Dziękuje za dodanie linka..............sam nie umiem tego zrobic :oops: stąd moje podziękowania nie są zwykła kurtuazja :D
Wersja do druku
Dziękuje za dodanie linka..............sam nie umiem tego zrobic :oops: stąd moje podziękowania nie są zwykła kurtuazja :D
Wraz z premierą E-400 zapowiedziano nową wersję 40-150 ED ze światłem 4-5.6 oraz zmniejszoną min. odległością ostrzenia do 0.9 m. Ma również mniejsze rozmiary. Czy ta nowa wersja zastąpi starą, czy po prostu wzbogaci ofertę?
--
emc2
na tym etapie tj. przed Photokina to prosze tutaj z tym pytaniem Olympus E400. Jak juz beda galerie, fototesty, testy porownawcze itp. to bedzie mozna cos konkretnego pisac w KOMPENDIUM.Cytat:
Zamieszczone przez emc2
To ja dorzucę trochę przyrody zrobionej 40-150:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
http://static.flickr.com/94/242940370_707ea1f518_o.jpg
Macro w wykonaniu 40-150
To ja jeszcze dorzucę kilka "w ruchu":
"Odlot"
"Plusk, plusk"
"W locie"
to ostatnie to chyba nie jest pelny kadr?
Piszesz w innym poscie ze mozna porownac fotki 40-150mm do tych 50-200mm... nie rozumiem jak mozna porownywac fotki robione jako pelna klatka do wycinka - no chyba ze sie pomylilem i to nie jest wycinek :oops:
Jeronimo - rozumiem, że to chodzi Tobie o to zdjęcie "W locie"? Niestety nie mam oryginału, żeby sprwdzić (awaria HDD :evil: ) ale z tego co pamiętam, to było jakieś 80% kadru. Wyszło niezbyt ostro, bo to był bardzo pochmurny zimowy poranek i musiałem robić przy ISO1600 :(Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
szkoda mi uciętych łap sowy trochę no ale zdarza się :p
ale się rozdziawiły :D
Ech, to jeszcze ja pociągnę trochę z przyrody, oto lukierkowaty motylek:
i stado mniszek:)
Coil
Yx, odnośnie Twojego ostatniego zdjęcie i sprzętu w podpisie - oświeć nas, który z tych białych L-obiektywów ma taką kiepską ostrość, żebyśmy broń Boziu nie przejszli do Kamunia ;) .
Więc mimo takiej matrycy i ISO 1600 świetnego to w jakoświetlonym kościele 70-200 f/2.8 bardzo nieostro i ciemno robił...Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Przy porządkowaniu mojego archiwum znalazłem takie cóś. Makro zrobione 40-150. Od bidy można go wykorzystać do focenia większych robali.
gosc na alegro sprzedaje obiektyw zuiko 40-150 pisze ze to odpowiednik analogowego 80-300
chyba cos nie tak? wydaje mi sie ze ten przelicznik tyczy obiektywów analogowych.
@concord taki jest przelicznik pomiędzy pełną klatką a systemem 4/3 więc odpowiednik penoklatkowego 80-300 jest jak najbardziej poprawnym określeniem...
to nie dotyczy tylko 'analogowych' obiektywów - każdy obiektyw podpięty do 4/3 daje w ekwiwalencie 2x jego ogniskowa dla 35mm
no teraz wiem o co chodzi dzieki
Witam All :D
Wlasnie nabylem droga kupna ZD 40-150mm f 3.5-4.5, i juz nie moge sie doczekac weekend'u aby go wyprobowac :D
Swoja droga, slyszalem o nowym szkielku 40-150, ale nie bardzo sie orientuje jaka jest miedzy nimi roznica :oops: Oprocz ceny ;)
Czy mogbym prosic ktoregos z Kolegow o wyjasnienie :?:
pozdrawiam serdecznie
IMHO bardzo dobrze wybrałeś - kupiłeś starszą wersję - schodzącą z rynku. Jest jaśniejsza (duży plus), większa i chyba lepiej zbudowana mechanicznie. To bardzo dobry obiektyw w swojej klasie. Ten ciemniejszy oprócz mniejszej wagi i rozmiarów (co może ale nie musi być zaletą) ma mniejszą minimalną odległość fotografowania (to niewątpliwie zaleta). Jednak jak wspomniałem wcześniej masz obiektyw jaśniejszy co ma pozytywny wpływ na możliwość uzyskania mniejszej głębi ostrości czy krótszych czasów dla danych warunków - w teleobiektywie to bardzo ważne. Sporo było info na Forum o różnicach - jak chcesz więcej wiadomości z pewnością znajdziesz...Cytat:
Zamieszczone przez MarKo_wawa
Można wiedzieć jak zakupiłeś i ile dałeś?
