Ciekawe, że po premierze 12-60 coraz więcej pisze się na forum o...11-22 ;)
Wersja do druku
Ciekawe, że po premierze 12-60 coraz więcej pisze się na forum o...11-22 ;)
Nie ma co się dziwić... 11-22 jest zacnym obiektywem. Teraz można go wyrwać za dobre pieniądze.Cytat:
Zamieszczone przez Woytec60
Myślę, że gdy już 12-60 będzie "ogólnie dostępny" to przybędzie używanych 14-54 i 11-22 :mrgreen:
Trzeba tylko trochę poczekać ;)
Może lecz nie musi ;-) Wszystko zależy od jakości 12-60 SWD. Sam się zastanawiam czy nie zostawić 11-22. Może i ja poczekam ze sprzedażą 11-22, aż pojawi się więcej opinii o 12-60 SWD ;-) Chętnych może przybyć :twisted:Cytat:
z obserwacji moich, a mialem doczynienia z 12-60 wczoraj przez kilka minut wychodzi ze jest to swietne szklo, jak bym nic nie mial, to 1 zakupem napewno byl by wlasne ten obiektyw!!!!
ostry, cichy, szybki, super zakres... czego chciec wiecej?
porównanie wykresów 14-54 i 12-60
Można jeszcze prosić o MTF dla 11-22?
(Wprawdzie nie jestem Piotrem, ale moze mi to wybaczy ;) )Cytat:
Prosto ze strony Olympusa :
Dzięki nie Piotrze ;)
I co teraz? 12-60 wymiata czy nie wymiata? :razz:
Powiedziałbym raczej, że ma lekką przewagę ;)
Jejkuuuuuuuuuu. Nie analizujcie az tak bardzo tego obiektywu. Nawet jakby wyszlo z wykresu ze jest gorszy to liczy sie rowniez bokeh, szybkosc AF oraz uniwersalność zakresu ogniskowych.
f 12-60 14-54
2.8 12 mm 14 mm
2.9 14 mm 19 mm
3.0 16 mm 22 mm
3.1 17 mm 25 mm
3.2 19 mm 29 mm
3.3 21 mm 37 mm
3.4 23 mm 44 mm
3.5 27 mm 50 mm
3.6 30 mm
3.7 35 mm
3.8 37 mm
3.9 43 mm
4.0 49 mm
12-60 jest wyraźnie ciemniejszy od 14-54 w całym zakresie 14-54
Bardzo mnie to cieszy :)
Zostanę przy starym, dobrym 14-54 :mrgreen:
Pytanie do posiadaczy 12-60mm (było juz kiedys zadane - ale bez odpowiedzi)
Czy porównywał ktoś prace (szybkośc) AF 12-60mm i 14-54mm z body innym niż E-3 (np 510) Ps - czytałem dpreview gdzie opinie sa dosc mieszane. Z checia wysłuchałbym opini z naszego Forum...
Nie wiem czy są to aż tak duże różnice w świetle, choć faktem jest, że są. Ale coś za coś. Nowy obiektyw rozpoczyna zakres od niedostępnych w 14-54 12mm. W szerokim kącie każdy milimetr duzo daje. Z kolei jego spory zakres powoduje, że przy tej wielkości nie dało się chyba zbytnio zejść ze światłem. Poza tym, jak napisał Kisi, liczą się też inne cechy.
Mam pytanie do ludzi posiadających 12-60mm. Otóż mój kolega chce to szkło zanabyć (ale boi się sam zadać pytanie ;)), a ja nie umiem mu na 100% odpowiedzieć. Pytanie brzmi: czy UVka Hoyi NIE w wersji Slim spowoduje winietę na 12mm?
Pzdr
Tak na czuja, powiedzialbym ze spowoduje.
Na11-22 i "zwykłym" filtrze widac sciemnienie narożników.
Dzięki. Przekaże mu :) Tego sie obawiałem, a niestety wersja slim nie ma gwintu na zewnętrznej stronie :/Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Znowu miałem ten "Internal Server Error" :/
A po co mu gwint?
Przeciez gdyby do slima jeszcze coś dokręcił to winietowanie murowane.
Może by zakładać oryginalny dekiel od Olympusa.Cytat:
Używanie dekli od slima jest trochę niewygodne.
W wersji Hoya hmc super też będzie winieta? Jak tam z tą przepuszczalnością światła? Chwalą się, że 99%...
