No mam,i ledwo dotknęłam to już choruję na 50-kę macro.Ale to chyba normalne i każdy tak ma :D .Cytat:
Zamieszczone przez robin102
Wersja do druku
No mam,i ledwo dotknęłam to już choruję na 50-kę macro.Ale to chyba normalne i każdy tak ma :D .Cytat:
Zamieszczone przez robin102
Eeeee- nie dajmy się zwariować. Dobre szkiełka to dobra sprawa, ale najpierw trzeba wydusić max z tego co się posiada. Potem przyjdzie czas na rozmyślanie co nas ogranicza i co trzeba dokupić. Mi się marzy obiektyw 14-54 i do tego body E-500 . To by było dopiero "małżeństwo" ?????
Kilka malych foteczek z e500
Beda w full jak pojawi sie test
No No całkiem fajne zdjątka. I to takim niby tani aparatem. Podobują mi się. Admin sie przyłożył.
Rick van Dyke
ja kupiłem w pstryku za 3099 taki zestaw
Potwierdzam. Pstryk to sklep OK.Też tam kupilem.
Tyle że na fali popytu podnieśli teraz cenę.
Arturo kiedy "raport z badania E500" ?
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Własnie przyszedł mój E500...
Pierwsza fotka, widok z domku:
Jak poznam aparat, no i zdjęcia będą nadawały się do publikacji napewno cos podeślę :)
OT. o wreszcie ktos z Poznania i to z osiedla Zwyciestwa :-) Toko moze kiedys wyskoczymy na wspolny plenerek fotograficzny? jesli zainteresowany to zapraszam na prv
kolejne fotki z e-500. Zdjęcia robione przy "super trudnych warunkach" przy pełnym zachmurzeniu, lekko kapało, o godz.10-11 (to informacja dla tych co pisali w gazecie, że jakość spada*** w tych warunkach), obiektyw 40-150mm. balansbieli głównie auto i chmury. głównie iso 400, z wyjątkiem blady_e500_F01.jpg oraz blady_e500_F09.jpg ustawione na iso 640.
Jestem pod wrażeniem działania w warunkach polowych. Fantastycznie łapie AF, oraz ciągły AF sprawdza się doskonale. Kolory lepsze wyszły raczej lepiej na AWB. Ustawienie balansu na chmurki zbyt ocieplało zdjęcia.
*** nie dotyczy E-500 8)
http://www.fajfo.za.pl/e500/index.html
Chyba nie pooglądamy - masz przekroczony limit transferu na stronie!
ok poprawione na:
http://www.fajfo.za.pl/e500/index.html
toko - fajne nocne. miałeś włączony filtr szumów czy nie?
Ciekawe, że w instrukcji napisano, że matryca może się przegrzewać przy długich czasach i generować w lewym górnym rogu poświatę...
Filtr wylaczony, pozniej wlaczylem bo wywalilo dwa hot pixele przy dluzszych czasach.
cholera oczy mi siadają :( , bo dla mnie za miekkie i jakieś takie ...Cytat:
Zamieszczone przez (A)rturo
albo jestem skrzywiony przez kompakt :(
raczej przez to ze zmniejszone i nie wyostrzone
Co do zjęc Arturo to jak bym nie wiedzial ze to sa foty z e-500, a ktos by mi powiedzial ze zostaly zrobione kompaktem <1000 zł to bym uwierzył
he dobre :)
Ale OK zoabczysz jak beda w full
(A)rturo , czekam , czekam na full foty :)
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=15578335
nie wrzuciłem tu tego po to, żeby wywoływac jakąś panikę hehehe :)
Tylko po to żeby spytać czy Wy też macie coś takiego...
Poczytałem ten wątek i za wszelką cenę starałem się znaleźć TO COŚ w wizjerze i... nie udało mi się... :)
więc tak obrazując z ich języka na nasze (bo mogłem coś źle zrozumieć z uwagi na niedoskonałą znajomość języka obcego) pokrótce opiszę problem jaki może wystąpić (jakby co to poprawcie):
otóż po złapaniu AF i przesuwaniu oka, z lewa na prawo albo odwrotnie pojawiają się zniekształcenia w widzianym obrazie w wizjerze aparatu.
No więc ja mam takie zniekształcenia. Noszę okulary, mam korekcję ustawioną na -3 w wizjerze e500. W Practice z założonymi okularami tego problemu nie mam.
Chciałbym się zapytać tylko, po jakiego grzyba przesuwać oko w wizjerze? może mi ktoś wyjaśnić celowość takie suwania oka? Gdyby nie ten wątek na dpreview nie zwróciłbym uwagi na problem, ponieważ oko przesuwam razem z wizjerem i aparatem, więc nie kadruję okiem tylko całym aparatem. Szczególnie, że wizjer w E500 jest dość mały i trudno wodzić okiem po wyświetlanym obrazie w wizjerze :)
W mojej opini ten problem nie dyskwalifikuje tego aparatu w żaden sposób, już większym problemem są dla mnie szumy i jakość tych szumów oraz jeszcze kilka innych detali bym znalazł.
broń boże nie miałem na myśli tego, że ten "problem" dyskwalifikuje aparat :)
BTW oni jeszcze piszą o jakiejś linii przebiegającej pionowo przez celownik - JA JEJ NIE WIDZĘ ale może chodzi o zasilanie diod?