Hej... Chciałbym nabyć obiektyw ZD 40-150. Są dwie wersje.. Która jest lepsza dla początkującego fotografa? 40-150 f/3,5 - 4,5 czy 4-150 f/4,0 - 5,6 ?? A i gdzie moge coś takiego nabyć tanio i solidnie:) Pozdrawiam.
ogólnie wiadomo, że starsza wersja jest lepsza bo jest jaśniejsza. Jeśli chcesz więcej różnic użyj szukajki, było na forum omawiane. "szukaj" - bardzo fajna funkcja :)
Oczywiście starsza wersja lepsza z uwagi na jasność. To jest moje i wielu innych zdanie że światła nigdy za wiele. Ten nowszy ciemniejszy ma za to mniejszą minimalną odległość ostrzenia co też jest ważne. Sam sobie odpowiedz na pytanie co wolisz.
Co do kupna to polecam używki z allegro (ostatnio było kilka aukcji) bo ceny nówek poszły w górę. Nówki oczywiście najlepiej szukać na skapiec.pl
Pozdrawiam
No to moje 2 foty wykonane właśnie 40-150, 3.5-4.5
świetne :D
mam ten obiektyw 3,5- i muszę przeprowadzić próby wydaje mi się że nie ostrzy. Spotkaliście się z podobny zjawiskiem?
Witam :D
Ktotek, szkielko EZ-4015 f 3.5-4.5 kupilem w firmie Action w Wawie za 769,- netto (938,- brutto)
Mysikrolik - fotki swietne :D
pozdrawiam
Skoro już mowa o 40-150 to właśnie noszę się z zamiarem zakupu takiego ;) . Powiedzcie proszę na co zwrócić uwagę podczas zakupu nowego szkła :?: Z góry dziękuję.
Hm, może mnie ktoś poprawi... ale ja zawsze patrzę na gwarancję czy 12 czy 24 m-ce (nie wiem czy z obiektywami jest różnie w tej kwestii, ale zakładam, że tak), bo czasami oszczędność w cenie = oszczędność w gwarancji.Cytat:
Zamieszczone przez Elilama
Olympus Polska daje 24 miesiące.Cytat:
Zamieszczone przez Mysikrólik
W EU masz 24 miesiące rękojmi.
W stanach jest 12 mieś.
a ma ktoś zdjęcie zrobione 40-150 f/4,0 - 5,6:)????
prawie jak orzeł
ps. to stara wersja 40-150
A słuchajcie, jedna sprawa: co to jest to oznacznie ED. przyznam się szczerze, że choć mam ten obiektyw to nie wiem co to znaczy - wszedzie w opisach piszą tylko, że obiektyw posiada jeden element ED, ale nigdzie nie ma co dokladnie to jest
ED = Extra-low Dispersion o ile mogę się domyślać. Chodziłoby mniej więcej o to, że minimalizuje różnice w kątach załamania fal świetlnych o różnej długości co wpływa na zmniejszenie aberracji :p
Fajna fota, świetny tytuł ;-)Cytat:
Zamieszczone przez olifant
ED - Skrót ang. Extra-Low Dispersion. Obiektywy ED składają się ze specjalnych soczewek. Posiadają one szczególną właściwość załamywania wszystkich kolorów z widzialnego widma światła z tą samą siłą, dzięki czemu osiągnąć można wyjątkowo dobry wynik odwzorowania (ostrość, bez aberracji chromatycznej).Cytat:
Zamieszczone przez rodia
HD (High Definition) Glass or ED (Extra-low Dispersion) Glass
Optical glass processed to greatly reduce aberration and provide better color reproduction.
zreszta google twoim przyjacielem Extra-Low Dispersion +glass +olympus -shopping -ebay -amazon -shop - Szukaj w Google
/EDIT
o nie zauwazylem ze olifant juz na drugiej stronie napisal!
Już jest!!! Właśnie kupiłem 40-150 1:3.5-1:4.5 (999zł) Made in JAPAN :D
Moje pierwsze wrażenie: jest piękny, "ciężki" i OSTRY. Chwilowy brak czasu na głębsze testowanie, ale po pierwszych zrobionych zdjęciach jestem mile zaskoczony ;)
To naprawdę dobre szkło w swojej klasie.