Luz :) Po prostu pytam właśnie o tą odległość :) Czyli i tak jest mała... :( 150mm chyba jednak lepsze...
Wersja do druku
Luz :) Po prostu pytam właśnie o tą odległość :) Czyli i tak jest mała... :( 150mm chyba jednak lepsze...
Niekoniecznie. 150mm bedzie duzo mniej uniwersalne od 105mm, ktora okazuje sie byc bardzo uniwersalna, o czym sie ciagle przekonuje. 105mm to jeszcze krotkie tele, a 150mm to juz raczej dluzsze. 105 da rade na ptaszki w Lazienkach, koncert, makro i nawet na portret czasem styknie, do jakiegos sportu z bliska tez.Cytat:
Zamieszczone przez dog_master
noo wyglada na to ze to nie pare stow tylko 1000 pln ... ;]Cytat:
Zamieszczone przez celebrity plus
Czyli do fotografowania owadów Sigma ?
Mam i ja – ZD 50 Macro. Pierwsze wrażenie – ostry od pełnej dziury – jak niektórzy mawiają - “żyleta”. Ogniskowa do portretu dobra, głębia też ale modelka może nie być zachwycona jak zobaczy szczegóły własnej cery ;-). Drugie wrażenie – ogromna możliwość wpływu na głębię ostrości – przy F 2.0 i tej ogniskowej bardzo plastyczne obrazy, znacznie bardziej od efektów na 50mm w 14-54 a więc przy około F3.5. Oczywiście w większości zastosowań makro rozsądnie jest znacznie przymknąć obiektyw. Sens pracy z tym obiektywem jest na preselekcji przysłony, czasu, ew. w manualu.
Wrzucam kilka fotek – dosłownie z pierwszych 30 minut posiadania tego szkła więc kadry niewyszukane... Wszystkie oprócz 1 na F2.0, 1 na F3.5. Pełne kadry – jedynie zmniejszone. Nie mam jeszcze wielu uwag co do tego szkła – jednak jak ktoś ma jakieś pytania – z chęcią odpowiem.
Acha – moja oferta sprzedaży takiego szkła jest ciągle aktualna – szczegóły w ogłoszeniu sprzed kilku dni w dziale “Sprzedam” i na priv (cenę można negocjować). Oczywiście chodzi o inny egzemplarz (nowy) z moim już zdążyłem się zaprzyjaźnić... ;-)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Też dodam jedną fotkę z ZD 50mm/2.0
lejdi zujko didzital fifti: ju rili gat mi
ju rili gat mi :mrgreen:
jomawitu ta fotka zabija.
jestem pod wrażeniem:)
Jamawitu, cieszę się, że taki porządny fotograf zawitał na nasze forum. Wrzuć proszę jakieś swoje prace do galerii.
ktotek:
rastaman wymiata - świetny klimacior i go. cykaj więcej ludzi, bo obiektyw jakby stworzony do tego (i do kwiatków).
jomawitu:
chłopie, powalasz...
Kurczę wacham się. Najpierw pomyślałem, że szarpnę się na 35mm makro - tak tylko głównie do makro, czasami może do jakiegoś widoczku na dworzu. Teraz coraz bardziej kusi mnie 50mm, w sumie poza mniejszą skalą odzworowania (no i odwrotnie proporcjonalną ceną ;) ) wszystko przemawia na korzyść 50mm prawdziwa, całkiem uniwersalna żyleta.
35mm nie uzyskam takiego ładnego bokhena, F2 50mm a f3,5 35mm/kitowców przy strzałach na zewnątrz i słabszym świetle to w praktyce masakryczna różnica? Szczególnie przy mojej puszcze e300...
Odwzorowanie zawsze można zwiększyć pierścieniem pośrednim, prawda? Ew. w wersji ekonomicznej jakimś raynoxem? (będę wdzięczny za jakiś link do konkretnych, nieprzedrożonych rozwiązań).
Jakie występują odległości obiektyw - obiekt fotografowany przy maksymalnym odwzorowaniu dla: 35mm, 50mm i 50mm z pierscieniem/raynoxem?
No i z 50mm dostane woreczek ;)
Kurcze, wpadłem, sam nie wiem skąd na to kasę wyciągam, nagle jakoś łatwiej znaleźć ją na koncie :mrgreen:
jomawitu
właśnie oglądałem z żoną fotki na Twojej stronie. jesteśmy pod ogromnym wrażeniem. naprawdę fajnie by było gdybys częściej tu wpadał i wstawiał fotki. jesteś jednym z tych od których można się wiele nauczyć.
co do ZD 50 2.0 to zastanawiałem się na co zbierac czy na sigme bo ma troche lepsze światło czy ZD. i tak przeglądam i przeglądam i chyba Zuiko zdecydowanie wygrywa.
