Zdecydowanie Bodzipa popieram! :)
Wersja do druku
To kilka zdjęć marszowych.
Ciekawe było to dla osób postronnych. Wychodzili ludzie ze sklepów. Przechodnie zatrzymywali się i robili zdjęcia.
Załącznik 178466
Załącznik 178467
Załącznik 178468
Załącznik 178469
Załącznik 178470
Załącznik 178471
Załącznik 178472
Ze smutkiem oglądam zaprzańców na ulicach śląskich miast, teraz mają darmową reklamę w Klubie. Nie rozumiem, ale ja stary jestem.
A ktorzy to zaparzancy sa.Jak ich rozpoznac?To te cztery kobiety na szczudlach? czy moze ponizej te trzy w strojach scisle ze slaskiem zwiazanych??
Szamaniec.Ty madry chlopak jestes .Wskaz mi prosze tych zaparzancow.
Dzieki.Znalazlem konkrety tu:https://pl.wikipedia.org/wiki/Dariusz_Ra%C5%9B Czy moze to jego starszy brat?
A na ostatnim zdjęciu już niezakamuflowana opcja niemiecka...:wink: (To nie do Ciebie Mirku:grin:)
Reportaż Ok bez oceny wydarzenia.:???:
Rozumiem że chciałbyś abym coś napisał na temat marszu. Tylko że za bardzo nie wiem co pisać. Trafiłem w sumie przypadkiem na ten marsz. Nie wiedziałem ze się odbędzie. Pojechałem do Katowic w innym celu :grin:
Bardzo spokojnie wszystko się odbyło. Policji trochę było. Więc przemarsz był pod " opieką ". Dziennikarzy też kilku było. Widziałem że przeprowadzali wywiady z uczestnikami marszu.
Z tego co pamiętam to jeden z liderów tego przemarszu krzyczał że " tak długo będą chodzić w marszach aż w Warszawie to zauważą ". Czy jakoś w tym stylu padly te słowa .Dokładnie nie pamiętam .
Po prostu chciałem pokazać fotki z Marszu. Mam ich jeszcze kilka :)
Eee tam. Autonomia to mały pikuś. Szkocja, Walia, Irlandia Pn mają autonomię, w Hiszpanii większość okręgów administracyjnych ma własną autonomię - więcej, sam Madryt jest wspólnotą autonomiczną.
Gorzej, gdy ta autonomia drze się o oddzielenie i samodzielne państwo - powiedzmy jak Baskowie. Czasami jest to ekonomicznie niemożliwe do spełnienia, choć nieraz człowiek pomyśli inaczej a cuda w gospodarce się dzieją.
Przykład ? ot byłem pewien, że Słowacja samodzielnie nie da sobie rady, bo większość przemysłu była w Czechach. A jednak .... Słowacy mają Euro, a Czesi nadal Koronę :)
Szanowni Państwo... sorry za OT, ale to tak dla wyjaśnienia dla tych co o ukrytej opcjach (różnych) piszą i mówią... i się kompromitują.
Bardziej mi chodziło, że nie chcę na forum oceniać wydarzeń, które fotografowałeś... Bo w narodzie jest przekora i sarpacka może być.
Jednak jako prosty człowiek powiem: Dziś autonomia a jutro może referendum o przyłączenie do Niemiec :???: Można tak myśleć zwłaszcza oglądając napis na ostatnim zdjęciu.
---------- Post dodany o 13:06 ---------- Poprzedni post był o 13:04 ----------
Nikt się nie kompromituje Szanowny Kolego. Myślisz, że Słowacy tak dobrze wyszli z Ojro? Rozmawiałem z kilkoma...
Może dlatego, że my nie mamy Ojro to jeszcze nie jesteśmy "Grecją"...:roll:
No wlasnie.Prosci ludzie Tak mysla i sie tego obawiaja.Tylko,ze napis ma z niemieckim tyle wspolnego co gwara slaska.Sa bardzo podobne tak jak polski i slowacki.
Myslisz naprawde,ze Grecja to podupadla tak przez wprowadzenie ojro?? Czy moze przez przywileje sobie przyznawane.Emerytura,dodatki do pensji,premie 13,14,15 tki.Grecja wewnatrz nie stala sie grecja tylko na zewnatrz.Nasladujac Grecje bardzo mocno stajemy sie grecja i wcale ojro tu nie bedzie winowajca ani jego brak.
W takim razie, napisz proszę jak brzmiałby ten napis w Hochdeutsch....
