problemy z ostrością by wyszły odrazu, a zacinająca sie mechanika i dziwne działąnie po czasie - ale nie przejmuj sie tylko rób zdjecia jak jest ok :)Cytat:
Zamieszczone przez willow32
Wersja do druku
problemy z ostrością by wyszły odrazu, a zacinająca sie mechanika i dziwne działąnie po czasie - ale nie przejmuj sie tylko rób zdjecia jak jest ok :)Cytat:
taki też mam plan ;)Cytat:
Zamieszczone przez fotomic
pozdrawiam
Pewnie masz rację. Jak dla mnie, 60mm to za dużo, a Leica to jednak 50. Różnica spora. Ciekawe jak się ma Sigma 24/1.8 do Twojej. Był jakś wątek o tym szkle, ale się w nim pogubiłem :roll:Cytat:
Leica D Summilux 25/1,4 będzie u nas dwukrotnie droższa niż SIGMA 30/1,4. Uznałbym, że warto dać dwukrotnie wyższą cenę za niemieckie cudeńko, gdyby nie fakt, że po obejżeniu kita od L1 mam spore wątpliwości czy powinniśmy te szkła nadal nazywać Leica nie zaś Panasonic. Budową nie sprawia dobrego wrażenia... przynajmniej na mnie.Cytat:
Zamieszczone przez P
willow32 juz sobie ostrze zęby na twoje fotki testowe. Piwo sie chłodzi, wiec rób zebym mogl sobie wyrobic jakies zdanie na temat tego obiektywu.
Kusi mnie on ze wzgledu na jasnosc. Ciekaw jestem jednakze czy aby od pelnej dziurki jest ostry, co z AF w gorzej oswietlonych pomieszczeniach. I jakie odczucia beda Twoja po spedzeniu kilku dni z tym obiektywem bo jak sadze to nie bedziesz go zdejmowal z body przynajmniej w tym poczatkowym okresie aby sie przyzwyczaic, nauczyc go i wyczuć :)
Interesuja mnie mnie twoje przemyslenia rowniez co do niego a nie tylko same surowe foty. Acha jesli juz o fotkach mowimy to bardziej interesuje mnie fotki ludzi anizeli martwej natury, ale repertuar zostawiam Tobie.
generalnie jest ostry od pełnej dziury.na 1.4 czasem zdarzy się zauważyć aberrację. przy ciasnych ujęciach 1.4 to mało - sztuka trafić z ostrością, bo głębia to naprawdę milimetry. ostrzy szybko i pewnie, do tego bezgłośnie. zdarzy się mu nie trafić, ale nie sest to częste. solidnie wykonany, robi wrażenie jak się go weźmie do łapki ;)
Willow, w momencie, gdy zarabiasz tym szklem, inwestowanie takiej kwoty bezapelacyjnie i bezwzglednie jest uzasadnione :) U mnie to troche inaczej wyglada. Jednak, jak juz sie odkuje, to bede powoli realizowal :)
Witajcie ponownie :) Nie było mnie tu od jesieni i proszę jakie cacka się pokazują :-)
To 30ka wydaje się bardzo sensowna :-)
A czy któryś z Was ma ją i jest na dodatek z Wawy? :-) Z chęcią bym zrobił mini plenerek i ją przetestował :-)
Tak poza tym mam jeszcze jedno pytanko - mógłbym prosić o więcej zdjęć macro? Jestem ciekaw jak by się sprawdzał w fotografowaniu małych przedmiotów - biżuterii, pszczółek itp :)
Tak sie sklada, ze mialem okazje pobawic sie tym obiektywem podczas warsztatow Sigmy w Warszawie i faktycznie wyglada bardzo ciekawie. Powinienem miec jakies zdjecia "makro" robione tym obiektywem. Poszperam na dysku i jesli ich nie odeslalem w pieruny, to dam Ci znac.
ok, pierwszy fotos z planu zdjęciowego czyli backstage :) Sigma 30mm 1/25s. f-1.8
1.
kolejne, też przy zastanym, z tym że już dużo więcej światła :) 1/2500s. f-1.4
2.
AF działa szybko i pewnie, nawet w nie najlepszych warunkach oświetleniowych, patrz zdjęcie nr1. Ja polecam ten obiektyw szczerze.
Wszystkie zdjecia dzis dodane do galerii zrobiłem 30tką.
Pozdrawiam
Swietne. Dawaj wiecej.
Na pierwszym nawet GO nie widac ze to f1.4.
