Znalazlem cos takiego, nie wiem czy juz byl ten link.
http://www.biofos.com/cornucop/hidden.html
Wersja do druku
Znalazlem cos takiego, nie wiem czy juz byl ten link.
http://www.biofos.com/cornucop/hidden.html
Witam Serdecznie Forumowiczow!!Cytat:
Zamieszczone przez TomPs-l
Jako calkiem nowy forumowicz a stary uzytkownik E-20 powracam do tego watku z prosba o pomoc. Czy te funkcje menu serwisowego dzialaja z korpusem E-20?. W kilku miejscach w sieci jest napisane ze powinno dzialac z calym systemem E, a u mnie ani rusz.Zupelnie nic sie nie pojawia po przeprowadzeniu podanych w w/w linkach procedur.
O, tu np Kolega podaje ze powinno dzialac z calym systemem E http://www.biofos.com/cornucop/hidden.html
Pozdrawiam Serdecznie
Tylko czy E-20 można zaliczać do E-systemu 4/3? :roll: Możliwe, że podobne triki działają nawet z małpkami.Cytat:
Zamieszczone przez Tytusdezoo
To w takim razie jezeli zakladamy ze E-20 to nie E-system, to moze jednak ma ktos z Was jakies doswiadczenia z podobnymi sztuczkami /licznik przebiegu migawki, obnizenie lub podkrecenie ISO...itp/, ktore zadzialaja w E-20.
A moze ktos ma jakis przepis na sprawdzenie wersji firmware, oraz wie czy i gdzie sa ewentualnie dostepne jakies aktualizacje i czy cos nowego wnosza do dzialania E-20?
W nowym firmware kombinację włączającą menu serwisowe zmieniono. Już nie działa w imię ojca i syna...
Firmware do którego body?Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
(okazało się, że przez 9 miesięcy trzasnąłem mniej niż 5000 zdjęć E-1. Nie jest ze mną tak źle).
Czyli PANIE chroń przed aktualizacją softu z byle powodu . Wiedziałem , że tak zrobią.
A jak sprawdzic ktora wersje posiada dana puszka? Moja kupilem jako uzywke w 2004 i nie wiem nic na temat jego poprzedniego zywota. Tylko tyle ze dziala super i u mnie nabil jakies 6000 fotek.
podobno mial zmieniona optyke i aktualizowany soft ale czy to prawda to???????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????? ???????
A jak wygladala ta kombinacja w starym oprogramowaniu?Moze sie jeszce u mnie zachowalo?Cytat:
Proszę Cię uprzejmie:Cytat:
Zamieszczone przez Tytusdezoo
http://davidweikel.com/E20_Page/Firmware/version.shtml
(use the Google, Luke).
Dzieki wielkie :!: :!: :!: :mrgreen:
Zaraz sprawdzam
Wyszlo ze mam wersje 1. 104.
Czyli chyba jednak kiedys ktos ja uaktualnil? Czyli nici ze sprawdzenia rzeczywistego przebiegu migawki :cry: :cry: :cry:
Cytat:
Zamieszczone przez blady
witajcie jestem tu nowy mam olka 330 i nic ze sprawdzenia stanu licznika po wpisaniu tych kombinacji nic sie nie dzieje. czy ktos wie jak sprawdzic licznik w 330-ce? dzieki z gory
Tutaj masz wyjaśnienie:Cytat:
Zamieszczone przez tls1
Cytat:
czy jest jakaś możliwość żeby sprawdzić ilość zrobionych zdjęć E-1 poza menu serwisowym? bo z niewiadomych dla mnie przyczyn licznik mi się zresetował :roll: teraz pokazuje trochę ponad 2 tysiące a wiem, że było już w okolicach 5 bo sprawdzałem. teraz chciałem zobaczyć ile ma zrobione a tu zonk...wiem, że nikoniarze np. używaja programu Opanda IExif gdzie ponoć jest linijka, w której pokazuje ilość zrobionych fotek. niestety albo E-1 nie zapisuje takiej informacji do plików albo ja jestem jakiś ślepy bo nie mogę odnaleźć takiej informacji
próbowałem właśnie na jpegach
Olek w plikach nie zapisuje TotalNumberofFrames. Jedyna szansa to menu serwisowe. Dziwne, że się zresetował.Cytat:
Zamieszczone przez olifant
Pozdrawiam
ok, dzięki za odpowiedź. sam się zdziwiłem no ale trudno...płakać nie będę
Dla zainteresowanych:
znalazłem że swego czasu (2005r) w dyskusji na www.dpreview.com użykownik Jelomy55 przedstawił nowe możliwości cyfrowych lustrzanek f-my Olympus, chodzi przede wszystkim o możliwość ustawienia niższych i ekstremalnie wysokich ISO (od 50 do 10.000!). Te wartości można łatwo ustawić przez (ukryte - nie udokumentowane) menu serwisowe, do którego dostaniemy się poprzez naciskanie kombinacji różnych klawiszy.
Źródła informacji:
http://forums.dpreview.com/forums/re...7584112&page=1
http://www.dpchallenge.com/forum.php...READ_ID=385284
http://www.fourthirdsphoto.com/vbb/s...ead.php?t=1613
Może te informacje kogoś zainteresują
Pozdrawiam
Czy komuś się to udało w e-330 już?
