Fotki swietne... trojka oraz czworka super.
Wersja do druku
Fotki swietne... trojka oraz czworka super.
Przyjemnie się "spaceruje"po Twoim wątku
Uznanie za wytrwałość.
Dzięki :grin:za jakby nie było lekcję przyrody
przypomnienie zawsze się przyda a wcale jeśli,na danym terenie jakiś gatunek nie występuje
pozdrawiam
Fotki rewelacyjne. Na czwórce kapitalne spojrzenie. Krętogłów wyśmienity. IMHO przydałoby się trochę więcej kontrastu.
PS. W Twoich kolejnych pracach widać bardzo, bardzo duży postęp i tak trzymać.
Pozdrawiam
Bardzo fajna ostatnia seria - szczególnie "synchroniczne" pozowanie gąsiorków. Gratuluję ustrzelenia krętogłowa. Mi się udało spotkać go dwa razy w życiu, w odstępie kilku dni, w miejscach odległych o 30 km, nigdy wcześniej i nigdy później.
Życzę Ci zrobienia satysfakcjonujących Cię zdjęć żołn (osobiście byłbym szczęśliwy, gdyby udało mi się kiedyś zrobić takie, jak już pokazałeś).
Pozdrawiam.
Dzisiejsza zasiadka od 4:30 do 9 zakończona sukcesem :) wykonałem sporo atlasów ;)
siedziały czasem nawet dwie ale nie mieściły mi się w kadrze i zanim zdążyłem zdemontować konwerter-uciekły :/
Może innym razem jeszcze w tym sezonie uda mi się zrobić więcej niż jedną w kadrze :)
Tymczasem prezentuje efekty-zapraszam !!
Pozdrawiam !!
Żołna (Merops Apiaster)
No wspaniałe efekty, z motylkiem też świetne, pozdrawiam.
Rewelacja ! Prześliczny ptak, super zdjęcie. Nic ino gratulować.
O kurcze!!! Rewelacyjne zdjęcia. A ten z motylem - wygląda jakby motyl mu siedział na dziobie. Piękne!!!
Brawo!!! Bardzo udane fotografie.
Świetne foto. To z motylkiem - znakomite.
Pozdrawiam.
Żołna - cudo:!:.
Gratuluję (zdjęć i wytrwałości w dążeniu do celu).
Szacun!!
Rewelka!
Z motylem świetne, nietuzinkowe. Podziwiam zasadzania się na ten gatunek, z racji chociażby niepospolitości. :grin:
Peter, nie wiem czy nie pytałam, ale czym robisz zdjęcia? Tak z ciekawości. Ujmuje mnie to odwzorowanie barw. :)
Gratki !
Witam !!
Siedzę w pracy i obserwuje dach pobliskiej biblioteki na którym głośno dokazują pustułki. Myślami jestem już na niedzielnej porannej zasiadce :)
Niestety zapowiadają kiepską pogodę:cry:
Oby się nie sprawdziła :)
Pozdrawiam !!
Piękne zdjęcia, powodzenia na zasiadce.
Żołna pierwsza klasa.
Witam !!
Dziś rano od 5 godziny była spora mgła, zaczęła się podnosić około 9 ale światło była niezbyt dobre.Rozpogodziło się na dobre dopiero około 10. W tym czasie żołna usiadła tylko raz :\ Na innym stanowisku w którym zaczaił się kolega z Rzeszowa siadały co parę min i to parami :) O 10 zwinąłem siatkę i wróciłem do samochodu i zaraz po moim odejściu na gałązce chętnie zaczęły siadać pary !! Najwyraźniej mnie wyczaiły spryciule :)
No cóż raz na wozie raz pod wozem ;)
Peter, pięknie, czysto. Mnie robią w bambuko i tak czysto nie siadają, zerknij do wątku "Foto łowy" wstawiłem dzisiejszą. A jak u was, młode już wyleciały?
