-
2 załącznik(ów)
Odp: W czym nosicie swoje Peny?
Załącznik 57653Załącznik 57654Ja szukałem torby o wyglądzie "niefotograficznym" tak by w czasie przepakowywania nie zwracała uwagi np. w schronisku czy w podróży i póki co znalazłem fajny substytut torby do bezpiecznego przewożenia mojego sprzętu kosmetyczka firmy VauDe o wdzięcznej nazwie VANDA;) (wym. 13 x 18 x 9 cm ) bardzo dobrej jakości materiały dobre wykonanie
-
To pewnie na cześć tej Vandy, co to Niemca nie chciała :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
micky
Załącznik 57653Załącznik 57654Ja szukałem torby o wyglądzie "niefotograficznym" tak by w czasie przepakowywania nie zwracała uwagi np. w schronisku czy w podróży i póki co znalazłem fajny substytut torby do bezpiecznego przewożenia mojego sprzętu kosmetyczka firmy VauDe o wdzięcznej nazwie VANDA;) (wym. 13 x 18 x 9 cm ) bardzo dobrej jakości materiały dobre wykonanie
Pomysł dobry ale jak to wszystko tam wlazło:)
-
Jest chyba jeszcze taki problem że wszystko się o siebie obija?
Wysłane z SGS-Tapatalk
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ayu
Jest chyba jeszcze taki problem że wszystko się o siebie obija?
Wysłane z SGS-Tapatalk
ale nie ma jak się obijać! pen +szkło opakowany jest w
http://www.youtube.com/watch?v=c_3l9dfpLaU,
14-45mm zamiennie z 45mm ma miękki pokrowiec do obiektywu, metz 28AF tak jak widać na zdjęciu zapakowane w osobne etui, karty pamięci także w etui, zapasowa bateria jest w ładowarce a razem z kablem w małym bawełnianym woreczku sam się zdziwiłem że to wszystko weszło do germańskiej Vandy;) co do torby to coraz bardziej skłaniam się do Lowepro REZO AW lub podobne ale z pokrowcem
-
Noszenie torby na ramieniu było dla mnie nie wygodne (szczególnie kiedy ma się małe dziecko). Poszukiwania torby przypinanej do paska od spodni były bezowocne (jedyne, w miarę sensowne, rozwiązanie było z Chin za 500zł). Zrobiłem więc taką samemu. Skóra 2mm, nity itd dostępne z allegro. nity od wewnątrz powleczone są materiałem (żeby nie zniszczyć aparatu). Może nie jest to super estetyczne rozwiązanie, ale, dla mnie, praktyczne.
-
Poszukiwanie czego było bezowocne? Przecież zdecydowana większość toreb ma szlufkę do paska...
-
4 załącznik(ów)
Tatonka Check In - wygrzebana z kosza w katowickim AplinSporcie za jakieś ca. 40zł. Front wzmacniam wsuwając usztywnienie ze starej torby w odsuwaną kieszonkę (4-zdjęcie, suwak za długopisami). Dodatkowo zabezpieczam podobną wkładką dół głównej komory. Do środka wchodzi E-PL3 z tą śmieszną lampką i jest jeszcze sporo miejsca na np. mZD 14-150 (nie posiadam, ale na pewno wejdzie). W kieszonkach pomieszczą się jeszcze ze dwie dodatkowe baterie , karciocha pamięciochy, czy jakieś filtry na obiektywy. Biorę ją wraz takim zestawem w góry i sprawdza się znakomicie.
Na miasto moja kobitka znalazła mi na ciuszku mniejsze cuś z JanSportu. W sumie jakieś 7zł z metką. E-PL3 wchodzi na styk, ze dwie baterie, pasek, szmatka, SDki. Zestaw na co dzień.
PS. Sorki za jakość zdjęć, robione "na szybko":
Załącznik 58573Załącznik 58574Załącznik 58575Załącznik 58576
Ja tam szukam takiej torby, która byłaby na tyle mała, żeby przypiąć ją do paska, a pomieściłaby PENa z kitem i podpiętym VF-2.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GrzegorzMaj
Zrobiłem więc taką samemu.
Najbardziej klimatyczna w całym wątku ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Poszukiwanie czego było bezowocne? Przecież zdecydowana większość toreb ma szlufkę do paska...
Chodziło mi o to, żeby nie wyglądało to na Nerkę pana Kazia, i było w miarę małe, a każda materiałowa torba, która jest na rynku jest większa od skórzanej, bo musi mieć gąbki, zamki, kieszonki, siateczki.. itd.
To jest ta którą kupiłbym:
http://z-kin.com/collection_noah.php
na etsy jest niewiele, a w przypadku m43, które jest spore w porównaniu do kompaktów, torba powinna być robiona pod wymiar:
http://www.etsy.com/search/handmade/...ery&ship_to=PL
-
A ja mam coś takiego:
To etui zabieram ze sobą gdy mam podpięte coś dłuższego. Dodatkowo przechowuję w nim obiektywy, ładowarkę i inne bajery:
-
Body z obiektywem, lampę zewnętrzną (tą dodaną przez Olympusa), dwie dodatkowe stałki (jest jeszcze miejsce na jedną),
dodatkowo telefon, portfel, akcesoria, napoje, batony noszę w Lowerpro Messenger 100
-
Ar2 to etui jest super. Gdzie takie coś kupiłeś, czy można to dostać w Polsce?
