-
Odp: Co do ładnego rozmycia tła przy fotografowaniu całych postaci?
Ale to trochę dziwne, że tak drogim obiektywem sfotografowałeś tylko jedną modelkę i do tego nieudaną, czyli może jednak niezbyt się on do tego nadaje.
-
Kupiłem juz ten ZD 50 f2 czekam z niecierpliwością aż przyjdzie :) no i sie wtedy przekonam czy rzeczywiście to tak rewelacyjne szkiełko
-
Jak już będziesz miał to zrób portret jakiejś modelce które ma już portrety robione 50mm Canonem albo Nikonem i porównaj rezultaty ;)
hint: przy ZD50 trzeba dalej stanąć
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Jak już będziesz miał to zrób portret jakiejś modelce które ma już portrety robione 50mm Canonem albo Nikonem i porównaj rezultaty ;)
Czemu akurat takie porównanie? Ja raczej bede miał możliwosc porównania z moim ZD12-60
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fot.Krzysiek
Czemu akurat takie porównanie? Ja raczej bede miał możliwosc porównania z moim ZD12-60
Ponieważ użytkownicy canikonów wierzą, że ich 50mm to obiektywy portretowe, podczas gdy do portretu idealny jest ZD50.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Ponieważ użytkownicy canikonów wierzą, że ich 50mm to obiektywy portretowe, podczas gdy do portretu idealny jest ZD50.
ano , swiete slowa ;-)
wogole na pelnej klatce 50mm to ni pies ni wydra , mowie to z wlasnego doswiadczenia , coraz chetniej spogladam w strone stalki 35mm , to jest dopiero szal ;-)
PS
oczywiscie w zaleznosci co kto fotografuje ;-)
PS'
a co do portretu , sa tacy co do portretu nie schodza nizej niz 130 - 200 mm podaje ogniskowe z FF
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
oczywiscie w zaleznosci co kto fotografuje ;-)
Temat raczej dotyczy zdjęć osób :)
Dla mnie to tylko hobby / zabawa , mam tylko nadzieje że z ZD50 zabawa będzie jeszcze lepsza :)
Na pewno przetestuję na modelinach ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fot.Krzysiek
Temat raczej dotyczy zdjęć osób :)
Dla mnie to tylko hobby / zabawa , mam tylko nadzieje że z ZD50 zabawa będzie jeszcze lepsza :)
Na pewno przetestuję na modelinach ;)
w sumie jest takie powiedzenie do osob na forum , ktore ZD 50 nie maja
powinienes sie wstydzic ze dopiero teraz go kupiles ;-)
PS
jak dojedzie i zrobisz fajne zdjecia , mozesz przestac sie wstydzic ;-)
-
ja nie wiem jak ludzie żyją bez ZD50, ani przede wszystkim po co
-
Witam ponownie.
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
Ale to trochę dziwne, że tak drogim obiektywem sfotografowałeś tylko jedną modelkę i do tego nieudaną, czyli może jednak niezbyt się on do tego nadaje.
Studio mam za małe na ten obiektyw a ZD-50 zawsze przy sobie :-D
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Joki
Witam ponownie.
Studio mam za małe na ten obiektyw a ZD-50 zawsze przy sobie :-D
Pozdrawiam.
no widzisz, czyli jednak ZD50 się nadaje bardziej :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fot.Krzysiek
Kupiłem juz ten ZD 50 f2 czekam z niecierpliwością aż przyjdzie :) no i sie wtedy przekonam czy rzeczywiście to tak rewelacyjne szkiełko
czyli transakcja przebiegła pomyślnie, najprostszy sposób czyli zakup przez forum okazał się najlepszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fot.Krzysiek
Jest jest. To jest obiektyw uzywalny przy f/2, bardzo detaliczny i ostry. Max. ostrosc zyskujesz gdzies w zakresie f/4-f/5.6, ale w zasadzie roznica dla pelnej dziury nie jest wielka.
Szkoda, ze Olek nie zrobil takiego obiektywu dla 4/3 na f/1.4, albo chcoc f/1.8 (teraz jest ten 45 dla m4/3, ale czy jest ona jakosciowo porownywalny?)