Jakie ISO dla pierwszego zdjecia ?
Jest podana f 1.8 :roll:Cytat:
Zamieszczone przez kisi
ISO 100 f1/8, po więcej zapraszam do galerii, nie chcę z tego wątku robić prywatnej wystawki :DCytat:
Zamieszczone przez kisi
pozdrawiam
WitamCytat:
A może pokusił byś się o subiektywne zestawienie tej sigmy z zuiko 50mm. Interesują mnie głównie portrety, czasem reporterka, jakieś klimaty klubowe przy świetle zastanym. Od kilku miesięcy, przy założeniu, że w mojej torbie ma być tylko jedna stałka, mam ból głowy, co wybrać. Jesteś chyba jedynym forumowiczem, który jeśli się nie mylę, posiada oba interesujące mnie szkiełka. Opinia będzie tym cenniejsza, że Ty dla mnie jesteś Miszcz :) przez duże M oczywiście!
Pzdr
H.
będzie ciężko bo ja jestem zakochany w ZD50 i na dzień dzisiejszy wskazałbym na niego bo z Sigmą za krótko się znamy :D tak naprawdę dopiero za jakiś czas, po kilku sesjach będę mógł pokusić się o jakieś "subiektywne" porównanie. Na dziś mogę powiedzieć tyle że obiedwie stałki robią doskonałe pierwsze wrażenie a jeszcze zyskują przy bliższym poznaniu :DCytat:
Zamieszczone przez historikus
pozdrawiam
willow32 to zrozumiale ze ZD50 jest na piedestale. Zasluzyla sobie na to. Ja szukam rowniez bardziej uniwersalnej stałki. Takiej ktora bede mogl weykorzystac zarowno do portretu, pleneru, okazyjnych imprez typu wesele, chrzest, ognisko.
Wiem ze niezbyt to szklo sie nadaje do krajobrazow bo za wąsko to wiem i jestem swiadomy. Ale nie fotografuje zawodowo i dla mnie bardziej cenne jest jego światło (jasność?) anizeli wąski kąt. Obecnie nie rozstaje sie z 50 Pentacona i podoba mi sie glownie z powodu jego jasności, jednakże jest zbyt wąska, dlatego sadze ze Sigma 30mm moglaby aspirowac do miana uniwersalenj stałki, dzieki ktorej mozna by zrobic fotke tam gdzie juz jest zbyt ciemno nawet dla f2.0. Dlatego willow32 gdybys mogl z czasem napisac jakas małą recenzje pod kątem uniwersalnosci tego szkla, to bylbym wdzieczny.
PS.
Wiem ze bardziej uniwersalna powinna byc Sigma 24mm/1.8 (ekwiwalent 50mm) ale jednak f1.4 kusi bardziej, byc moze jak sie pojawi na forum ktos kto posiada ten drugi obiektyw to moze sie nim zainteresuje...
No i mam dylemat, bylem na 100000% przekonany do zakupu ZD 50 ale te sgimy 30 i 24 daly mi do myslenia. Dolaczam sie do prosby o bezposrednie porownanie tych obiektowyw jezeli ktos ma ZD 50 i ktoras z Sigm. Zupelnie juz nie wiem na co sie zdecydowac bo przedzial cenowy zblizony. Szukam czegos w miare uniwersalnego czyli w kolejnosci wykorzystania 1. makro 2. portret 3. plener... Co byscie brali?
Jak w takiej kolejności to jednak zuiko :)Cytat:
Zamieszczone przez boomer
a 1. portret 2. makro 3. plener
może jednak
1. portret 2. plener 3. makro
też zuiko?
siCytat:
Zamieszczone przez blady
To do czego ta sigma się nadaje, że się tak zapytam?
do tarcia chrzanu.Cytat:
Zamieszczone przez blady
A tak powaznie, to jak nie masz kasy to bierz sigme, jak masz kase to weź ZUIKO.
BTW. sigmą nie zrobisz makro, a 50(ma nawet w nazwie). Zresztą 50 jest dużo ostrzejsza.
BTW2. podobno z tą sigmą jest totolotek, ale narazie u nas w klubie nikt sie nie skarżył.
Pozdrawiam
do robienia zdjęć generalnie :)Cytat:
Zamieszczone przez blady
jako użytkownik ZD50 i Sigmy 30 f1/4 powiem tak oba są swietne choć żaden nie jest idealny do wszystkiego :)
Sigma nie jest obiektywem makro więc to ją dyskfalifikuje z automatu bez względu na którym miejscu makro jest na liście :) Zuiko to jednak ekw. 100mm więc do szerszych planów gorzej, trzeba odejść a w tym momencie pogorsza się nieznacznie jakość, ostrość.