Wysłane z telefonu
-
Ponieważ admiralicja zniknęła moje posta napiszę raz jeszcze. Cel był taki - torba w której pomieści się bogactwo szkieł m4/3 w taki sposób aby jedno szkło zajmowało jedną przegródkę, bez obijania się. Czyli torba musi być płytka ponieważ szkiełka są małe (w większości). Dzięki Epicurowi (oidp) zwróciłem uwagę na
Crumplera serii Company Gigolo, po zmierzeniu wybrałem model 7500. Wygląda to tak:
W torbie jest jeszcze luzik na powiedzmy dwa naleśniki. E-M5 z pełnym gripem wchodzi ma styk, torba ma grube sztywne ścianki więc sprzęt jest bezpieczny. Szeroki pas ma wygodną dużą klamrę do szybkiego skracania, można przerobić torbę na plecak typu slash (opis na stronie producenta). Wymiary torby ok. 30x30x15cm więc duża nie jest a i nie waży tony, spokojnie można ponosić dłużej jeśli zajdzie potrzeba. W komplecie pokrowiec przeciwdeszczowy.
-
Odp: W czym nosicie swoje mikrusy?
Zmiana tytułu wątku na prośbę Romka.
-
Odp: W czym nosicie swoje mikrusy?
Cytat:
Zamieszczone przez
Mysikrolik
Zmiana tytułu wątku na prośbę Romka.
Podziękował, w imieniu służby!
-
romek1967 torba sprawia b.dobre wrażenie. Ale oczywiście jak chcesz zmienić szkło to torbę trzeba na czymś położyć aby wszystko nie wypadło?
Wysłane z telefonu
-
Odp: W czym nosicie swoje Mikrusy?
Super romek1967, że wstawiłeś to ponownie. Jak pojadę do Berlina to też ją kupie.
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ayu
Ale oczywiście jak chcesz zmienić szkło to torbę trzeba na czymś położyć aby wszystko nie wypadło?
Tak jest najwygodniej, ale i na stojaka dwoma rękami dasz radę uchylić i sięgnąć po szkło
-
Ja mam 3 warianty:
Przewaznie nosze w kieszeni albo w torbie Tamrac 3350.
Tudziez lezy w jednej z kieszeni mojego plecaka LowerPro jak taszcze najkona;)
pozdro
-
Czy ktoś posiada taki pokrowiec : Olympus CS-20 http://shop.olympus.pl/e_commerce/po...-89-p-1017.htm i może napisać coś o funkcjonalności czy trwałości produktu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Muminek
Takiej nie posiadam ale mam coś podobnego z Lowepro. W środku dwie "duże" przegrody w których mieści mi się E-PL3 + dwa obiektywy.
-
Jimmy Boo Crumplera długo za mną chodził, jednak nie dane było nam się spotkać ;) Ostatecznie kupiłam torbę KATA Lite – 443 DL i nie żałuję (póki co). W środku mieści PENa wraz z dwoma szkiełkami (E-PL3 + 14-42 + 17) oraz… paczkę chusteczek higienicznych i portfel ;) Do tego jest lekka, zgrabnie się ją nosi na ramieniu, ma również uchwyty na pas biodrowy. W zestawie jest także ceratka przeciwdeszczowa – testowana póki co tylko na 2-godzinnym deszczu, ale radę dała. Minusy – schowki na karty w środku. Jakieś takie dziwne… Ale są.
-
Co myślicie o torbie lowepro classic 100?:
http://products.lowepro.com/product/...00,2245,20.htm
Wydaje się niewielka a mieści się dodatkowy obiektyw.
-
Buszując po internecie trafiłem na informacją o capture firmy PeakDesign
http://peakdesignltd.com/capture.htm
Można dzięki niej przypiąć bezpiecznie aparat do paska od plecaka, spodni, czy jakiegokolwiek innego. Co ciekawa szybkozłączka od tego systemu powinna pasować też do statywów Sirui między innymi.
Minus, to cena, koło 300 zł
Natomiast dzisiaj na pocztę przyszedł do mnie mail z ofertą czegoś podobnego:
http://foton.kalisz.pl/pl/sklep/p/44...tu-b-grip.html
Co prawda jest to tańsze rozwiązanie, ale zdaje się, że pasuje tylko do paska od spodni, ponadto jest z tworzywa sztucznego, a nie aluminium. Choć to może być też i zaleta w postaci niższej wagi.
Co ważne jest też tańsze.
Hmm, co o tym myślicie koledzy i koleżanki?
-
Sądzę, że będą od tego spadać spodnie ;)
-
Ha :wink:
Tak do plecaka bardziej myślałem żeby to przypinać.
