witamy, dzięki za linka:)
Wersja do druku
witamy, dzięki za linka:)
ciekawe za ile tygodni doczekamy się sampli z E-410 w ISO800, 1000, 1250 z podpiętym normalnym obiektywem... jak myślicie, Phil ma już egzemplarz sklepowy na warsztacie?
Nowe zdjęcia z E-410, tym razem na fotopolis(test CBL Lens):
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5788
do nabycia w Japonii :)
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=22940325
no, ISO400 wygląda niewiarygodnie jak na OLKA. ciekawe jak wyżej...
eBay też nie zawodzi: E-410 eBay
Ciekawe czemu "no box"? Łatwiej przemycić?
Czekam na premierę w USA i chyba zatrudnię rodzinkę do zakupu (co by wysłali mi opisane jako prezent i tym samym oszukali celników jego królewskiej mości).
Ja to wysyłam w kilku paczkach aby papiery szły osobno niż aparat:) i z opisem zostawione przez ostatnio rzeczy:)
Tanio jak na super nowość ;)Cytat:
Zamieszczone przez motoko
Najciekawsze w tym teście jest (poza zachwytami autora nad jakością zdjęć i to robionych kitem), że stosując kartę CF SanDisk Extreme IV, aparat robi w jednej serii 10 fotek RAW z prędkością 3,5 kl/s !!!, a nie jak jest w specyfikacji 6 fotek z prędkością 3 kl/s.
O ile co do jakości zdjęć czepialscy mogą podejrzewać autora, że test był sponsorowany, a więc mógł obrabiać fotki w jakimś programie, to druga informacja to po prostu fakt. Zresztą sam testujący dziwi się dlaczego Olympus nie chwali się tym faktem. Autor zwraca również uwagę, że test robił na egzemplarzu jeszcze przedprodukcyjnym, (również w exif mamy wersję oprogramowania 0.9) więc miejmy nadzieję, że Olympus softwarowo nie przyblokuje aparatu do wartości podanych w specyfikacji.
pozdr...
Nadal czekamy. Od jakiegoś czasu jestem spokojny o e-system. Jedyne co mnie martwi to rosnące ceny obiektywów. No, no... to już niepokojące. 7-14 znalazłem dwa miesiące temu za 5699zł. Obecnie wszystko powyżej 6000zł !!! 35-100 widziałem w sklepie za 7499zł, a obecnie ten sam obiektyw w tym sklepie kosztuje 7990zł!!! Masakra!!!Cytat:
Zamieszczone przez zbigniew J
Widać, że Olympus odżył i znalazło to negatywne odbicie w cenach...
spokojnie, chyba nam w JEDI nie podniosą cen :roll:
Wszyscy o E-410 piszą, a co z E-510? Może będzie 15 RAW i 4kl/s :mrgreen:
niestety tego można było się spodziewać:(Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
trochę szklarni się pokazało na Alledrogo :
http://www.allegro.pl/19986_olympus....iew=Poka%C5%BC
Tak... w cenach wyższych od większości sklepów internetowych :mrgreen: Jedynie 150/2,0 z Interfoto trzyma jakoś poziom. Tylko to szkło leży u nich... hmmm... chyba z dwa lata :razz: Sam kiedyś byłem nim zainteresowany, ale po opiniach jakie czytałem o tym sklepie wrzuciłem na wstrzymanie. Wielu zadowolonych, ale równie wielu niezadowolonych. Za te pieniądze ryzyko zbyt duże.Cytat:
Zamieszczone przez willow32
Cóż... dobre czasy dla tych co chcą wyprzedać klamoty Olympusa. Od dawna nie cieszyły się takim wzięciem. Ktoś z naszego forum sprzedał like new 50-200 za coś około 2000zł. Patrząc z perspektywy czasu stracił minimum 600zł. Dobre czasy na sprzedaż, złe na kupowanie. Tym co chcą kupić będzie pewnie jeszcze trudniej po wejściu E-410 oraz E-510. Po E-next budiet jeszcze trudniej...
Muszę do czerwca kupić planowane szkiełka.
Ale jak puszki schodzą kilka kitów E500 i E400 :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez willow32
To ja :|Cytat:
Właśnie. Przy Olku jak widać nie można się spieszyć! ;)Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
Ktoś coś wie o E-510?