A potem ocenimy, czy rzeczywiście różnice są podobne jak pomiędzy napisami w językach: polskim i słowackim.
---------- Post dodany o 13:50 ---------- Poprzedni post był o 13:49 ----------
Od Góry św. Anny do odrzańskich plaż
Śląsk naszą ojczyzną.
Moją ojczyzną też jest Małopolska, i też o autonomii nie myślę,
Ale jak widzę takie teksty jak na tym banerze i to jeszcze w j. niemieckim (czekam na dowód Mirka że to nie jest po niemiecku) to mi się ciśnienie podnosi.
Wiesz.Ja nie mam zamiaru udowadniac,ze nie jestem wielbladem.Niemce MZ maja dosc wziecia dedeerow 25 lat temu.Do dzis buduja i inwestuja.Kazdy z nas tutaj podatek do dzis na nich placi.Myslisz,ze nawet jesli Ci ze Slaska by chcieli to niemce wezma.Mi sie wydaje ,ze raczej nie.Ja tu u nich juz troche lat mieszkam.Na uktyte opcje niemieckie ferrowane przez obecnych politykow raczej sie nie nabiore.Rzucane hasla na podatny grunt robia swoje,tylko czy one odnosza sie do rzeczywistosc. Czy w nie uwierzymy to tylko od naszej wiedzy z roznych zrodel zalezy i od naszej inteligencji.
PS: poszukjl w polskim albo niemieckim slowniku co to znaczy: ślůnsko mołwa.Ja szukalem,nie znalazlem.Jednak te dwa wyrazy swiadcza o tym ,ze Oni troche racji maja w tej oczekiwanej autonomi.Tak jak i Kaszuby.
Janie, daj Mirkowi spokój, Ja jestem też ze Śląska, historycznego, piastowskiego i nie popieram RAŚiu. Dziś mieszkam w Małopolsce.
Zastanów się czym była Małopolska w 9-10 wieku, w czasach Państwa Wielkomorawskiego.
Poza tym Polska tak traktowała Śląsk jakby była tam oku[antem przez ostatnie kilkadziesiąt lat, więc nie dziw się, że doczekała autonomicznego odbicia. Dajcie spokój z tą ukrytą opcją, to śmieszne....
---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post był o 20:25 ----------
Przepraszam za błędy, ale edycja wciąż nie działa...
Ale się politycznie zrobiło. Polecam raz jeszcze na spokojnie przeczytać posty Mirka i ostatni post apz-a. Mądre rzeczy piszą i do tego spokojnie ;)
btw jak iść na całość to są tacy w Małopolsce, którzy woleliby mieć stolicę w Wiedniu ;)
Mirek:
bredzisz... Annaberg to Góra św. Anny. Sprawdź sobie na https://en.wikipedia.org/wiki/Annaberg albo tu https://de.wikipedia.org/wiki/St._Annaberg jak wolisz po niemiecku... Nazwa geograficzna funkcjonuje również bez "Sankt"
A ta sama Wikipedia podaje że po ślunsku to by było "Anaberg"
Andrzej:
Staram się tu nie udzielać, za Twoją przyczyną zresztą, ale jak ktoś się próbuje mądrzyć wypisując głupoty to czasem ...
---
A z innej beczki, to fajny reportażyk wyszedł
---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post był o 20:46 ----------
ja, ja, Mirek ist so ein guter Kamerad!
No i na tym bym zakończy z cały szacuniem dla wszystki..... opcji :grin:
Kompletna bzdura, tradycyjna niemiecka nazwa nie miała żadnego "sankta". Chyba dopiero hitlerowcy wprowadzili sankta no i nas się spodobało. Napis na banerze jest w 100% po niemiecku i odwołuje się do tradycyjnej nazwy.
---------- Post dodany o 23:57 ---------- Poprzedni post był o 23:55 ----------
A z rozbujaniem, to chyba Mirek ostatnio przesadza...
Panowie, Slazacy zawsze mowili jedziemy na Annaberg. Irytuje mnie nadal jak nie Slazacy wypowiadaja sie o Slazakach i mysla, ze ma racje :-)
Ps. Panowie lubie Was, ale dajcie sobie na luz :-)
Mam jeszcze kilka zdjęć z marszu to wrzucę.
To ostatnia będzie wrzutka taka. Przemarsz dalszy przez miasto. Z transparentami i banerami.
Kilka regionów ze Śląska się zameldowało na marszu.