30 f1,4?Cytat:
Zamieszczone przez rrrradek
To dwa różne szkła.... trudno powiedzieć, ze jedno przegrywa...
najlepiej poczytaj willowa... ma oba.
wiem, ale na oba nigdy mnie nie będzie stać i musze wybrac jedno. więc chyba wole ZD 50. poza tym jeszcze się wiele może zdarzyć bo trochę czasu upłynie zanim uzbieram.
ekhm? coś Ty temu zdjęciu zrobił ?
światła/cienie :) bez granicy zdrowego rozsądku :) ale dobrze ze jakieś zdjęcie w końcu zrobił :DCytat:
Zamieszczone przez grizz
Jasne mogłem zrobić konia glamour :twisted: Przynajmiej widze swój błąd.Cytat:
Zamieszczone przez willow32
gdybyś widział tobyś nie publikował :PCytat:
Widze teraz, że obróbka była przesadzona (bo nawet moja dziewczyna ją skrytykowała), a mimo tego chciałem poznać Waszą opinię i nie ściemniam, że tak miało być, wizja artysyty, etc.Cytat:
jasneCytat:
spokój!
przecież nic się nie dzieję, rozmawiamy :DCytat:
Zamieszczone przez grizz
Pojawił się test na optycznych:
http://www.optyczne.pl/86.1-Test_obi...ED_Wstęp.html
Spodziwałem się testu tego obiektywu na optyczne.pl lada dzień, po przeczytaniu testu E-510 tamże.
Przy teście aparatu były sample z 50 f/2. No to czytamy...
Ostrry :)
Chociaż pod światło mnie nie zachwycił.
Czytajac ten watek strasznie naszla mie ochota na makro:)
a co powiecie o tym manualu (licze na jakies opinie co o tego szkielka, moze ktos cos wie)
http://cgi.ebay.com/Olympus-Zuiko-50...QQcmdZViewItem
zapomnij, w Polsce Cie wyjdzie dużo taniej, a jeszcze musisz kupić przejściówkę za prawie 200, a najlepsze jest to ze jakosć zdjęć Cię najprawdopobniej rozczaruje :)Cytat:
Zamieszczone przez nostar
pozdrawiam
tak sie tylko zastanawialem:) jestem w stanach, swierzo po zakupie e330 z duble kitem i mysle czy by czegos jescze nie kupic za nim wroce do ojczyzny ;)
zastanawialem sie nad czyms do makro i portretow i strasznie mi sie podoba ta 50tka (mowie o tej z tematy), tylko juz chyba nie wyrobie sie z kasa (no chyba ze droge z LA do NY pokonam na piechote) :mrgreen:
jeżeli chcesz się bawić tylko w makro to lepszy będzie ZD35mm no i on jest duuużo tańszy :)Cytat:
Zamieszczone przez nostar
wiem o tym ;) problem w tym ze cena 50 w stanach i jej szersze zastosowanie jest strasznie kuszace :razz:Cytat:
Nostar, kup ZD 50, dobre laczki i uderzaj z kamasza z LA do NY. A po drodze rób zdjęcia ;) .
bede takim forestem gumpem tylko wolniejszym i z aparatem :)Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
I krzyż Ci na drogę jak mawiają, tylko na grzechotniki po drodze uważaj i makra nie usiłuj im robić :mrgreen:
mam 40-150 wiec ustrzele i grzechotnika :P narazie strzelam do jaszczurek bo grzechotnikow tutaj brak :)Cytat:
Zamieszczone przez Piotr Grześ
Po polsku to nie wiem, po angielsku jest wrotniak.net
Test na TEST na optyczne.pl powinien Ci troszkę rozjaśnić co i jak ;-)Cytat:
Zamieszczone przez hydro
Wczoraj nabyłem to cudo techniki i nie powiem aż mi się łapki trzęsą. Dzisiaj na krótko wypadłem w plener i takiego winniczka ustrzeliłem. Doświetlałem lapą z dyfuzorem.
Ostrzy pięknie.
:D
Gratulacje z tytułu "dobrego" zakupu. Niechaj Ci bardzo dobrze służy i daje wiele radości.
Pozdrawiam
Dwie fotki na f/2 bez wyostrzania po zmiejszeniu