AF szybszy w Sigmie i to zdecydowanie. Niestety Sigma praktycznie odpada przy ciasnych portretach, ciut zniekształca, choć do amatorskich zastosowań jest ok. Oba są świetnie wykonane, nie wiem jak z uszczelnieniami Sigmy?
Jeżeli miałbym wybierać wybrałbym...oba :)
pozdrawiam
sorry że tak chaotycznie ale padam na twarz ze zmęczenia :/
To zostaje przy 50 ZD :)
Willow: a to 1.4 to jak wypada w sigmie? bo mimo wszystko kusi bardzo... :)
ale w sensie że co? Czy jest ostry od pełnej dziury? Jak dla mnie jest. Jaki ma bokeh? dla mnie bomba :)Cytat:
Zamieszczone przez Muzzy
pozdrawiam
no właśnie o to pytam... :) bo mnie korci straszelnie zakup tego szkiełka... musze sie gdzieś zakrecić zeby to na próbe wziąć na dzien...
Wypozyczalnie Sigmy moga ją sprowadzic z mocowanie 4/3 :)
dog_master: możesz jaśniej? :)
możesz wypożyczyć w jednej z wypożyczalni Sigmy. W Wa-wie np. w BlueCity. I jak nie będą mieli to mogą ją sprowadzić.Cytat:
Zamieszczone przez Muzzy
Dokladnie :) http://www.sigma-foto.pl/?q=node/40
aaaaa... faktycznie kiedyś sie natknąłem ale jakoś pościłem mimo uszu... a teraz sie chyba przyda... dzięki za przypomnienie
temat obiektywu o takich parametrach (jesli nie 25mm) stal sie dla mnie tematem na czasie. czy operacja takiego wypozyczenia - moze dojsc do skutku jesli nie mieszkam w warszawie?
A dlaczego miła by nie dojsć?
a bo, ze niby tylko 'odbior osobisty'. nie wiem czemu o tym pomyslalem.
To, ze odbiór osobisty, to nie znaczy, ze nie możesz wypozyczyć - mysisz tylko się do wawy wybrać ;)
a widzisz. wystarczylo zadzwonic. coprawda do wroclawia, ale to nie wazne. dobrze zorientowany pan powiedzial, ze realizuja takie akcje nawet wysylkowo. czas liczony od dnia odbioru przesylki. pieknie. chyba sobie zopodam na tydzien eta ono.
http://www.procentrum.pl/regulamin.php punkt 14. Alez oczywiscie, ze mozna wysylkowo, tylko dochodzi oplata za dostawe.
Byłam, testowałam [w miarę... troszkę warunków nie było] i... pierwszy raz narzekam na zbyt ostre foty :D na f/2.8, na f/1.4 jest okej, tylko, że...
Testowany przeze mnie obiektyw zdaje się mieć... bok-fucus? ;) Ostrzy nie w punkt, a po lewej od niego :/ Stąd nie jest ostre oko, a kącik oka i skóra na twarzy... Dziwna wada, ale jest widoczna...
Pierwsze wrażenie - super! AF też śmiga pięknie :)
[tyko teraz kombinować kasę i dobry egzemplarz... :/]
Nie wiecie, jak jest z tą rozszerzoną gwarancją? Czy obejmuje ona AF kaput? ;)
Ja miałem tą sigme na 5 dni (trochę naciągłem wyporzyczenie ) za 69 zł z Foto-mastera we Wrocławiu na Odrzańskiej..
i wnioski są takie:
1) Zbudowana fajnie.. wygląda super,, ostrzy szybko
ale
trafia nie precyzyjnie,,, dużo fotek to loteria - albo bardzo ostro, albo ostrość nie wiadomo gdzie, tendencja do BF/FF
trzeba przymykać, duża odległość minimalna, czasami nie widzi jej aparat...
w porównaniu z 50 f:2,0 wyraźnie wolę 50 F:2,0
Wniosek szkło przydatne,, ale trochę za drogie w porównaniu ze swoimi możliwościami,,,
wniosek - czaimy się na 25 F;1,4 w stanach - wychodzi 2100 zł,,, ale schodzą na pniu i ciężko dostać za wielką wodą....
BH wyprzedał je 1 dnia sprzedaży, po drugiej dostawie także poszła 1 dnia:(