T.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bahtek83
czyli transakcja przebiegła pomyślnie, najprostszy sposób czyli zakup przez forum okazał się najlepszy.
Czy to będzie najlepszy zakup to sie okaże, mam nadzieje ze będzie z nim wszystko ok ;) Juz nie moge sie doczekac az go przetestuje
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fot.Krzysiek
Czy to będzie najlepszy zakup to sie okaże, mam nadzieje ze będzie z nim wszystko ok ;) Juz nie moge sie doczekac az go przetestuje
wszystkie modelki Cię będą lofciać i nie będziesz miał więcej kiedy pisać na forum ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkelf
no widzisz, czyli jednak ZD50 się nadaje bardziej :)
Ja to wiem i nie ulega to wątpliwości ale w plenerze 50-200 pozwala uzyskać: "megarozmycie". Jeśli więc ktoś jest fanem rozmycia... ;-)
Pozdrawiam.
-
Obiektyw już dotarł... dziś zrobiłem kilka zdjęć tak na szybko żeby zobaczyć jak pracuje. Tak sie zastanawiam czy to normalne że ten silniczek chodzi jak sokowirówka? Tak troszke głośno no i szybkością tez nie grzeszy... ale może to tylko moje takie odczucia przez to że ciągle pracowałem z SWD?
Jutro będę mial modeline na sesji to się więcej pobawię i zobacze co z tego wyjdzie i jak wyjdzie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fot.Krzysiek
...Tak troszke głośno no i szybkością tez nie grzeszy...
To będziesz musiał pokochać, ale szkiełko odwdzięczy się...:-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jack
To będziesz musiał pokochać, ale szkiełko odwdzięczy się...:-)
Chcę sie tylko zorientować czy to normalne czy trafiłem na jakis "załechtany" model
-
Normalne:-) A jak będziesz nastawiał ostrość w LV, to wtedy się naprawdę przkonasz, co to jest sokowirówka...;-)
-
Jeśli zgubisz ostrość to obiektyw robi ziuuuumuuuumuuuum, ale jeśli jesteś blisko ostrości to ustawia szybko. Kwestia doświadczenia w pracy z obiektywem.
-
No tak, musze się pryzwyczaić że to nie SWD i trochę się z nim zapoznać
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fot.Krzysiek
No tak, musze się pryzwyczaić że to nie SWD i trochę się z nim zapoznać
Zalet więcej niż wad , a obrazek miodzio. A jak skręcisz do 4- 8 to i krajobraz zrobisz ze świetna rozdzielczością i bez zniekształceń w rogach. A i jeszcze kilkadziesiąt dni temu nie miałem zamiaru go sprzedawać nikomu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fot.Krzysiek
Tak sie zastanawiam czy to normalne że ten silniczek chodzi jak sokowirówka? Tak troszke głośno no i szybkością tez nie grzeszy...
Ten typ tak ma - glosny i wolnawy. W sumie jest to dosc stara konstrukcja Olka. Szkoda, ze pozniej nie zrobili np wersji SWD. CHoc moze wyszli z zalozenia, ze makro/portretowka nie musi byc szybka, czy cicha. :)
To sa jego wady, no i moze to, ze tubus wyjezdza do przodu. Poza tym same zalety. Chyba nawet jest uszczelniany?
Ja ten obiektyw kocham i nienawidze. Kocham za jakosc obrazka, nienawidze za ta powolnosc i czasem, czaaasem za brak zdecydowania w celowaniu :P (nawet na E-30)
T.