Olek przyzwyczaił swoich klientów do oczekiwania. Cierpliwość i mocne nerwy to owieczni towarzysze przyjaźni z Olympusem :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Yx
Ktoś napewno :razz:Cytat:
Zamieszczone przez Yx
To już pewnie większość widziała(kolejne kilkadziesiąt ładnych fotek z E-410 ;) ):
-http://rayk.zenfolio.com/p889190241
-http://exifdb.popco.net/model_view.p...MPUS&model=157
Ja tam nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania :razz: ISO800 szumiące, a ISO1600 znacząco szumiące. Czy zdjęcia w wysokim ISO były robione z włączonym filtrem czy bez? Są strasznie mydlane.Cytat:
Zamieszczone przez Karol K.
Trzeba poczekać, aż pojawią się sprzęta na rynku i trafią na nasze forum. Wówczas koncert życzeń i wszystko będzie jasne.
Jak dla mnie to są całkiem przyzwoite ;) Zwróć uwagę że sporo jest np. przy f/3.5 i pewnie stąd to mydło... Przy ISO 100 jest bardzo dużo szczgółów z kita :razz:Cytat:
Dlatego ja podchodzę na chwilę obecną do wszystkich okazanych fotek z rezerwą. Uwierzę, jak zobaczę sprzęt i foty na naszym forum :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez Karol K.
jak dla mnie też ale ja mam E-1 ;)
umówmy się - Canonem Olek nigdy pod kątem szumów nie będzie i jeśli ktoś oczekuje takiej gładkości to musi zmienić system. Przypuszczam że nawet wypasiony E-X nie zrobi w tym temacie rewolucji. Ale wygląd tych sampli, a nawet to co oferuje z ISO 800 E-330 jest przepaścią w porównaniu do E-1, może dlatego tak nam się wydaje że jest świetnie.
W E-1 jest "mydlany szum"
Ale podejście mam jak ZOOM - niewierny jestem z natury. Zobaczę to uwierzę.
Ja nie oczekuję rewolucji. Oczekuję poprawy. Canon pod względem opanowania szumów jest liderem do którego wszyscy powinni przynajmniej chcieć dołączyć. Na chwilę obecną Canon jest poza zasięgiem wszystkich producentów matryc.Cytat:
Zamieszczone przez lessie
Chciałbym by poczynania Olympusa były zgodne z tym co często mawiał mój były dyrektor... "trzeba sobie obierać realne cele, nic jednak nie zaszkodzi by w perspektywie mieć cele, które na obecną chwilę są poza naszym zasięgiem".
moje spostrzeżenia:
- co za yntelygent robił takim mydlanym obiektywem na dziurze 3.5? trzebaby toto chociaż do 5.0 przymknąć
- JPEG nie stanowi, ale z tego co widzę to te nowe maluchy kładą na łopatki również E-330 w temacie zaszumienia
jeśli ma wyjść coś większego to niech w końcu wyjdzie, bo wczoraj znowu musiałem robić na ISO800 w pomieszczeniach a za każdym razem mniej mnie to bawi. oby nie wpadli na "genialny pomysł" upakowania w kolejnej maszynie 12MPIX...
nadchodzące 10MPIX z chęcią zamieniłbym na 8MPIX z ładnym ISO1600, choć to co widzę i tak przeszło moje oczekiwania.
W E-next będziesz miał 10mpx :twisted: Mniej się nie da z marketingowego punktu widzenia.Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
obym dożył momentu kiedy toto się ukaże na rynku, bo jak na razie to Im się nie spieszy... mógłbym sobie na otarcie łez E-330 zapodać, ale nie spełnia moich oczekiwań, E-400 i E-410 to też nie to. zobaczymy kiedy ten E-510 się pokaże - kilka miechów możnaby się z nim przemęczyć.
dziwnie cicho o S5 Pro... na zielonej wyspie też cisza?
jakoś mnie ten Fujek nie ciągnie...właściwie nie wiem z jakiego powodu...
co do E-x i E-510. Gdyby takich jak Ty Karool było więcej to by mi pasowało. Na wejściu E-X mnie finansowo rzłoży pewnie ale jak będą przejściowcy z 510 to odkupię 510 ledoprzechodzonego ;) A na E-X uzbieram
Chłopaki nie biadolcie już. Ja bym piał z zachwytu, gdyby E-510 miał opcjonalny grip. Wówczas wykładałbym na to kiedy E-next się ukaże. Skoro nie ma E-next to nie pozostaje nic innego jak kupno planowanych obiektywów.
Jak się na chłodno wszystko skalkuluje to Olympus wcale źle się nie prezentuje ze swoją polityką. Ruszyło się na Olimpie i bardzo dobrze.