Gwint potrzebny oczywiście do dekla. Sam mam CPL-a Slima i musiałem dokupić nasuwany gumowy dekiel :/ Głupia sprawa.
Marumi ma filtry slim z gwintem.
Dlaczego? Te gumowe sa całkiem wygodne.Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Loga na nich brakuje? ;)
Nie, spadają.Cytat:
Znam ten ból.Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Parę razy bym zgubił ten dekiel. W końcu zrobiłem w nim dziurkę i przywiązałem do sznureczka, drugi koniec do gumki, którą zakładam na obiektyw.
witam wszystkich,
jestem nowy na forum, od miesiąca mam pierwszą lustrzankę: e-510 z kitowymi obiektywami, chrzest bojowy ten zestaw miał na wakacjach, z których właśnie wróciłem.
mam kupę zdjęć, może kilka niebanalnych znajdę i wrzucę na forum.
a teraz wracam do głównego wątku - szeroki kąt mnie podnieca i myślę o 12-60 SWD, ale jestem typowym amatorem i nie wiem, czy taki sprzęt w pełni wykorzystam, a cena wysoka nawet przy niskim kursie dolara. Może po prostu jakiś wide-adapter do 14-42 zamocuję i to mi da ekwiwalent ogniskowej 12mm?
co szanowne grono myśli na ten temat?
a może jakiś mieszkaniec stolycy ma to cudo, i mógłbym podjechać, dotknąć, zamocować do mojego korpusu i pstryknąć kilka fotek?
proszę o rady,
Paweł.
eee adapter do 14-42? w porównaniu do 12-60? buhaha ;p
Masz do wyboru jeszcze 11-22;p
Ponoć niedługo ma wyjść tani,niedrogi szeroki kąt (8-16),pozdrawiam
A nie lepiej 11-22?
Jeśli pasjonuje cię szeroki kąt i głównie o szerokość chodzi to:
- jest nieco szerzej
- mniejszy zoom (2x zamiast 5x) co powinno dać lepszą jakość i mniejsze zniekształcenia (cudów nie ma, nawet u Zuiko)
- jest taniej
- być może pojawi się wkrótce trochę 11-22 na wtórnym rynku jeśli parę osób zdecyduje się go sprzedać po zakupie 12-60 -> byłoby jeszcze taniej
- 11-22 jest sprawdzony i dobrze oceniany, 12-60 jeszcze się zobaczy
- 11-22 jest jaśniejszy, co przy matrycy 4/3 jest niebagatelna zaletą
12-60 ma niewątpliwą zaletę - wygoda, jedno szkło zamiast dwóch. Ale 11-22 mimo że zakres ma nie tak imponujący jak 12-60, to całkiem użyteczny (ekwiwalent szerokiego kąta 22mm (11mm w 4/3) a na drugim końcu ekwiwalent 44mm (22mm w 4/3) zbliża się do standardu.
Rownież polecam Ci 11-22.
teraz sporo osób przesiada się na 12-60 więc można go kupić taniej.
Sam mam i nie sprzedam bo jest świetny :)
W żadne adaptery sie nie baw, tylko popsujesz jakośc zdjęć.
Nie lepiej nabyć ZD 11-22 plus ZD 50 f/2? Nieco drożej od ZD 12-60, ale efekty chyba lepsze?
Teoretycznie mamy dziurę w zakresie, ale 11-22 pokrywa nam szeroki kąt do okolic standardu, a 50 to tele-portretówka.
11-22 pokrywa cały zakres 12-60 do 22mm (ekw. 44mm), a jest nieco szerszy (w ekwiwalencie 2mm szerzej). Przewaga zakresu 12-60 jest od 22-60, czyli od standardu do tele, raczej portretowy zakres. A tu już nie jest jasno i starsze matryce 4/3 musza podnieść ISO.
Jaśniej, szerzej, ostrzej, lepszy portret, a dodatkowo macro. W zakresie 11-22 będzie jaśniej w granicach 0-0,5EV, ale na portretowych 50mm (ekw. 100mm) stałka będzie jaśniejsza o 2EV. I nie będzie żadnej dystorsji.
ZD 50 jest nieduży, więc wagowo komplet 11-22 i 50 nie będzie robił wielkiej różnicy w stosunku do 12-60.
12-60 jest za to wygodniejszy, bo nie trzeba zmieniać szkieł (ale po co jest lustrzanka), no i będzie szybszy AF. I większy, więc z małymi body (np. E4xx) robi się nieporęcznie.
