Ale w mojej osiedlowej Biedronce był kiedyś bankomat. Niestety teraz wystają tylko urwane kable ze ściany.
Wersja do druku
Co to jest "Biedronka"?
Biedronka – sieć sklepów dyskontowych należących do spółki akcyjnej Jeronimo Martins Dystrybucja, której właścicielem jest portugalskie konsorcjum Jerónimo Martins.
No i wszystko jasne :D
Odpowiednik Aldiego tutaj, a nie Walmartu :)
Ktory zreszta strasznie lubie (Aldi- nie Walmart).
Taki OT w ramach rozmowy o WallMarcie :mrgreen:
http://www.peopleofwalmart.com/
Czyli chodzi o redukcję zakłóceń, a nie filtr szumów. Jej działanie odbija się nawet na rawach:
https://forum.olympusclub.pl/showpos...postcount=1495
Jest dokładnie to samo, tylko inaczej się nazywa.
No pewnie, że jasne, ale na optycznych był jakiś taki dziwny zarzut o coś z tym filtrem, więc upewnili wszystkich, że robili test z wyłączonym filtrem. Czyli na wysokim ISO warto go włączyć, a będzie lepiej z tymi szumami, a jak mi tutaj radził kolega, na niskich lepiej filtr wyłączyć. Warto pamiętać o tym.
tajnapolska, ale o czym teraz piszesz? O filtrze szumów, czy redukcji zakłóceń?
I od kiedy badając szumy robisz to przy włączonych filtrach ?
Kurde, pomieszało mi się już, jest w menu olka coś takiego jak redukcja zakłóceń? I jak w końcu jest z tym filtrem szumów? Dlaczego testy robi się na wyłączonym, skoro się go włącza na wysokim ISO?
Filtr szumów to zwykłe odszumianie jpegów. Natomiast redukcja zakłóceń to tzw. odejmowanie darków lub odejmowanie czarnej klatki - służy tylko do redukcji szumów przy długich czasach naświetlania.
a redukcja zakłóceń jak się nazywa w menu olka?
Właśnie tak, redukcja zakłóceń :) Zajrzałeś w ogóle do linka, jaki zamieściłem kilka postów wcześniej?
Już przeczytałem, dzięki wielkie, zaraz zobacze jak jest u mnie ustawione.
Proszę o kontakt z Panem epicure.
Ja może wrócę do tematu wątku. Pytanie brzmiało: kupić E30 czy czekać. Moim zdaniem czekać. Po co kupować starocie, jeśli już niedługo ma wyjść poprawiona wersja, dużo lepsze osiągi, lepsze foty, lepsze laski można wyrywać. Ale nie kupować E5 od razu bo drogi. Trzeba trochę poczekać, aż stanieje.
Tylko co zrobić, jeśli na horyzoncie ukaże się długo oczekiwany E6? Nie ma sensu pakować kasy w taki staroć jak E5. Lepiej poczekać na premierę nowej puchy. Potem tylko poczekać aż stanieje i rozważyć opcję ze wstrzymaniem się z zakupem, bo premiera E7 tuż tuż...
Itd, itd, itd...
Ja też mówię: czekać. Bardzo lubię czekać. Samo czekanie jest często bardziej fascynujące niż robienie zdjęć. W czasie czekania narasta napięcie i jak się długo czeka i nagle przychodzi ten jedyny, wymarzony, to, to.... jest chwila ulgi i znów czekamy, na następcę.
:esystem:
A ja polecam kupic.
Kupic E-5, ale teraz- przed premiera, przed oficjalnym pokazem i w ogole.
Nie czekac- kupic teraz (w tym tygodniu jeszcze), albo czekac na E-7.
Komu radzicie? Ja już od poniedziałku mam E30:)
Albo kupić E6 w przedpłatach. Tak jak moi rodzice, którzy przed laty kupili meblościankę i półko-tapczan. Czekali raptem 2 lata, a służyła ze 20.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Eeeee, błąd. Ja bym poczekał...
A mi półko-tapczan służył dość długo, może i z 10 lat.
Tak w ogóle będzie ten E-5 i ew. E-50, no bo jak czekać to trzeba mieć na co...
To wie na razie tylko szklana kula.
I jak sie spisuje ZD 50-200 z E-30?
spisuje się świetnie, jak to ZD. Za to sigma 50mmf/1.4 z E30 spisywała się cienko, robiłem wczoraj nią zdjęcia na sumie (suwalskie ucho muzyczne), wokalista tak ******* do młodzieży, że sigma nie nadążała z ostrzeniem. Niestety, ale sigma 50 1.4 przy E30 to tylko obiektyw do portretów stydyjnych.
W stopce widzę że masz wpisane dwie stalki sigmy - czy druga to nie przypadkiem 30 1,4? Pytam się bo planuje jej zakup albo 50 1,4 ale po tym co mówisz o 50 to się mocno zastanawiam. Obie mają w końcu ten sam HSM .....
drugą mam bez HSM, 105, f/2.8
Spisuje się bardzo dobrze. Mam porównanie z E-520, którego używałem przed E-30. Dość często zdarza mi się jeździć do Brighton i tam w okolicach molo kręcą się często mewy. Test polegał na tym żeby uchwycić taką w locie, tak żeby była ostra przy najmniejszej możliwej przesłonie. W przypadku E-520 praktycznie nie byłem w stanie złapać ostrości. E-30, przy aktywnych środkowych pięciu punktach ostrości + CAF, spisywał się świetnie. Przyklad w zalaczniku.
Ja tak wtrace na predce bo temat zd50-200 mnie ostatnio zajmuje dosyc mocno... Mianowicie sprawa jak sie ma 50mm w stalce zd50/f2 do 50mm z zd 50-200. Pozbywam sie szkiel kitowych i przez to ze 12-60 trzyma sie wysoko cenowo mysle o zakupie zd 14-54 i 50-200 ale jesli te 50mm sie pokrywa to pchne do klienta jeszcze moje 50/f2. Ktos robil takie porownanie i moglby cos szepnac na ten temat?