cos na dzien flagi:)
Wersja do druku
cos na dzien flagi:)
Fajne te ostatnie z Kampinosu.
wszystkie zdjecia z weekendowych "psich" spacerow. strzelone ww Zuiko OM 135 na Kabatach. prosze wybaczcie mi centralne kardy:)
zdecydowanie ostatnie - takie troszkę wyjęte z reklamy (chyba sieci komórkowe poruszają się w tej stylistyce) - niby ograne a działające na zmysły ; ) - oczywiście jako zdjęcie ;p
to om to ze światłem 2.8 czy 3.5 ?
Ładne są te wyniki Twojego spaceru. Szczególnie podobają mi się trzecie i ostatnie. To miękkie światło na ostatnim jest rewelacyjne, ... tylko ten centralny kadr :wink:, który ostatecznie można wybaczyć.
szielko ma swiatelko 2.8. wczesniej uzywalem Sonnara o tej samej ogniskowej, ale wlasnie tam bylo 3.5
slicznie dziekuje z komentarze. z tymi centralnymi to czasem mam taka przypadlosc. ciagle jeszcze poznaje ta 135 i jak na razie bardzo jestem zadowolony z zakupu
Flagowe oczywiście kolor, wersja b-w zupełnie niepotrzebna. Podobają mi się bagniste (zwłaszcza kilka ostatnich z samymi drzewami i bagnem).
Spacerowe - ładne światło na ostatnich, faktycznie takie reklamowe :)
Czołem! 5 miodizio 8 i 9, obiecujące początki, podoba się!
na bagnistych troszke zaluje swiatla bo w samo poludnie byla niezla lampa. fotki strzelalem praktycznie z roweru (niestety). ogolnie z czasem srednio bylo a dystans byl calkiem spory. w kazdym razie znalazlem kilka fajnych miescowek na piekne zachody slonca. co do reklamowych zdjec to na Kabatach przy zajezdni metra sloneczko zawsze ladnie sie kladzie. mam szczescie, ze mam pod domem takie fajne miejsce. niestety wczoraj zauwazylem tablice z informacja o tym, ze dzialka jest na "sprzedaz pod inwestycje". oczywiscie cena na 100% jest zaporowa i szybko chetny sie nie pojawi, ale predzej czy pozniej ktos te pola kupi. ostatnio wypatrzylem stadko bazantow i sproboje jakos do nich chytrze podejsc. moze cos z tego bedzie. zaluje tylko, ze nie mam jakiejs jasnej lunety bo ZD 70-300 z przyslona 5.6 jakos srednio mi sie widzi.
czolem i dzieki za dobre slowo. jutro "podobno" wstaje na wschod slonca i "podobno" jade na lachy wislane. moze los przyniesie jakis przyzwoity kadr to sie nim podzele na forum
resumujac wrzucam jeszcze dwie fotki, ale prosze je traktowac jako robocze:)
z bazantem jest lekko poruszona a na slonecznej ostrosc poszla gdzies na kwiatki i trawe. w kazdym razie miejsce ma potencjal a ja postarm sie poprawic
Wędrujący foksik z kompaniją świetny , bażant też. Na wcześniejsze taż było miło popatrzeć...
z bagiennych 2 BW a z koloru 5 i 6...kwitnąca gałązka w BW też przyjemna, nie sądziłem że kwiaty będą tak ładnie wyglądać.Pani z pieskiem na bardzo...mimo że reklamowe jak mówisz...
dwa pstryki z ostatniego psiego spaceru - tym razem okolice parku w Natolinie. przez sekunde bylo calkiem fajne swiatelko i zmusilem swoje dziewczyny do lazenia po lace. nic genialnego, ale wrzucam:)
1, 2
ponizej kilka strzalow z wczorajszego nadwislanskiego wschodu slonca, ktory delikatnie mowiac byl raczej slaby. trudno co robic, wstalem sobie. jutro znowu zaliczam rowerem Kampinos. jak "cos ciekawego" ustrzele to zapewne wrzuce na forum:)
3,4,5,6,7,8
wrzucam zdjecia z "wycieczki rowerowej" Dabrowa -> Sierakow -> Cmentarz w Palmirach (zielony szlak) -> Dabrowa (czerwony szlak). tym razem kleszcze nas nie atakowaly, ale komarow jest wiecej niz tlenu w powietrzu. wyszlo troszke ponad 50km po piachu i bagnach. fajnie bylo:)
1,2,3,4,5 (1 i 3 OM 135mm f2.8, reszta ZD14-54)
najogólniej rzecz ujmując kolory zdecydowanie bardziej mi się podobają niż B&W
wrzucam pstryki z ostatniej rodzinnej imprezy. znowu BW, ale jakos lubie :). pierwsze zrobilem ZD 9-18mm, pozostale dwa 14-54
1,2,3
3 Kapitalna.
faktycznie 3 jest świetna !!!
3 świetna fota.