Zawsze będą ludzie niezadowoleni niczym zbanowany :mrgreen: również na cyberfoto.pl robin102 :twisted:
PS. Ostatnie zdanie nie tyczy się Ciebie KaarooL'u. Ja również lubię umiarkowanie pomarudzić. Ciesz się swoim 7-14. Ja się włąśnie przymierzam do zakupu :razz:
nikt nie powiedział że nie bedzie :), ale nie słyszałem też głosów że bedzie ;)Cytat:
Nie bierzcie tego jak oficjalnego stanowiska Olka, ale na Photokinie poznałem plany na ten rok. Mowa była o miniaturce podróżniczo kompaktowej, większym bracie z opcją gripa, i E1v2.
Pozdrawiam
Na japońskiej stronie olka jest info, że u nich od 21.04.07 e410 jest oficjalnie dostępny w sklepach, natomiast przy e510 widnieje data 07.2007.
Z tego wynika, iż raczej przed lipcem bym się sprzętu na rynku nie spodziewał, chyba, że jakeś egzemplarze z beta-softem dla testerów.
Może te kropy http://www.four-thirds.cn/forum/thread-44766-1-1.html nieco rozjaśnią, chociaż to tylko jpegi, a ja chińskiego nie znam.
Tutaj http://www.four-thirds.cn/forum/thread-44766-3-1.html o ile da się zrozumieć porównanie kropów w ramach poszczególnych ISO kolejno z e410, A100 i D80
pozdr...
zbigniew J, pisz edytuj posty, nie pisz jednego pod drugim :)
lessie:
wiesz, ten E-510 nie jest tym na co czekam. nie lubię kompromisów - jak kupować to kupować a nie potem kopać w menu za pierdołami i wciskać się w wizjer.
the zoom:
ISO800 jakie mam nie pozwala cieszyć się do końca. przynajmniej marudzę konsekwentnie, bo Ty jeszcze 2x zmienisz zdanie, hehe.
RE:
wszystko pięknie, ale na jesieni to mogą sobie ten cały sprzęt sam wiesz gdzie... gdyby konkurencja nie robiła takiego badziewia to już dawno by mnie tu nie było. jakość wykonania i optyka to symbole 4/3... ale body ze średniej półki wciąż nie widać...
tu (link ponizej) pisza ciekawe rzeczy
http://www.tvsmith.net.my/picturesto...10_launch.html
m.in, ze nastepca E1 ma miec jakosc obrazu zblizona do EOS (chyba canona 1D lub 1Ds ...)
hehe, dlatego czekamy na to nowe wychuchane cudo. jeśli ktoś nie uciekł w "martwym roku" 2006 to wyjście z 4/3 przed jesienią 2007 wydaje się niezbyt celowe. w tym roku albo pokażą klasę albo już na zawsze 4/3 pozostanie systemem "na dwa lata".
wciąż jednak nie rozumiem tego deficytu rolek i choćby maciupkich status LCD...
z tymi szumami na poziomie EOS to można interpretować że chcieliby dorównać 30D i to akurat jest wykonalne, bo już E-330 nieźle zawalczył. dużym matrycom (crop 1.3 i brak cropa) nie podskoczą na razie.
W E-410 drugiego wyswietlacza za bardzo nie ma gdzie zmieścić. Za to w E-510 mogliby sie rzeczywiście postarać i go upchnąć.Cytat:
no, choćby taki malutki, z ilością klatek, migawką, przysłoną, formatem zapisu, czułością. od razu byłaby inna rozmowa. a tak to żarówa po gałach...
ciekawe która firma pierwsza "odkryje" że przydałoby się na stałe wyświetlić ISO w wizjerze albo na status LCD.
Dlaczego nie zaprezentowano gripa na Photokina?Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
U mnie to przejściowe, u Ciebie pernamentne. Jak dolegliwość jest długotrwała staje się nieznośna :mrgreen:Cytat:
Zadam w takim razie pytanie, które kiedyś zadał Radek chyba Magusowi... To na co się przesiadasz ;)Cytat:
Skoro wiemy, że E-next będzie w tym roku, ale nie ma szans by znalazł się w sklepach do lata to po cholerę jeszcze marudzić :?:
Sytuacja jest jasna. Każdy wie na czym stoi. Skoro komuś nie pasi i nie może czekać to tak jak Magus powinien zmienić system. Dzięki przemyślenej polityce wprowadzania nowych produktów poprzedzonej rewelacyjnymi promocjami na starszy sprzęt nowych użytkowników e-systemu przybywa.
Pozdrawiam...