Te możliwości zniknęły wraz z nowym firmware. W E330 na FW 1.0 udało mi się wejść w rzeczone menu.Cytat:
Zamieszczone przez marecki
Pozdrawiam
Rozumiem że to pewne i że w e-330 nie da się tego zrobić?Cytat:
Pewnie nie zniknęły, ale klawiszologia serwisowa jest inna.Cytat:
Zamieszczone przez marecki
Pozdrawiam
w e500 licznik działa. przez niecały rok zrobiłem ponad 15000 fotek. a myślałem że mniej! i jestem pewien że to moje bo kupiłem nowy w sklepie. fajna sprawa z tym licznikiem. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
próbowałem zmienić iso w e500 i nie udało mi się. robi się to z menu licznika zdjęć? jak włącze ten licznik, przejde do strony 3 to mam napisane:
page 3
cs:
a79562161
mcs:
40116050121719005
i jak dam w lewo to pojawia mi się
D:
jak naciskam pokolei strzałki to przeskakuje mi tylko między stronami i nic pozatym. o co w tym chodzi. iso 50 by się przydało ale niewiem jak to zrobić. pozdro :?: .
to proponuję przeczytać jeszcze raz i dokładnie, od początku. Na prawdę można trafić!Cytat:
Zamieszczone przez tao
ten ekran test to chodzi o ten którym włancza się licznik? jsśli wiesz dokładnie jak to się robi to pomóż, i jeszcze jedno zmiana ta rozszeża menu iso cz tylko jest ta jedna opcja i nie można korzystać z innych iso
pierwsza strona:Cytat:
Zamieszczone przez tao
Cytat:
aby Móc regulować czułość iso [i nie tylko jak mniemam] należy uruchomić ekran 'test';
1.uruchomić menu serwisowe
2.przejść do str.3 -przycisk 'iso'
3.nacisnąć kolejno; lewo 'metering mode' >góra 'wb' >prawo 'af' >dół 'iso' >spust 'shutter' >'ok'.
4. na ekranie 'test' strzałkami ^ wybrać 'program:10' strzałką > wybrać wartość 'item:0'
w e500: 'item:0' =iso50
'item:1'=iso64
'item:2' =iso80
Niestety, w E-300 po aktualizacji firmwaru już nie można bawic się ISO, w E-500 chyba nie było ostatnio aktualizacji body. Miałem nadzieję że Oly zrobi nowy firmware do wszystkich aparatów i będzie można korzystać z tego co ukryte w menu serwisowym, a tu lipa, nadzieja matką... :|
przeczytaj caly watek! nie odkryles nic nowego...
Posiadam E500 ponad rok i z ciekawości sprawdziłem podaną w tym wątku metodą ilość zrobionych zdjęć. Ilość zdjęć się zgadza. Natomiast zaniepokoiła minie ilość mapowania, mam na liczniku 4. Nie wiem jak to się stało. Być może kiedy się z nim zapoznawałem nieopatrznie użyłem tej funkcji. Powiedzcie mi czy zbyt częste mapowanie ma niekorzystny wpływ na żywotność matrycy i może ktoś wie jaka jest maksymalna ilość dopuszczalnych mapowań przed wizytą w serwisie. Z góry dziękuje za informację.
U mnie licznik pokazuje że mam ok. 8 tys zdjec, w rzecyzwistości mam ok. 18 tys ;)
Cytat:
Zamieszczone przez tao
Drogi przyjacielu,
Aby pisać na forum trzeba znać, choćby w minimalnym stopniu, język polski.
W świetle regulaminu forum, Twój post kwalifikuje się do usunięcia.
Pozdrawiam ze znaczną przykrością :cry:
Proszę nie bić - mam pytanie.
Nie bawilem się dotąd menu serwisowym, ale chciałem teraz sprawdzić całkowitą ilość fotek i... nie mogę wejść nijak w owo serwisowe menu. Czytałem cały wątek, wszystkie źródła angielskojęzyczne, próbowałem różnych znalezionych tam sekwencji klawiszy i NIC.
Ale najbardziej zaniepokoiło mnie jedno: ze źródeł wynika, że przy włączonym aparacie i otwartej klapce karty powinienem widzieć komunikat o tym, że owa klapka jest otwarta - a u mnie nie ma nic na wyświetlaczu i aparat (przy otwartej klapce) pracuje normalnie...
Czy mam uszkodzony sprzęt, czy też może w wersji firmware, którą mam, wyłączono możliwość wejścia do menu serwisowego RAZEM z owym ostrzeżeniem o otwartej klapce?
Ktoś wie, lub mógłby to sprawdzić?
Aparat E 500, firmware 1.2
Z góry dziękuję i pozdrawiam
ja mam e-500 i firmwere 1.2 i jest wszystko ok. moze masz walnięty czujnik otwarcia klapki
u mnie też wszystko gra z tym firmware.Cytat:
Zamieszczone przez rodia
stawiałbym na walnięty czujnik otwarcia klapki.
Dzięki Panowie!
Tego się - niestety - obawiałem... To pewnie nie sprawdzę teraz, ile klapnięć lustra rzeczywiście było :cry:
W E-330 z FW 1.0 nie wchodziłem przez "pogląd zdjęć" + "ok" tylko przez "MENU" + "ok" i reszta ja u innych "góra" "dół" lewo" "prawo" i spust migawki.
Ale mam tak
PAGE 2
R : 002923
S : 000146
C : 000000
U : 000488
V : 000020
L : 000000
Pozdrawiam
A może komuś udało się to samo z E500 i wgranym nowym softem.
Zanim oddałem aparat do serwisu było OK (stary soft)
Po powrocie zmienili mi sofcik i teaz jak dam "podgląd" plus "OK" to tylko pojawia sie napis "OLYMPUS E-500"
No i lipa...