Fajne te dwie przedostatnie rowerowe wrzutki. Ja chyba również bardziej chylę się ku kolorowi. Świetnie wyszło to pierwsze w ruchu z roweru - jest akcja, ruch - fajoskie.
dziekuje za odwiedziny i komentarze. ponizej zeszloroczna fotka z meczu Legia - Zaglebie. zdjecie robilem "jakas" malpa panasonica bo na stadnion z lustrem nie wpuszczaja. troche mnie to dziwi bo tam gdzie wchodzilem "na zachodzie" na stadiony to obostrzenie dotyczylo tylko dluuuuuuuuuugich obiektywow. oczywiscie cos pogmeralem w PSie na kontrascie:
kilka zdjec z narodowego panteonu w Lizbonie. pierwsze dwa to ZD 9-18, trzeci strzelony ZD 14-54
1,2,3
Troszke swiezych fotek z Lizbony. Troche koloru ale raczej B&W. Wszytskie stukniete "z partyzanta" ZD 9-18mm + OM 50mm (odbicia w witrynach). Mam nadzieje, ze nie bede przynudzal i cos Wam podzejdzie
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Dla mnie te odbicia w witrynach w kolorze bajkowe. Świetnie wypatrzone, a jakie kolorki. Kojarzy mi się z pop artowym kolażem. Dawno mi się tak nie spodobało zdjęcie :)
my time is now - i tu się omeg zgodzić a dokładnie nr 4, delikatne światło, kolor. tylko ta łyzwa nike na balkonie, nie pasuje do towarzystwa :grin:, pozdr
dzieki za komentarze. zastanawialem sie nad wysteplowaniem tej lyzwy na zdjeciach, ale w koncu odpuscielem temat bo wyszla by z tego niezla rzezba - szczegolnie na 5. z 4 postanowilem jednak chwilke powalczyc i wynik ponizej:
na przelamanie tematu wrzucam fotki z troszke z innej bajki. wszystkie oczywiscie sa z Lizbony i jej okolic. 9 strzelona OM 135mm f2.8, ostatnie OM 50mm f1.4 a reszta ZD 14-54mm f2.8
8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
odbicia w kolorze rewelacyjne , tym bardziej ze widac na nich zycie i jakas akcje , zabawa cieniem na ostatnich zdjeciach super , zaliczylem ostatnio Twoja kolekcje zdjec na flickr i nie nudzilem sie , wrecz przeciwnie , podobalo sie bardzo
wlasnie patrze na statystyki i faktycznie widze, ze poszalales:)
Flickra traktuje troszke jak album rodzinny, wiec sporo jest zdec "wakacyjnych", ale dzieki. do tej pory staralem sie nie "pstrykac" ludzi bo wstydliwy jestem, ale postanowilem sie przelamac - troche na sile. po 2 tygodniach smialo moge powiedziec, ze trema ustapila i jest szansa, ze pociagne troche temat uliczny w wawie, choc nie ukrywam, ze u mnie krucho z czasem i roznie moze to byc...
dzieki helmuth, postarm sie wrzucic cos jeszcze ciekawego. moze cos Ci jeszcze przypasuje:)
chyba kazdy mial treme przed fotografowaniem ludzi , ja aparat mam w rece od 2 lat i na poczatku byly ptaszki i inne zwierzaczki , pozniej jakies budynki , w koncu odrobine zaczelo mnie to nudzic , wiec zaczalem spogladac na ludzi ... tylko ze trzeba przelamac ten wewnetrzny strach , opor przed skierowaniem obiektywu na czlowieka , ale wszystko jest dla ludzi , wiec napewno bedzie ok ;-)
PS
czasami robiac zdjecia na miescie uzywam do tego ZD 50-200 , widzac z oddali ciekawa sytuacje latwiej mi przekrecic zoom na odpowiednia odleglosc niz doczlapac do miejsca akcji i zwrocic na siebie uwage , a po drugie na poczatku pomagal mi walczyc z trema ;-)
dzisiaj jest juz lepiej , aparat potrafi czasami zjednac ludzi , sami prosza o zdjecie ;-)
ja uwielbiam widoczki i klimaty NG. jestem zapalonym lazikiem i glownie dla tego tematu mam aparat, ale tak jak wspomniales ludzie sami sie prosza o zdjecie
na mojej 135 barakuje mi troszke kadru no i to stalka.mam jeszcze ZD 70-300mm, ale jakos nie nosze. duze to i troszke wazy. ostatnio znowu lubie warjackie znieksztalcenia olkowego ZD 9-18mm z delikatnie przymknieta przyslona. ponizej kilka zdjec z mojego OM 135mm f2.8
15, 16, 17, 18, 19, 20
Ostatnie wrzuty fajne. Nr.9 (ławeczki) trzepneły mną na ścianę... Przyznam się że i ja borykam się z problemem "przełamania się" jeśli chodzi o foto uliczne. Z czasem też co prawda nie ciekawie.
dla mnie 2 i 5