Mnie te zdjęcia wydają się poruszone. Jaki czas miałeś przy tych papugach?
Wersja do druku
Mnie te zdjęcia wydają się poruszone. Jaki czas miałeś przy tych papugach?
No tak też widziałam w operze, tylko chciałam się upewnić, bo nieraz coś się namiesza. Nie wiem jak Twoje ręce, ale moje nie utrzymają aparatu, by zdjęcie wyszło ostre przy tak długim czasie. Nawet przy włączonym IS. Można wtedy próbować ratować się serią i może któreś wyjdzie ostre, ale według mnie szkoda migawki. Tutaj mogłeś jeszcze podnieść iso i skrócić trochę czas, ale z kolei zaszumienie byłoby większe.
Generalnie warunki ciężkie, bo światło marne, szyby, obiekty ruchome. Skorzystaj więc z nadchodzącej wiosny i poćwicz w warunkach bardziej sprzyjających na początek.
fotka 28 jest świetna, właśnie chyba przez ten brak ostrości - przypomina mi reprodukcje starych XIX wiecznych rysunków, które kiedyś oglądałem :)
pierwsze wrażenie było takie - no nie - gość sobie rysunek wkleił z jakiejś książki i nas sprawdza :) ale ta lina uzmysłowiła mi, że to dalszy ciąg zoo.
świetne tło, fajne kolory, książkowy kadr i rozproszone światło - przynajmniej na jednej osobie zrobiło to wrażenie :)
tylko ten sznur...:roll:
Sznur to pikuś, w końcu to element wystroju. Ale wali w oczy przepał na pniu i przesycenie kolorów. Z przepałem wiele nie zrobisz, ale kolory można trochę stonować, tak w parę sekund mi wyszło:
Czas chyba na kolejne moje zmagania :-P
30. Pani sowa (wiem bo zaglądałem pod ogon)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1270727915
31. Smutas
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1270727926
32. Ona w centrum
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1270727934
33. Chyba mam coś w kąciku paszczy :-P
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1270727942
34. Moja Ci Ona
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1270727956
35. Daj polizać :-P
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1270727963
Jak zwykle Dziękuję za oceny i komentarze
Kurczę zazdoszcżę tego zwierzyńca. Gdzie Ty focisz te wszystkie zwierzaki? Na razie tylko tyle bo wyjeżdżam, ale jak wrócę przyjrzę im się bliżej :)
Miłe te nasze warszawskie zwierzaczki.
W tamtym roku jak byłem to opiekun z tygrysem bawili sie na trawce niedaleko klatki :)
Troszkę OT ale co tam :-P
Ja byłem jakieś 3 tyg. temu, połowa wybiegów była jeszcze pusta :cry: Planuję wyjście za jakieś 2 do 3 tyg. Mam nadzieję że będzie lepiej. Z tego co zauważyłem, to nie w weekend a zwykły dzień jak najwcześniej rano.
Mniej ludzi i ładne światełko :grin:
Podciągne OT
Ja byłem w weekend na pewno i ludzi jak mrówek i spotkałem swoją dentystke więc jak mówisz, na focenie to najlepiej w tygodniu rano.
Nie było jeszcze lustrzanki :-x
Czy ktoś się skusi na ocenę ostatniej wrzuty ? Jakoś pustawo tu :cry:
mam wrazenie ze sa zafarby na wszystkich zdjeciach acidmk... pobaw sie balansem kolorow, kanalami:) na pierwszym, drugim i ostatnim przepaly. w ostrym sloncu robiles te wlasnie zdjecia?
Krokodyl mi sie podoba - jesli chodzi o temat. No sowa tez fajna.
Krokodyl mial potencjal, ale zalatwila go cala dolna czesc kadru i te badyle. Jak to jest zdjecie bez wiekszego kadrowania tylko zmniejszone to moze sprobuj skupic sie na lbie gadziny :) No i moze.. kolorki troche podciagnac (choc to to teraz nie widze bo na laptopie jade wiec wiadomo;-)
W zalaczniku pozolilem sobie dac pogladowo o co mi chodzi z tym gadem :)
Tom
Kolejne moje fotki z Zoo oraz mały eksperyment :grin:
Krokodyl wyszedł bardzo fajnie szkoda tylko, że tło ma podobne kolory i trochę mi się zlewa. No ale na to nie miałeś raczej wpływu ;) Co do sowy do robiłeś zdjęcie przez szybę? Widać jakieś odblaski (jakby pionowe linie). Co do eksperymentu to kiedyś też próbowałem takiego efektu ale tu chyba trzeba mieć lepsze światło i inną perspektywę.