-
Skoro tak ma być niech tak będzie, wczoraj nie miałem na kim testowac to wziąłem mojego 10miesięcznego synka przed obiektyw i stwierdziłem ze do dzieci lub coś bardzo ruchliwego sie nie nadaje :) , no ale jak kilka razy udało mi sie trafić z ostrością to daje efekt - bardzo ostre
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fot.Krzysiek
Skoro tak ma być niech tak będzie, wczoraj nie miałem na kim testowac to wziąłem mojego 10miesięcznego synka przed obiektyw i stwierdziłem ze do dzieci lub coś bardzo ruchliwego sie nie nadaje :) , no ale jak kilka razy udało mi sie trafić z ostrością to daje efekt - bardzo ostre
to zacznij od F/4
-
jezeli cos moge dodac , ustaw sobie w puszce tryb autofocusa na manualny plus pojedynczy albo ciagly , wtedy mozesz z grubsza ustawic ostrosc pierscieniem na obiektywie a reszte zrobi puszka , bedzie mniej mielil sokowirowka
zreszta robiac makro na maksymalnym odwzorowaniu ustawiasz obiektyw na nieskonczonosc i ostrosc ustawiasz balansujac cialem , wiec raczej nie ma czesto sytuacji ze ostrosc jezdzi po calym zakresie
bedac w Olku , ZD 50 poprostu trzeba miec , a jego wolnosc w niczym mi nie przeszkadza , a focilem nim koszykowke i koncerty , kuriozalnie nie zrobilem nim zadnego zdjecia makro ;-)
zreszta nie oszukujmy sie , jest to najtansze szklo w E-systemie ze swiatlem F2 , dodatkowo ma calkiem fajny AF (u mnie trafia bez pudla) , oraz jest ostry od pelnej dziury , dodatkowo daje ladne rozmycie tla i to wszystko za jakies smieszne 1.2k pln za uzywke w idealnym stanie , aaa jeszcze jest uszczelniony ;-)
chcialbym taki obiektyw z tymi parametrami i swiatlem ale dajacy 35mm na pelnej klatce , bo ZD 50 jest czasami odrobine waskie i to jego jedyna wada w moim mniemaniu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
...
zreszta robiac makro na maksymalnym odwzorowaniu ustawiasz obiektyw na nieskonczonosc i ostrosc ustawiasz balansujac cialem , wiec raczej nie ma czesto sytuacji ze ostrosc jezdzi po calym zakresie
...
w innych systemach szkło ustawia się na minimalną odległość przy maksymalnym odwzorowaniu ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Ten typ tak ma - glosny i wolnawy. W sumie jest to dosc stara konstrukcja Olka.
Szkoda, ze pozniej nie zrobili np wersji SWD. CHoc moze wyszli z zalozenia, ze makro/portretowka nie musi byc szybka, czy cicha. :)
A właściwie to sądzac po wewnętrznym identyfikatorze (..001) to jest NAJSTARSZA konstrukcja
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
bedac w Olku , ZD 50 poprostu trzeba miec , a jego wolnosc w niczym mi nie przeszkadza , a focilem nim koszykowke i koncerty , kuriozalnie nie zrobilem nim zadnego zdjecia makro ;-)
zreszta nie oszukujmy sie , jest to najtansze szklo w E-systemie ze swiatlem F2 , dodatkowo ma calkiem fajny AF (u mnie trafia bez pudla) , oraz jest ostry od pelnej dziury , dodatkowo daje ladne rozmycie tla i to wszystko za jakies smieszne 1.2k pln za uzywke w idealnym stanie , aaa jeszcze jest uszczelniony ;-)
na najbliższej sesji pobawię się Nikkorem 85mm (na D200) to będę miał jakieś porównanie z ZD50, bo do tej pory żaden obiektyw nawet się do niego nie zbliżył, a N85 ma szansę (chociaż będzie trochę bardziej tele)
-
1 załącznik(ów)
Dziś troszke pofociłem w plenerku, mieliście rację, ZD 50 poprostu trzeba mieć!
Bardzo ostre szkiełko i ładnie rozmywa tło
-
mówiłem że jak będziesz miał ZD50 to modelki będą zachwycone ;)
-
a ona na trawie czy na kocyku :grin:
-
I oszczegnij,ze jak czyczki bedzie zakrywac to kitem tym ciemniejszym bedziesz focic a nie stalka.50 olka to do niezakrywanych czczkof jest.
-
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
koberek
a ona na trawie czy na kocyku :grin:
Ani na trawie ani na kocyku :P
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
I oszczegnij,ze jak czyczki bedzie zakrywac to kitem tym ciemniejszym bedziesz focic a nie stalka.50 olka to do niezakrywanych czczkof jest.
oooo dobry pomysł, musze spróbować :D bo cos ostatnio ciągle te "czyczki" kryją
-
z ostatniej wrzutki drogie jest ciekawe, ale cos chyba z wb nie tak bo zielono to widze,pzdr.