finweer tak wyciągnięte chmurki to zasługa głównie filtru polaryzacyjnego i jego ustawienia,
było też odrobinka PS ale patrząc na oryginał to głównie filtr. Można śmiało powiedzieć że polar to pierwszy podstawowy filtr w torbie fotografa.
Wersja do druku
Dzięki za informację :wink: Do polaryzacyjnego się przymierzam, problem tylko w tym, że przeglądając opinie o takich filtrach wychodzi na to, iż dobry filtr sporo (kilkaset PLN) kosztuje, a ja po niedawnym zakupie samego aparatu i najważniejszych akcesoriów jestem, że tak powiem, bieda-fotografem :grin:
Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia. A z ostatnich pani z kontrabasem - bardzo ciekawe ujęcie. Kolor stanowczo bardziej mi się podoba.
Ja używam filtru Marumi DHG circilar PL(D).
i jeden zabieg podczas robienia foty minimalnie niedoświetlam.
Efekt na zdjęciach.
niebo 01 jest zrobione bez korekty ekspozycji
niebo 02 minimalnie nie doświetlone wg wskazań światłomierza w aparacie
niebo 04 4 fotki ta same ekspozycja tylko obrót polara.
wszystkie foty bez najmniejszej ingerencji w kolor.
foty nie koniecznie do oceniania :)
Jeśli potrzeba coś więcej dajcie znać.
Dzięki! polar... i wszystko jasne ;)
taztaz dzięki!:grin:
Żaden problem :)
Pozdrawiam
048- kwiatek, nie powiem ciekawy ale mało apetyczny. 49- świetne zdjęcie kontrabasu gdzie fajnie gra światełko, piękne kształty instrumentu, sympatyczna w tle basistka. Ma swój urok zarówno w bw jak i kolorze. Miejsce do wypoczynku aż się prosi aby z aparatem przebywać na górnym tarasie. Wracając do mola jego poprzeczny element przypomina okret podwodny, oczywiście w dużym uproszczeniu. Nawiązywałem do filmu o niemieckim ubocie który wypływał z portu w podobnej scenerii przy dźwiękach wspaniałej muzyki, niestety tytułu dokładnie nie pamietam.
Wiejo dzięki już wiem co to za film.
Za oknem ciepło wszyscy myślą o morzu wakacjach,
no to proszę morze pełno ludzi kąpiących się w Bałtyku wiec można by pomyśleć ze to środek lata, nic bardziej mylnego dnia 15 lutego 2009 w Mielnie odbył się kolejny VI międzynarodowy zlot morsów. Ponad 1000 ludzi kąpiących się tego dna w Bałtyku. temperatura wody ok 3 st powietrza ok 0 st.
Nie ukrywam że bym chętnie się wykąpał, ale lekarz zabronił wwwrrrrrrr.
i jeszcze jedno z Mielna troszku nie trafione ale na potwierdzenie ,że było naprawdę zimno .
Dodam że pan krowa krzyczał "pijcie mleko" :) ale chyba nie chciał żeby go wydoić hehe.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A może szanowne społeczeństwo coś by napisało a nie tylko zagląda :).
Pozdrawiam.
Tym razem moje ulubione okno.
Fajne okno :-)
Podoba mi się :)
Zdjęcia ze zlotu morsów bardzo wesołe i wprowadzające miły nastrój tryskający zdrowiem. Zabawa jak i organizacja w postaci transparentów fajna. Jak bym mógł wtrącić jedno to jedynie na zdjęciu 1 można bez problemu odtworzyć warunki w jakich się bawiono na pozostałych mam w pamieci jedynie opis. Okienko bardzo na tak jest po prostu zwykłe i wychodzi na domowy świat.
Nie mogłem się powstrzymać moja ulica przed chwilą:)
Piorunek też mam cieszę się jakbym dostał lizaka.
Okienko bardzo ladne :grin:
Zlot morsow wesoly :wink:...no wiadomo przeciez, ze bez toksycznych oparow to nikt by takiej niskiej temp. nie wytrzymal:mrgreen:
Patrzac na piorunek i na Twoje osiedle....czy to gdzies kolo ul.Staszica...???
Wiosna w pełni to trzeba pokazać ślimaka:)
Dla mnie bomba, zawrou głowy można dostać :)
Świetnie wypatrzone i naswietlone :)
zlot morsów - wesoło, nastrojopoprawiacz :grin:
okienko - bardzo mi sie spodobało - na pierwszy rzut oka sześć róznych scen...
schody - balans bieli i eskpozycja super - szkoda , że nie szerszym kątem - ale i tak mi sie widzi
pozdrawiam
Wow, no ślimak świetny. Nieźle wypatrzone.
Ślimak - cacuszko. Ładnie skomponowany i dobrze oświetlony. Nic dodać, nic ująć :cool:
Ślimak fajny ale może dłuższa ogniskowa by się przydała? :roll:
Bardzo fajne fotki :), najbardziej podobają mi się: kontrabas w obu wersjach, reportaż ze zlotu morsów i schody co wyglądają jak ślimak :wink:
Fajny "ślimak", zakręcony ;)
Slimak super, osiedle z piorunamia też.
Gratuluję.
Wielkie dzięki za odwiedziny i opinie.
Ślimak to część banku którego pokazywałem wcześniej.
niestety foty aparatem robiłem tam tylko przy okazji, w dodatku nie moim sprzętem.
Zeman2 jesteś 3 osobą która to zauważyła zależność okiennego świata. :)
Pozdrawiam.
Ślimakowe schody kadr bajera. Swietnie.
Kolejny odcinek sztuki latania :)
Międzynarodowa Federacja Aikido zezwoliła na używanie różowych kimon. Żeby przyciągnąć więcej miłośników różu.
A tak poważnie to mata daje taki dziwny zafarb nawet z tym nie walczyłem. Zaczyna być wariatkowo jak ten róż zmiesza się ze światłem na sali, świat w barwach denaturatu albo ufoludki.
Kurcze, znowu dziouchy kreca facetami.....przynajmniej na ostatnim...:mrgreen:
A w ogole to fajnie patrzec na swiat w rozowych okularach:wink:
ja trochę z innej beczki(mały OT). Takie pokazywanie obrony przed nożem(dotyczy zdjęcia nr54) to trochę lipa. Po pierwsze widać, ze technika z nieskutecznej sztuki walki jaką jest aikido. po drugie mam nadziej, że nie będą chcieli nigdy tego wykorzystać w praktyce.