Test rozwiał moje wątpliwości, gdybym miał na niego kasę to kupił bym go dziś :D
Wersja do druku
Test rozwiał moje wątpliwości, gdybym miał na niego kasę to kupił bym go dziś :D
Super Test, Dziękuję Autorowi !
Właśnie dokonałem zakupu, mam nadzieję że Mikołaj dostarczy pod choinkę.
Znalazłem na youTube takie testy ZD link do pierwszego http://www.youtube.com/watch?v=rxfUz...eature=relatedjest ich cztery można sobie zobaczyć jak się zachowuje ZD na filmie
Pozdrawiam
Tylko po co łączyć GH1 z tym szkłem??? Dla kompaktowych wymiarów??? ;P
Nikt nie poruszył problemu trwałości tego "budżetowego" obiektywu. Nastukałem nim ponad 10 tys. zdjęć ( głównie dokumentacyjne zdjęcia ptaszysków) i na razie trzyma się mocno.:esystem:
a ja mam pytanie trosze z innej beczki: przy jakiej przysłonie ten obiektywik najlepiej ostrzy? wybaczcie ale nie znam sie na tych wszystkich tabelkach :roll:
Fotografuj przy 7.1, jest wystarczająco.
zdjęcie dzisiejsze przy F6,1
Modra sikorka
ok dzięki :)
czyli troszke niepotrzebnie przymykałem az do 8.0
pozdrawiam
pstrykałem street'y więc im krótszy czas tym lepiej... szczególnie przy pogodzie jaka byla
zmniejszając przysłonę do 7.1 czy 6.3 może zaoszczędziłbym iso :roll:
pozdrawiam
z ławeczki robine w większości... ale często oczywiście latam z szerokim ;)
fotki są w moim temacie a więcej na portfolio [podpis + http://pawellysik.iportfolio.pl/
pozdrawiam
Witam dziś zakupiłem zuiko ED 70-300 i jestem pod wielkim wrażeniem tego obiektywu nie ukrywam że dużym wkładem na zakup miał "Ktotek" ze swoim testem. Wielki szacun "Ktotek" czekam na jutrzejszy dzień żeby wyruszyć w teren i przetestować nowy sprzęt. Pozdrówka.
I też nieźle radzi sobie w ponury dzień.Zdjęcie robione było zaraz po deszczu przy ciemnych chmurach.
http://www.jackowlew.spotter.com.pl/...1/PB251454.jpg
Popieram w ponury dzien, pozna pora, tez potrafi male conieco:)
Taki pseudoportret synka udalo mi sie w nieciekawych warunkach zrobic, i jakos tak spodobal mi sie:)
Załącznik 27721
Jak widać poradził sobie całkiem nieźle.
Gratulację za test, i szczególne podziękowania za krótką wstawkę o ostrzeniu tym obiektywem z początku, bo właśnie za ch...ę nie mogłem sobie dać rady z takim jednym motylem (no trochę sobie dałem, ale gdybym znał podany przez Ciebie myk to byłoby znacznie prośćiej). Jeszcze raz gratki.
Witam.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z obiektywem ZD 70-300 w połączeniu z
korpusem E30 ?
Co Cię konkretnie interesuje? Ja mam doświadczenia z E-3, myślę, że z E-30 będzie podobnie bo układ stabilizacji i AF są bardzo zbliżone a to kluczowe udogodnienia do współpracy z takim szkłem.
E-500 i E-3
W stopce efekty.
Ponownie witam wszystkich.
Muszę chyba bardziej sprecyzować moje pytanie. Już wcześniej czytałem trochę o tym obiektywie na "optyczne.pl" oraz na tym forum i tu duże brawa dla "ktotk-a" za wykonaną pracę. Dowiedziałem się,że ów obiektyw czasami
ma problem z autofocusem przy największej ogniskowej i,że jest z tym różnie
w zależności od modelu czy marki aparatu. Dlatego zwróciłem się do posiadaczy E 30-tki żeby dowiedzieć się jak to wygląda w takim właśnie zestawieniu. Najbardziej interesuje mnie praca autofocusu na najdłuższych
ogniskowych.
Nie miałem problemów z AF na najdłuższych ogniskowych.
