najbardziej podoba mi sie 46 wygląda jak początek realizacji "snu a ameryce" od pucybuta do milionera. Ogólnie cała seria bardzo udana.
Wersja do druku
najbardziej podoba mi sie 46 wygląda jak początek realizacji "snu a ameryce" od pucybuta do milionera. Ogólnie cała seria bardzo udana.
46 takkkkkkkkkk
Tym razem nietypowo - seria z Manhattanu gdzie fotografowałem przyrodę ;-). W starej kamienicy kilka ulic od widocznego na pierwszym zdjęciu Empire State Building (wizytówka NYC – najwyższy obecnie budynek tam, jeden z najwyższych na świecie) rodzice przyszłego gołębiego potomstwa dokonali “zmiany warty” przy wysiadywanych jajach. Fotografowanie ptaków w okresie lęgowym nie jest dobrym zwyczajem, jednak mam nadzieję, że nie zaniepokoiłem ich za bardzo – w każdym razie nie przeszkadzają im odgłosy i obecność ekipy remontującej budynek jak i zgiełk Manhattanu – na dole wycie syren, setki żółtych taksówek, ciągły huk dużych wentylatorów... - kto tam był wie o czym piszę...
E-330 + poczciwe kity...
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
Jakie dziwne gołębie :roll: ;)
a mówią trochę po naszemu :?: :)
fajne
w stanach to nawet gołębie inne ;) . fajne foty. W 66 i 67 bardzo podoba mi się GO.
Bardzo udana seria. Tele zrobilo swoje, a golebie rzeczywiscie nieco dziwne. Wygladaja nie za zdrowo. Widac Polacy lepiej karmia ptaki :D
te gołębie trochę turkawki przypominają
Tak na dobrą sprawę to ja założyłem, że to są gołębie, wiedzy ornitologicznej nie mam żadnej. Gołębie w wersji klasycznej krakowsko-rynkowej tu też są. Ptaki na zdjęciach faktycznie nieco odmienne więc mogłem niechcący nadużyć nazwy "gołąb", sam nie wiem... ;-)Cytat:
Zamieszczone przez olifant
Cholera nawet gołębie maja tam inne....
Gołąb nie gołąb - zdjęcia są świetne. Ktotek, powiedz mi jedną rzecz - te fotki, które są zrobione od wewnątrz - włam? ;-) :twisted:
Dzięki za opinię. A gdzie tam włam - domy mają drzwi, przez które można wejść - o ile się jest mile widzianym przez właścicieli...Cytat:
Zamieszczone przez daghda
Acha - mam rozumieć, że zapukałeś, zapytałeś i jak gdyby nigdy nic pozwolili Ci wejść?
Bo wiesz, sądząc po stanie techn. np. okien myślałem, że taka rudera straszy pod ESB.
Czyli kolejny tip - pytać ludzi, czy pozwolą na zrobienie zdjęcia z ich "terenu". Parada!
Nie dokładnie tak było ale nie wnikajmy w szczegóły ;-) - w każdym razie intruzem tam nie byłem. W USA trzymanie broni w prywatnych domach jest dość powszechne więc takie zachowania nie są dobrym pomysłem. Tym bardziej, że jest znacznie większe przyzwolenie prawne i społeczne na użycie tej broni wobec nieproszonych gości - większe niż w Polsce gdzie jak zastrzelisz we własnym domu złodzieja to Ci zrobią sprawę za przekroczenie granic obrony koniecznej..., nie wiem jak to jest w Czechach...Cytat:
Zamieszczone przez daghda
Tutaj jest tak samo, policja zapewne raczej by się przyczepiła do legalności (w zasadzie jej braku) broni. Ale panuje przekonanie, że prywatny teren to rzecz święta.
Czesi to naród trochę nieufny w stosunku do obcego - jak każdy chyba zresztą. Ale wystarczy po prostu pogadać i można zrobić wiele. Ja na razie nie miałem okazji pytać o możliwość wlezienia komuś do np. mieszkania, ale kto wie...
Jak tak oglądam Twoje foty, to aż mnie skręca, że nie mogę się tam - USA - znaleźć. Może skopiuję Twój pomysł i zacznę się szwędać z aparatem po mieście i cykać foty.
Czesi i Česko to oryginały - są bardzo twórczy, podpatrują innych i robią to po swojemu, często nawet lepsze od oryginału (np. Kofola - kontra na Coca-Colę, ogrom kapel rockowych, itp, itd.)
Pozdro z Brna, oby więcej Twoich takich fotek - ja się na nie wręcz ślinię, bo pokazują US takie, jakie zawsze myślałem, że są.
ja wiedzy ornitologicznej też nie mam żadnej :) bazuje tylko na jako-takim podobieństwie bo jednak toczka w toczkę turkawek z 'gugla' to nie przypominają ;) ale fajne są te zdjęcia z US and ACytat:
Zamieszczone przez ktotek
Podoba mi się 65 i 67 ładnie światło zagrało. 65 by się na Wielkanoc nadawało :-)
Śliczne synogarliczki (?)
Tym razem wstawiam kilka zdjęć z miejsca dość specyficznego a mianowicie z amerykańskiego cmentarza... Wszedłem tam z ciekawości – atmosfera zupełnie inna jak znana mi z polskich cmentarzy. Ten amerykański przypomina coś w rodzaju parku czy ogrodu – zobaczcie sami. Cmentarz przedstawiony na fotkach mieści się na nowojorskim Queensie...
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.
76.
Bardzo uporządkowany ten cmentarz, w porównaniu z tą nasza pstrokacizną.