Co do eksperymentu. Zamysl fajny, ale jakis dziwny kat pod ktorym zdjecie zrobione i w sumie nic ciekawego nie widac. Wszystko sie "zlalo" doslownie i w przenosni :)
Tomek
Quentin, nie próbowałem ingerować w tło ze względu na modela :wink:
Zdjęcie sowy robione przez kratki takie jak LG róg, to jedyne co dało się wyciągnąć obróbką.
Thomasso kąt dziwny to prawda dlatego eksperyment a nie plusk właściwy :roll:
Światło zapewniały dwie lampy światła stałego z obu boków oraz Metz 58...już teraz wiem że lampa nie powinna stać na stole tylko być na aparacie. Muszę nad tym jeszcze popracować...jak będę w domku wyślę backstage tego pstrykania eksperymentalnego :grin: Mam nadzieję że ktoś pomoże osiągnąć mi lepsze efekty :cool:
Jest tego sporo a na te linki warto zwrócić uwagę jak masz ochotę na kropelkowy szał
Zdjęcia z ZOO uważam za w miarę udane. Tam prawia całkiem nie ma się wpływu na tło, i to co sie w nim znajduje tym bardziej seria na tak. W kropelkowym brakuje mi krystalicznej czystości sytuacji.
Dzięki za oceny :grin: Dzisiaj robię drugie podejście do kropelek, jak coś wyjdzie to jutro to zobaczycie.
A i jeszcze obiecany backstage :-P
Widzę, że rzetelnie podszedłeś do tematu to teraz tylko na efekty poczekać:grin:.
Eeee noo prawie profesjonalne podejscie do tematu :)
Od siebie dodam, ze rozne efekty rozprysku mozna otrzymac stosujac roznej glebokosci miski :) Pozniej mozna eksperymentowac z roznej gestosci cieczami.
Lampe blyskowa to raczej skieruj na tlo za miska, a nie na nia - to ci splaszcza scene (bylo pokazane chyba w pierwszym filmiku jaki zalinkowalem).
Pozdrawiam
Tomek
Jak profesjonalne podejście to i będą profesjonalne kropelki. Czekamy
Obiecałem, wiec zapodaję :) Mam nadzieję że się spodobają.
Czemu wszystkie "lecą" w lewo?
Poprawione :) Dzięki !!
No krzywe jakies :) Wyprostuj. Nie wiem czemu, ale te niebieskie jakies mdle sa dla mnie. Dwa ostatnie juz fajniejsze.
Aaaa i zrob cos, tak, aby brzegu tej miski na gorze kadru nie bylo widac. Zmien moze miske :) Kwadratowa kuweta jednak IMHO jest najlepsza, bo na gorze kadru masz prosta linie.
W kazdym razie coraz lepiej. Ja czekam dalej na cos extra :)
Tom
Jeszcze trzy z wczoraj...są lepsze :-P
Tak mi sie widzi, ze to zolte (3) chyba najlepsze.
T.
W mojej skromnej opinii, niebieska kropelka z ostatniej wrzuty najlepsza. Zastanawiam się, czy nie byłoby dobrze zostawić trochę więcej miejsca z góry? Hmm...
Cała akcja z robieniem zdjęć kropelkom imponująca ;).
Z poprzednich zdjęć strrrasznie podobała mi się pani sowa :). I u wszystkich zwierzaków podoba mi się mocne nasycenie kolorów.
Bardzo Wam dziękuję za wszystkie ostatnie oceny, wrzucam trzy pierwsze fotki ze spaceru na Powązki Warszawskie. Ciekawy jestem co o nich sądzicie.
Dwójeczka z tymi ręcyma jest świetna, lecz bym ciut wyżej się wspiął i dał więcej krzyża.
Dziękuję za wszystkie Wasze komentarze, cenne uwagi i odwiedziny.
Kolejne z Powązek...tym razem tryptyk "od szczegółu, do ogółu"