zamiast używać AF to przy tego typu zdjęciach skorzystał bym z manuala wtedy nie będziesz miał problemu z ostrością
Wersja do druku
zamiast używać AF to przy tego typu zdjęciach skorzystał bym z manuala wtedy nie będziesz miał problemu z ostrością
ostatnia seria naprawde fajna, pomysłowe te zdjecia szkoda tylko ze nie ostre. wcale nie są złe te zdjeia mi sie podobają
szkoda tylko nokii :)
ok ,nokia jeszcze jest choc nie poloczy mnie juz z ludzmi(chyba) nokie na wiele stac .ale jako exponat do zdjec sie jeszcze nada wiec sie nie poddaje i napewno jeszcze raz sprobuje swych sil z tym tematem dzieki wszystkim za opinie i zapraszam do odwiedzania mojego watku .:grin:
ok nokia jeszcze schnie, a ja tym czasem wybralem sie do parku i oto co z tego wyszlo.jak zwykle prosze o uwagi i krytyke.
witam dawno mnie tu nie bylo z nowymi fotkami :) to z dzisiejszego spacerku ,stare miejsca ,powiem tylko ze pierwszy raz lightromem sie zabawialem i nie wiem czy mi zmniejszanie dobrze poszlo ...pozdrawiam
Według mnie zbytnio poleciałeś z obróbką - za mocno wyciągnąłeś kolory i kontrast. Dodatkowo zdjęcia są nieosytre i chyba nie wyostrzasz zdjęc po zmniejszeniu.
:))) dzieki ,wlasnie tak myslalem bo u mnie na lapie na blyszczacym ekranie jest spoko a co do ostrosci tez nie bylem pewny ,dzieki.:wink:
ok poprawilem ta fotke bo ona mi sie podoba najbardziej podostrzylem troszke,a przynajmniej mi sie tak wydaje :) jak by ktos mogl zucic okiem i powiedziec co od siebie co ewentualnie mozna by tu jeszcze zrobic,z gory dzieki.
Wyostrzanie nic tej fote nie pomoże bo ostra jest ręka a nie twarz. Więc albo źle łapiesz ostrość albo masz FF, i nie mówię o pełnej klatce.
mnie się jeszcze nie podoba ostre światło, właściwie we wszystkich ostatnich. Stąd się zresztą biorą takie ostre przejścia.
Na ostatnim zdjęciu - zobacz co zrobiłeś dziewczynie na czole.
Tak bym raczej modelował, sędziwego dziadka.
hej wrzuce jeszcze dwa z dzisiejszego dnia chcial bym zeby mi ktos pomogl okreslic czy dalej jest problem z ostroscia ,i czy sa jakies szanse pozbyc sie tych przepalen ,dzieki z gory.
a moze jeszcze jedna wrzuce :)
o robieniu zdjęć w samo południe już pisałem.
Jeśli nie chcesz przepaleń to nie rób w tak ostrym świetle.
Napiszę jeszcze, że lampą rozprasza się delikatnie cienie na twarzy a nie podświetla.
Na pierwszym zdjęciu, światło od lampy odbiło się od skóry i wypłaszczyło twarz.
W przedostatniej serii modelka bardzo naturalnie wyszła jak bawi sie z pieskami. Pozostałe jak dla mnie i jak czytam innych też, zbyt mocne światło zatarło szczegóły w cieniach jak i jasnych partiach obrazu i jest jak jest. W ostatniej te w wersji bw przyjemne jednak w pierwszym bw siwiatła odjechały a w drugim jeszcze troche zbyt mocno widoczne szczegóły tła i przydało by się większe jego rozmycie.
dzieki wszystkim za porady i odwiedzanie tego watku,ostro walcze z z ustawieniami monitora :) zeby widziec to co wy widzicie :) dzisiaj dzionek bez slonca ale suchy wiec wybralem sie na spacerek i to rezultaty ,jak zwykle prosze o opinie i porady ,moze kiedys czegos sie naucze .z gory dzieki.
W ostatnim przeszkadzają mi poucinane dłonie i ogólny bałagan w kadrze.
W drugim GP.
Pierwszym bym się troszkę pobawił w programie. Chyba ciaśniej skadrował i pociągnął suwaczkami troszkę. Ale to moje widzi-misię... :)
1. jak dla mnie...
moze tak jest troche lepiej???? jak ktos ma ochote to prosze sie nie krepowac :) poprawic to i owo... i w drogim tez pg wyczyscilem :)
Poprawiles lakier .. no i jakby wiekszy teraz... :-) Ladnie.
Ta kobieta wygląda jakby była mocno retuszowana. Jej twarz wygląda sztucznie :roll: To jest z prosto z aparatu czy ja się mylę?
judasz, super autko wyczailes, ale bolą mnie te blotniki (nadkola) i obudowa "grilla"... mam na mysli ze niebieskim "zalatują" i to do przesady, a domyslam sie, ze w rzeczywistosci sa czarne, wiec co myslisz o mojej propozycji?:)
to nie jest prosto z aparatu ,troszke sie pobawilem w lightroomie ( ekspozycja,balans bieli) i wypstrzylem,jednym slowem strasznie malo zabawy...
znalazlem jeszcze jedna fotke ze wczoraj tylko nie wiem czy z ostrocia trafilem :(
wiem Mirek, po fakcie to do mnie dotarlo:wink:
:) dzieki ,bede probowal czemu nigdy nie moge trafic ptakulca :cry: haha
Ustaw przed foceniem jedno pole AF i łap ostrość na nie. Wtedy nie ucieknie ci ostrość.
nieostrosc tego zdjecia nie wynika tylko i wylacznie z przestrzelenia ale rozniez z tego ze wydaje mi sie ze to crop, na dosc wysokim ISO, i nie wyostrzony koncowo.
próbowalem cos powalczyc z wyostrzaniem ale plik wyjsciowy troche marny. podeslij calosc to podzialamy i uratujemy ;)
a, i uwazajta jak stemplujeta :D
A tak wogóle Judaszu (kużwa niekomfortowo się czuję mowiąc tak do Ciebię :???:) wrzucił byś oryginał. Bo coś tak czuję, że z tej fotki się da "coś" wycisnąć :roll:
kurcze dzieki wielkie za zainteresowanie ,wrzuce oryginal,ale nie wiem co mozna z tym zrobic to adjecie bylo zrobione zupelnie przypadkowo a ten ptaszek ma moze jakies 5 cm. wielkosci :) ale jesli macie ochote sie z tym pobawic to bardzo sie ciesze :) dzieki ...
Tak na moje oko, to ostrość masz mniej więcej 5cm przed ptaszkiem. Swoją drogą to mały kroczek w lewo, i nie musiałbyś stemplować tej kraty.
Miłe ptaszki, ale te ostatnie ma problemy z ostrością i te kratki walą po oczach że mętlik sie w głowie robi.