Bardzo rozsądna wypowiedź.
Zgadzam się z Tobą w stu procentach.
Heheh dzisiaj (wczoraj) dostalem wreszcie moje Zuiko Digital ED 12-60mm SWD :D
Nie porownam ich niestety do 14-54mm bo szkiel tych nigdy nie posiadalem. Przymierzajac te soczewki do kitowych 14-45mm moge sie jedynie rozplywac w samych superlatywach.
Szybkosc AF i latwosc z jaka moj E-330 lapie od dzis ostrosc jest nieopisana :D
Moja 330stka lapie teraz fokusa nawet w polmroku - przyznam ze musze znalezc kontrast w punkcie pomiaru i czasem dac mu druga sznanse - ale z nowymi szklami moge pstrykac foty bez AF illuminatora w niedostepnych wczesniej oswietleniach.
Ze jest istotnie szerzej od 14mm wiadomo (9 stopni wiecej). 5x zoom tez robi roznice jesli przesiada sie z 14-45mm. Ostrosc na 12mm F/2.8 znacznie lepsza niz na 14mm F/3.5 w kicie. Jakosc wykonania obiektywu powala.
Wady? ZD 12-60mm sa rozmiarowo olbrzymie w porownaniu do 14-45. 1cm dluzsze w najkrotszym ustawieniu. Grubsze. Jesli ktos posiada torbe ktora miesci body+zalozone stare szklo na styk (tak jak ja), musi sie liczyc z koniecznoscia zmiany futeralu. U mnie aparat z zalozonymi lensami wciaz sie miesci ale... wciskanie do torby i wyjmowanie trwa teraz znaaacznie dluzej.
Generalnie moje E-330 wyglada z teraz odrobine pokracznie (prawie jak spojler na maluchu :D).
Waga ZD 12-60 jest znaczna. Szkla waza 2x tyle co KITowe. Czuje sie roznice w rekach juz po kilku fotkach. Do tego 72mm zwiekszaja nieznacznie cene filtrow z wyzszej polki. Za to dolaczony do soczewek dekielek to wspanialy prezent dla osob przywyklych do ZD 14-45mm - wreszcie bez klopotu (centralny uchwyt zatrzasku) zdejmuje sie go przy zalozonym hoodzie.
Cena ? Zaplacilem za te szkla 538 futnow (razem z przesylka). Nie polowalem, nie kombinowalem. Znajomy ze stanow przywiezie jeszcze taniej - wiadomo.
Krotko - jesli ktos ma soczewki 14-45mm i mysli nad kupnem czegos lepszego - ZD 12-60mm to jedyny wlasciwy wybor. No chyba ze nie przeszkadza mu noszenie 3 szkiel i zonglowanie nimi w zaleznosci od potrzeby. Mowie tu o profesjonalistach i zaawansowanych amatorach, ktorzy sa sklonni poswiecic wygode dla technicznej przewagi rozwiazania "wielo szklowego".
skoro posiadasz ten słoik, to może wrzucisz trochę zdjęć z szerokiego końca? ludzie są ciekawi tej beczki przy 12mm.
Czy ktoś porównywał działanie AF 12-60 z 14-54 w E-330 z firmware 1.3? Na innych forach piszą, że w starych body jest tak samo lub szybciej i w końcu nie wiadomo jak jest naprawdę. :)
Nie bardzo moge/potrafie wrzucic zdjecia ktore by sie na testowa krytyke nadawaly. Nie robie zdjec artystycznych - cykam raczej widoczki zastane, turystycznie :D (czytaj wciaz pstrykam fotki a nie fotografuje) Z gory przepraszam za WB (moglem to zrobic w RAWie i poprawic na kompie..).
Zdjecie pokoju ma kilka linii ktore w zalozeniu powinny byc proste - jak widac nie sa ale... Po zrobieniu zdjecia sprawdzilem ze w realu linia sciana/sufit jest rowniez daleka od prostej. Jesli ktos chce konkretnej fotki (np sciana domu z takiej i takiej odleglosci na danej ogniskowej) prosze napisac.
Wersje orginalne:
PC122922.JPG
PC122923.JPG
PC122927.JPG
Pomniejszone 1200x900:
PC122922.JPG
PC122923.JPG
PC122927.JPG
12-60 SWDCytat:
Zamieszczone przez KaarooL