A zapomniałem niestety numerować fotki. Wyszło mi to z głowy zupełnie. Więc teraz będzie dalsza numeracja. :grin:
205
Załącznik 178533
206
Załącznik 178534207
Załącznik 178535
208
Załącznik 178536
209
Załącznik 178538
210
Załącznik 178539
211
Załącznik 178540
212Załącznik 178537
213
Załącznik 178541
Tak, tak, pewnie się wstydził przyznać że rozumie... bo słówko "Oderstrand" to najłatwiej znaleźć można w tekstach piosenek Waffen-SS.
Dlatego uważam, że noszenie takich banerów po ulicach polskich miast jest co najmniej głupotą. Podobną do tej, jak próba postawienia w którymś z miasteczek pomnika przedwojennemu burmistrzowi, który i owszem, społecznikiem był zasłużonym, ale zarazem był gorliwym nazistą w myślach, mowie i czynie.
Trudno jest dać sobie na luz, gdy się widzi ludzi żądających zmiany ustroju Państwa, rozbicia jego spójności, a w komentarzach się czyta teksty że "nic się nie stało". Zwłaszcza, gdy o polskich sprawach chcą się wypowiadać osoby zza zachodniej granicy.
Szanuję Ślązaków, szanuję to że dbają o swoją odrębność kulturową, ale byłoby dobrze gdyby oni szanowali fakt że ich ojczyzną jest Polska. Cóż, czasy mamy niespokojne, ruchy takie jak RAŚ za bardzo przypominają przygrywkę do wydarzeń takich jak w Donbasie. A i cyniczne teksty Mirka bardzo dobrze wpisują się w tę narrację.
Jan_S wrzuć na luz. Ugrzązłeś chłopie w XIX wieku czy jak? Ta "Ojczyzna" to dość skomplikowana sprawa, zwłaszcza na Śląsku, jeżeli oczywiście bierzemy pod uwagę jego historię. [półżartem półserio] Ja tam uważam że RAS jest super, mam tylko 1 warunek autonomiczny Śląsk sam pokrywa koszty górnictwa węgla kamiennego w tym przywilejów górniczych, tu dla chętnych lektura http://www.cire.pl/item,93237,2,0,0,...za-wegiel.html
Raport "Ukryty rachunek za węgiel". Warto przeczytać, nawet w celach polemicznych.
A jednak warto dać sobie luz! Chyba nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo błądzisz...
Emigrant, wychowany w Polsce, z rodziną za granicą to taki trudny dla Ciebie przypadek do zrozumienia i podmiot do lepienia epitetów, przyklejania łatek? Podobnych są z tego kraju setki tysięcy, ba nawet kilka milionów nowych wyjechało w ostatnich latach. jesteś pewien, że Twoi przodkowie w 12-13-14 wieku lub póżniej nie byli podobnymi emigrantami z tamtych czasów?
Piszesz jakbyś nie rozumiał lub nie znał historii kraju swego pochodzenia...
Moje, Twoje dzieci. Ty możesz wyjechać i uważasz, że za rok, dwa, pięć, dziesięć lat nie będą mieć prawa wypowiadać się na temat tego co tutaj się wtedy będzie działo... Bo ktoś taki jak Ty zabroni?
Niemoc Moderacji puszczającej i tolerującej tego typu wypowiedzi w wątkach zdjęciowych na fotograficznym forum, czepienie się po klapach i zahaczanie po twarzach jest dla mnie zdumiewająca.
I z tego zdumienia od wczoraj nie mogę ochłonąć.
Odnoszę wrażenie że tutaj nikt nie moderuje lub moderuje się gdy się zechce....
apz nie mogę dać Ci plusa, ale uważam że bardzo trafnie podsumowałeś wątek. Zgadzam się z tym co napisałeś. Fakt moderacja wskazana - i to bardzo.
Cóż, drzewiej bywało, że za takie teksty... nie, takich w ogóle nie bywało. I tak powinno zostać, to była dobra tradycja.
Szczerze przyznam że nie spodziewałem się takich tekstów pod zdjęciami o RAŚ-u. RAŚ nie chce się odłączać od kraju. Chce tylko autonomiczności. Tak jak są ludzie w Polsce którzy chcą wprowadzić monarchię. Ale nie sądzę aby ktokolwiek na to zezwolił.
A tak z ciekawości. Dwa zdjęcia motocykli z Marszu RAŚ. No . Byli i motocykliści :grin:
214
Załącznik 178542
215
Załącznik 178543
O rany ten pierwszy jest na prawdę dobrze oświetlony :mrgreen: Ile on ma tych lamp :shock: No to jest zdjęcie, które zdecydowanie wywołało u mnie reakcję!