Swoją drogą - nieźli hobbyści :) ... no chyba, że ten "problem" jest tak nasilony w ich aparatach, że przeszkadza przy foceniu (wątpię)
kiedy zobaczymy wyniki testu E-500 czas na zakupy! lub nie ?
Ja kupiłem ten aparat tydzień temu - nic takiego nie udało mi się zaobserwować ani na jednym obiektywie, ani na drugim.
Zdjęcia są OK!!!
Ciekawe jakby się miała sprawa szumów gdyby zasotosować matrycę CCD ale o wymiarze pełnego małego obrazka - z technicznego punktu widzenia (studiuję optoelektronikę) szumy powinny być dużo mniejsze niż w CMOS??
Są jakieś CCD o takich rozmiarach??
Niby wszystko OK z nim jest, a jest w nim coś c mnie denerwuje. Jak go poruszam trochę szybciej góra dół to coś w nim lata - myślałem, że to lustro, ale jak odkręciłem obiektyw i je przytrzymałem sprawa się powtarza.
Czy to jest normalne - tak ma być czy może coś się tam urwało???
W jakości zdjęć na razie nic nie widzę.
to pewnie czujnik położenia aparatu (pion/poziom)?
Cokolwiek to jest już sie tym nie przejmuję, bo miałem dziś w sklepie ten sam w ręku i też ten dźwięk jakby coś tam było luzem jest - więc to nie tylko w moim :)
Z drugiej strony to jednak trochę denerwujące ...
Czy E-500 zapisuje w jakiejś rozdzielczości w proporcjach 3:2?
Nie zapisuje. Zapisuje we wszystkich rozdzielczościach w proporcjach 4:3.Cytat:
Zamieszczone przez MaBri
Witam forumowiczów... Od dzisiaj częściej tu będę zaglądał :)
Noszę się z zamiarem zakupienia E-500... i mam (na razie) jedno pytanie...
W innym wątku przeczytałem o "minusie" jakim jest MF (konkretnie pierścień na kitowych obiektywach)... Mam prośbę o doprecyzowanie... jak to działa, i faktycznie na ile jest uciążliwe?
Z góry dzięki za info :)
ten pierścień nie jest mechanicznie połączony z soczewkami tylko poruszanie tego pierścienia uruchamia silnik, który porusza soczewkami.
też tego się bałem ale... po paru razach wyczuwasz o co biega i nie ma z tym żadnego problemu. Reaguje od razu.
dzięki RasteR,
wychodzi na to, że nie ma się w sumie czym przejmować...
do tej pory miałem Fuji S5500, także teraz jak się przesiądę, to i tak porządnie w sprawie MF odetchnę...
Apropo MF przynajcie sie jak czesto z niego korzystacie? Mi sie niezdazylo jeszcze ani razu:) licznik ~4000 zdjec
Sorki za OT ;)
z musu korzystam z MF w obiektywach M42 :)
no i trochę się jednak pobawiłem tym MF zuikowym żeby go poznać.
ale fakt - na codzień raczej nie korzystam.
fakt, nie często pewnie będę korzystał... ale działanie MF w dotychczasowym moim S5500 powodwało, że z "nie często" robi się "nigdy"
wolałem się po prostu upewnić czy i tu podobnej kiszki nie będzie... na wypadek, kiedy będę chciał skorzystać :)
p.s. coś słyszeliście o efektach testu? bo ten wątek chyba w sumie po to powstał...
A ja dość często ostrze manualnie szczególnie na imprezach przy słabym świetle co by ludziom stroboskopem po gałach nie świecić i powiem szczerze ,że ten pierścień, a właściwie to jakiś potencjometr z dość ciemnym wizjerem aparatu praktycznie powala człowieka . Chyba zrobie sobie jakąś podziałkę na obiektywie jak to bywa na droższych szkłach.
Naprawdę Robin102 ostrzysz manulanie? Zastanawiałem się nad tym, ale stwierdziłem, że to niemożliwe żeby ustawić ostrość w ten sposób i w warunkach o których wspominasz. Obiektywy Minolty i Nikona z zestawów od d50 i 5d też nie mają podziałki, to jakaś nowomoda chyba.Cytat:
Zamieszczone przez Robin102
Trochę teoretyzowałem, ale czasami właśnie nic nie widać i przydałaby się tak podziałka na obiektywie.
może ten "powiększalnik" do wizjera coś poprawi w kwestii manualnego doostrzania przy ciemnych scenach
bez względu na ostrzenie i tak kupię powiększalnik :wink: przynajmniej wizjer będzie jak w e-300 a zostanie jaśniej
Robin 102 o jakiej podziałce ty mówisz mósiałbyś mieć ją chyba w cm. W 14-54 jest skala odległości ale nie na tyle precyzyjna by z niej korzystać do MF. Podejrzewam że nie ma obiektywów z taką podziałką nigdzie.
Nie no w cm to przesada , ale w meterkach po 0,5 to by się przydało . Na imprezie szczególnie Takie imprezowe foty nie muszą być doskonałe technicznie( super wyostrzone ) przynajmiej dla mnie.