:D nie wiem czemu ale lubię ten wątek ;)
Zdjęcia jak najbardziej super... Najbardziej przypadło mi do gustu foto nr 72.
ja też :D ale wiem czemu : jest dobryCytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
rzeczywiście 72 bardzo ładne, ale mnie bardziej podoba sie 74 z ta flaga w tle. bardzo ładna kolejna seria. dzięki fotkom ktotek'a poznamy kawałek USA ;)
Bardzo udana seria. Zdjecie nr 72 robi wrazenie - moim zdaniem najlepsze z calej serii. Przypadlo mi do gustu zdjecie numer 74 - aniol a w tle amerykanska flaga, symbol narodowy. Sklania do refleksji.
Obserwujac twoje foty moge powiedziec ze podoba mi sie twoj punkt widzenia swiata. To naprawde ciekawe ujęcia. Bardzo interesujace. Pokazujace inny swiat ale nie az taki inny.
Dziękuję za komentarze- miło czytać, że moje fotki mają tak pozytywne przyjęcie... Wstawiam więc następne – kolejne z Times Square – miałem tam tylko chwilę ale coś zdążyłem pstryknąć. Wszystkie foty z ZD 50/2 Macro, przysłona 2.0 - szkło do streetphoto troszkę za długie ale z drugiej strony otwarte daje fajną plastykę obrazu... Poza tym od kilku dni go nie odpinam od body (zakochany?). Znów "nawiedzony" chciał mnie nawrócić na jedynie słuszną drogę...
77.- nie mogę odmówić sobie przyjemności zatytułowania - "wysadzę cię tam gdzie chcesz..."
78.
79.
80.
81.
82.
83.
84.
85.
86.
Dzisiejsze "danie" bardzo smaczne, wciągające zdjęcia
pzdr
Kolejny swietny reportazyk! Pokazani chyba przedstawiciele wszystkich kultur. Swoja droga czy czestym widokiem tam w NYC sa osoby stojace na chodnikach i w jakis sposob wystepujace, wyrazajace wlasne opinie?
jeden z najlepszych wątków na tym forum, szkoda że kiedyś się urwie jak wrócisz.
Tak - myślę, że to jedna z cech kultury amerykańskiej - taki chodnikowy transparentyzm widać na każdym kroku. Są akcje większe oraz takie jednoosobowe. Przyjmowane to jest tu normalnie - budzi zainteresowanie przechodniów ale nie powoduje jakiś kontrowersji. Czasami w sobotę czy niedzielę w NYC jest kilka różnych parad czy manifestacji.Cytat:
Zamieszczone przez rap1d
Śledzę wieści z Polski i kiedyś ku mojemu zdziwieniu główną wiadomością dnia - tak to przynajmniej przedstawiał portal GW była "Parada Równości" i kontrparada... - w USA taka informacja nie miała by szans na taki rozgłos medialny i takie kontrowersje...
Dziękuję za uznanie - wszystko się kiedyś kończy a mój obecny pobyt w USA już całkiem niedługo... Mam jednak sporo zdjęć zarchiwizowanych, poza tym w Polsce czy gdziekolwiek indziej też można robić foty... W sumie nawet chyba lepiej się czuję z aparatem w środku lasu niż w NYC. Tak czy tak dopóki będą chętni na oglądanie i komentowanie zdjęć z przyjemnością będę je ty zamieszczać... ;-)Cytat:
Zamieszczone przez caymer
NYC TF bardzo tania, a zaloze sie ze ten taxiarz jest najszybszy w miescie :-)
Pzdr.
Bardzo fajne streetphoto. Z twoich zdjec wynika, ze NY jest bardzo kolorowy. Gra tam mnostwo barw. I ty potrafisz to pokazac, potrafisz je umiejetne wykorzystac. Moim zdaniem sila twoich streetowych fotek tkwi nie tyle w kadrach (by the way 82 i 86 bardzo mi sie podobaja), ale w grze barwami. Na mnie robi to wrazenie. W ogole wiekszosc Twoich fotek z ulicy wywiera na mnie dobre wrazenie. Przez nie czuje to miasto.
suchar - fakt - Nowy Jork jest bardzo kolorowy, szczególnie Manhattan. Masa reklam, bilbordów, neonów, świateł, nawet taxówki w żółtym kolorze. Ten swoisty bałagan może ale nie musi się podobać. Kolorytu dodają też ludzie - praktycznie każdego kolory skóry jaki tylko istnieje. Jest jeszcze jedna sprawa - światło (zastane), które tu jest w jakimś sensie inne - jest go więcej i daje obrazy bardziej kolorowe, nasycone - nie bardzo wiem jak zdefiniować tą różnicę (pomiędzy NY a Polską) ale taka różnica istnieje. Widać to np. na ubraniach - ciuchy, które mam z Polski prezentują się tu inaczej, podobnie w Polsce, te które kupiłem w USA i stąd znałem ich kolorystykę...
Tym samym napisałem 300-setny post na tym Forum, to sporo... ;-)
kolejna świetna seria
Świetne :):):)
super seria
Murzyn z tyłu wygląda jakby szykował się do walki z grupą przed nim.
Podoba mi się różnorodność ludzkich typów.
Tak trzymać
Bardzo dobry reportaż :foto3:
Zapytam tylko jakiej firmy używasz polara?
Tiffen - dostałem gratis w zaprzyjaźnionym sklepie ;-)Cytat:
Zamieszczone przez jomawitu
A dlaczego pytasz - masz jakieś uwagi do pracy polara na moich fotach?- chętnie się dowiem...