Częściej zdarza mi się że muszę przeostrzyć .. 50-200 niż 70-300
Bardzo dużo używam 70-300 z E30.
efekty możesz zobaczyć np. tu:
F1 ING Belgian Grand Prix - 28.30.08.2009 - Spa-Francorchamps : un album sur Flickr
i tu:
Grand Prix Nowej Huty - Stadion Wandy - 23.08.2009Â : un album sur Flickr
czy tu:
Orlen Platinum 66th Rally Poland - MikoĹajki - 24-28.06.2009 Â : un album sur Flickr
Generalnie w połączeniu z świetnym AF i po upgrade softu obiektywu działa przyzwoicie a czasem nawet wręcz zadziwiająco dobrze. Choć do moich zastosowań bywa zbyt wolny czasem. Co do gubienia się na długiej ogniskowej to po upgrade softu zdarza mu się to dużo dużo rzadziej, ale mimo wszystko czasem się zdarza i trzeba wtedy przeogniskować i wyostrzyć i co w moich zastosowaniach czasem niestety powoduje, że motocykl/rajdówka/bolid już są dawno daleko... Ale jeśli Twoje zastosowania nie wymagają szybkości i niezawodnosci ostrzenia w krótkim czasie to nie bedzie Ci to sprawiac problemów.
:esystem:Dobra robota. Właśnie przymierzam się do kupna.
Popieram poprzednika. Zakładam, że AF E-30 jest ten sam co w E-3. Obiektyw zachowuje się całkiem dobrze, może nie jest demonem prędkości ale jest dość pewnie i trafnie. Przy "normalnym" fotografowaniu gdy nie ma deficytu światła nie ma powodów do narzekań. Czasem AF się zgubi i zaczyna jeździć po zakresie ale generalnie nie jest to specjalnie uciążliwe. Poza tym jak chcesz takich ogniskowych w E-systemie i jak ma być względnie tanio to nie ma specjalnie alternatywy dla ZD 70-300. Na pewno jak jest mało światła oraz przy fotografii obiektów w ruchu przy AF śledzącym przydało by się coś jaśniejszego, najlepiej z silnikiem SWD ale to znacznie większa kasa do wydania.
Kiedyś bawiłem się ZD 70-300 fotografując biegającego psa - obiektyw zaskoczył mnie na plus, przy odrobinie cierpliwości jest całkiem użyteczny i względnie szybki poza dwoma uwagami - póki AF się nie zgubi oraz - E-3 z nim zachowuje się dość nerwowo -szybkość silnika AF jest mniejszym problemem niż skakanie pomiędzy fotografowanym obiektem a tłem -zdarza się, że w serii zdjęć wszystkie są ostre przy czym to wygląda tak - pies - krzaki w tle - pies... ;-)
Generalnie jak masz któregoś z dłuższych kitów (40-150) i AF Cię tam satysfakcjonuje 70-300 nie powinien Cię rozczarować.
Na to "nerwowe skakanie" pomaga czasem zmniejszenie wielkości pola AF (nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa, ale ja często używam "small", żeby właśnie za dużo nie łapał i nie wariował). Czasem tez ustawienie trybu AF na "diamencik" lubi spowodować takie działanie.
A możecie powiedzieć jak ten obiektyw działa z E410? bo wydaje mi się że AF będzie strasznie wolny.
Dzięki, a jak z celnością na 300mm gubi się? I jeździ?
Witam! A czy ktoś z szanownego koleżeństwa ma jakieś doświadczenia w foceniu samolotów na wysokościach przelotowych z użyciem ZD 70-300? W tym wątku znalazłem tylko jedno zdjęcie A343...
Nie pasjonuję się fotografowaniem samolotów, ale czasami pstryknę jakiegoś aeroplana przy okazji obserwacji ptaków. Gdybym miał porównywać robienie zdjęć dokumentacyjnych ptakom a fotki samolotów-to drugie jest bardzo łatwe i przyjemne. Nie trzeba ultraszybkiego i precyzyjnego autofokusa: samoloty poruszają się po liniach prostych , nie zmieniają gwałtownie kierunku lotu. Można użyć AF-S , przymknąć przysłonę do 8, kompensacja ekspozycji -0,7, podeprzeć na czymś aparat i wtedy ZD 70-300 jest bardzo fajny nawet na E-520. Tego nie da się powiedzieć o zdjęciach ptaków. Dużo soczystych słów słyszał mój Olympusek gdy w moim kierunku zmierza jakaś wielka rzadkość : gadożer, orzełek albo orlik grubodzioby a tu obiektyw ziiiiiiuuuuu... ziuuuuuu tam i z powrotem...