Piotr młode już wyleciały wiec jeszcze kilkanaście dni i pożegnamy nasze piękności :) Już mi smutno z tego powodu :/ Ale jak pomyślę że w maju znów je zobaczę to łatwiej znieść mrozy i zadymkę :D
Piotr zaobserwuj gdzie często siadają, one maja swoje ulubione miejsca.Przygotuj im patol na oddalonym w miarę jednolitym tle i powinno udać się jeszcze w tym roku zrobić czysty kadr :D Szczerze życzę powodzenia !! Ponieważ warto uwiecznić ich piękno.
Pozdrawiam !!
P.S. watek "foto łowy" czytam na bieżąco, tylko nie piszę.
Ach, przepięknie. Mimo iz może światła mało, jak piszesz, to wcale nie zaszkodziło. Pięknie to mleczne tło podkreśla kolory i piękno ptaka.
Ostatnie bardzo ładne, kolorki i kompozycja, tło bardzo się podoba.
Czasem leżę ale częściej siedzę i jestem nakryty wraz ze sprzętem :) Jednak coraz częściej myślę o namiocie. Nie widać wtedy ruchu który jest nieunikniony po 2-3 godzinach siedzenia na piance na twardej ziemi :/ Używam też wygodnego krzesełka tylko nie zawsze mogę mieć tak dobrze :) Czasem trzeba maksymalnie zrównać się z podłożem :)
Pozdrawiam !!
Dziś znowu udana zasiadka wykonałem około 90 zdjęć.Na patyku ruch niesamowity co chwilę przysiadają po czym wlatują do norek gdzie czekają głodne dzioby ;) Miejsce jest trudne do fotografowania do 9 nie ma słońca (ISO 1000, 800) a po 9 wychodzi słońce zza skarpy i jest tak mocne, że zdjęcia nie nadają się do publikacji (bardzo mocne kontrasty).Wymarzoną sytuacją byłoby lekko zachmurzone niebo :) Niestety dziś było bardzo pogodnie od rana.Oto skromny kawałek tego co dziś wykonałem !!
Zapraszam!
Żołna
Cudowne ujęcia, co tu więcej pisać! : ) Nawet wszystkie ważki upolowały! Szczęściarz, takie ujęcia! : ) Gratuluję! : ) Jaki masz obiektyw, jeśli można spytać? : )))
pozdrawiam : )
No to niezły sprzęt : ) Dalekosiężny, zapewne : )Zresztą widać, świetne efekty : )
No dałeś kolego czadu. U mnie dwa dni pada i nie mogłem się wybrać, a to już niewiele dni do odlotów pozostało. Piękne kadry. Kurcze jak tu taką gałązkę ustawić?
Piotr ta na której dziś fotografowałem jest bardzo blisko norek przysiadają na niej w drodze do młodych :) W takim miejscu jednak trzeba pamiętać, że ptaki i ich spokój jest są najważniejsze. Staraliśmy się z kolegą jak najmniej ruszać i szybko zwijać po zasiadce :) Najwyraźniej patkom nie przeszkadzały co chwilę klapiące lustra :)
Już Ci pisałem, że żołny mają ulubione miejsca.Poobserwuj a jak takowe są niedostępne spróbuj umieścić patol w sąsiedztwie nor tylko bez przesady nie za blisko :)
Pozdrawiam !!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Nie aż tak dalekosiężny :/ żeby ptak wypełnił dość duży fragment kadru trzeba zbliżyć się na około 7-8 m :) mimo potężnego obiektywu najważniejsze jest maskowanie w terenie i wytrwałość :)
Gratuluje Piotr tych pięknych Żołn.Uważam że wypełniłeś powierzone sobie zadanie najlepiej jak tylko było można,to jedne z najpiękniejszych ptasich fotek jakie widziałem. Z niecierpliwością czekam na twoje rozpracowywanie kolejnych gatunków i jeżeli będą one tak doskonałe no to ja wymiękam.:wink:
BRAWO!!!
Co tu napisać - doskonałe.
Rewelka !!!
Wspaniała seria. Chyba zdobyłeś tymi zdjęciami harcerską sprawność żołnierza:wink: