyw... dziwne.
Jak będę miał to zrobię :razz:Cytat:
Po co zamawiać jak NIE MA?Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Aa, na lato, rozumiem...