Wtedy miałbym aparat zawsze pod ręką, bez potrzeby zajmowania dłoni.
-
To działa, pod warunkiem, że zawsze masz plecak ;)
-
Jak plecak ma solidny pas biodrowy można doszyć do niego "szlufkę", w którą wkładamy aparat obiektywem do dołu. W swoim plecaku górskim mam takie rozwiązanie fabryczne, idealnie pasowały do tego szkła o średnicy filtra 67mm, dla bezpieczeństwa pasek od aparatu przeplatałem z paskiem piersiowym. Przez kilka lat chodziłem z takim patentem po Tatrach, aparat był bezpieczny, zawsze pod ręką, a ja sporo czasu zaoszczędziłem na zatrzymywaniu i wyciąganiu go z plecaka. Lustro poszło w odstawkę i mam problem jak wykombinować podobne rozwiązanie z Penem ;)
-
@dao - masz na myśli "szpejarkę" na pasie biodrowym?
Ja się właśnie zastanawiam czy nie kupić jednego z tych systemów które pokazałem wyżej.
Dość często chodzę z plecakiem, a wtedy fajnie byłoby mieć aparat pod ręką.
Z drugiej strony, to koszt tego rozwiązania jest jednak dość wysoki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
@dao - masz na myśli "szpejarkę" na pasie biodrowym?
Ja się właśnie zastanawiam czy nie kupić jednego z tych systemów które pokazałem wyżej.
Dość często chodzę z plecakiem, a wtedy fajnie byłoby mieć aparat pod ręką.
Z drugiej strony, to koszt tego rozwiązania jest jednak dość wysoki.
szpejarki są chyba mniejsze, poza tym ciężko byłoby wszystko na jednej zmieścić ;)
w sumie dobry pomysł z przeszczepem szpejarki ze starej uprzęży, dzięki.
-
Podoba mi się ten b-grip. Szukam już od dłuższego czasu czegoś co da mi szybki dostęp do aparatu i nie będzie przeszkadzać przy chodzeniu. Chyba sobie sprawie. Czy ktoś robił zakupy w tym sklepie foton.kalisz.pl i może coś o nim powiedzieć?
-
Też przyszedł do mnie mail z tym ustrojstwem i mnie zainteresował. Kiedyś ktoś na forum nikona opisywał coś takiego i sobie chwalił ale wydaje mi się że było wiele droższe. A w tym sklepie chyba nie robiłem zakupów - chyba.
Wysłane z telefonu
-
Do tego podoba mi się bardzo poręczna opcja zmiany szkieł na tym b-gripie. Zamówienie złożyłem, zobaczymy jak będzie z realizacją
-
Ooo, podziel się wrażeniami po otrzymaniu przesyłki.
Wysłane z telefonu
-
Ja się waham czy nie wybrać droższego Capture, z racji tego, że od razu współpracuje z szelkami plecaka.
Ma też niezłe opinie na amazonie,.
Tutaj krótki artykuł na imaging-resource http://www.imaging-resource.com/NEWS/1310507726.html
-
Cytat:
Ja się waham czy nie wybrać droższego Capture, z racji tego, że od razu współpracuje z szelkami plecaka.
Dlatego do b-gripa zamówiłem też to
http://foton.kalisz.pl/pl/sklep/p/49...-podrozny.html
W sumie wyszło 230PLN. Za tego Capture'a jednak jest troche więcej. No i trzeba przesyłkę doliczyć
-
Ano, Capture na ebay z przesyłką jest za circa 304 zł.
-
Ciekawy system ale sprawdza się to chyba tylko w przedstawionych warunkach tj. Lustro doczepione do plecaka ew. bezlusterkowiec przy pasku.
Ja sam dla bezpieczeństwa sprzętu używałbym tego z paskiem nadgarstkowym.
Myślałem o czymś podobnym od kiedy przekonałem się do stałek. K-7 ze stałka bez paska wygląda b.niepozornie do tego 1-2 obiektywy do kieszeni i mam zestaw spacerowy ale gdzie bym coś podobnego podpiął?? Pasek od spodni? zostanę jednak przy torbie i wypróbuję pasek nadgarstkowy.
Ciekawe są też szelki z doczepionym uchwytem na aparat i kilkoma kieszonkami.
Ps. wypatrzyłem coś ciekawego i podobnego. Niezupełnie dla mnie ale pomyśle nad lekkimi szelkami z kieszeniami bo mogą okazać się wybawieniem dla kręgosłupa.
http://www.amazon.co.uk/Opteka-MCH-2...3842485&sr=1-4
-
Ja ostatecznie zakupiłem LowePro Nova 140 AW. Ma klapę i zapięcie na sprzączkę (nie trzeba zapinać zamkiem za każdym razem, nawet sprzączki nie koniecznie trzeba zatrzaskiwać). Dodatkowo pokrowiec przeciwdeszczowy na trudniejsze warunki. Funkcjonalnie to co potrzebuję. E-PL1 + 14-150 i dwa małe obiektywy mieszczą się ze sporym luzem.
http://www.fotoceny.pl/product/index/id/16782/