Jak dla Ciebie testy oparte na jpeg są miarodajne to nie mam pytań.
Wersja do druku
Dla mnie nie ma całkowicie miarodajnych testów. Nie mniej dpreview są jednym bardziej obiektywnych portali. Tylko tyle
Cobyśmy nie mówili, to przyzwoity aparat, w cenie e620.
Po podpięciu takiego 16-85 mamy fajny wycieczkowy sprzęt dla amatora.
Właśnie :) Myślę, że temu panu zawodowcu by się odchylany ekranik bardzo przydał. I żona miałaby mniej prania.
http://fotoreporterzy.net/fotoblog/2...zla-do-cywila/
A do tego jeszcze uszczelnienia ;)
Problemy z D5000 Coś nie tak jest z pstryczkiem elektryczkiem
Swego czasu gdy zastanawiałem się nad D5000 przeczytałem spory wątek o tych problemach na forum nikona. Biorąc pod uwagę, to że aparat potrafił zdechnąć krótko po zakupie, oraz to ile osób było dotkniętych tym problemem wyglądało mi to na wadę fabryczną. Dobrze, że Nikon się przyznał. Miejmy nadzieję, że szybko naprawią tą usterkę.
Problemy ciąg dalszy
http://optyczne.pl/2131-nowo%C5%9B%C...%9B%C4%87.html
Cytat:
"Ważna uwaga: system sprawdzania numerów seryjnych został ostatnio zaktualizowany ( dołączono nowe numery seryjne)".
...
Dodatkowo, jak donosi serwis Nikon Rumors, osoby, które już odebrały swoje lustrzanki z serwisu otrzymują listy, w których proszone są o ponowne odwiedzenie centrum naprawczego, co tłumaczy się opracowaniem dodatkowej, udoskonalonej procedury eliminującej problem (ang. “an additional and enhanced procedure”).
No cóż wpadka, zdarza się. Zdaje się - mają większy problem niż poprzednio sądzili. Ciekawe jak marketing ładnie to potrafi ubrać w słowa:
;-)Cytat:
system sprawdzania numerów seryjnych został ostatnio zaktualizowany
Ja mam wątpliwość co do kupna e620, czy d5000, czy może eos 450 d.Fotografuje głównie portrety,krajobrazy oraz makro.Bardzo ważna jest dla nie jakość obiektywu kitowego.Który polecacie ?
olek ma najlepsze kity... i bardzo fajne nie-kity tez...
tu sie zgodze olek najlepsze kity ma
ale nalezy brac pod uwage kombinacje aparat + obiektyw
bo samym obiektywem zdjec sie nie robi
jesli sie to weznie pod uwage to kit olkowy mimo ze na wkresie osiaga ciut wieksza ostrosc (na optycznych) od konkurencji
to da obraz mniej ostry niz na gorszym kicie na nikonie
wynika to z tego ze w olku wycinek obrazu jest mniejszy od np nikona (crop x2 do x1.5)
d5000 + kit 18-55 vr
pobije ostroscia obrazu e620 z kitem z latwoscia
choc aberacja bedzie minimalnie bardziej widoczna na nikonie
ale znow znieksztalcenia sa mniejsze na nikonie (dystorsja)
NIe pisz głupot.
to co napisalem to fakty, chcesz dyskutowac to napisz cos rzeczowego
komputerimac, jesli fotografujesz portrety to bierz nikona, nawet na kicie nikona osiagniesz lepsze rozmycie tla niz w kicie olkowym
wynika to z 2 wzgledow,
1. kit nikona jest dluzszy (czym dluzsza ogniskowa tym mozna uzyskac bardziej rozmyte tlo)
2. na nikonie w zwiazku z mniejszym cropem ten sam fragment rzeczywistosci obejmniesz z blizszej odleglosci niz na olympusie przy tych samych ogniskowych
a czym mniejsza odleglosc od obiektyu tym tlo jest bardziej rozmyte
Brednie, a nie fakty.
Piszesz, ze na wykresach zuiko jest lepsze, a w połączeniu z body już nie...
a te wykresy to sporządzają na podstawie patrzenia przymkniętym okiem, przez testowany obiektyw, pod światło?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
SUper. Kolejne mądre stwierdzenie. Może zauważ, że te szkła maja INNY zakres ognikowych i biorąc pod uwagę ekwiwalent otrzymujemy, to samo?
Ostatni raz ostrzegam nie pisz głupot.
a dlaczego te same obiektywy na optycznych maja nizsza rozdzieloczosc na FF niz na DX?
po podpeciu 50tki do dx 12mpx dostane ostrzejszy obraz jak na FX 12mpx ????
bzdura!
obraz z ff bedzie ostrzejszy mimo ze optyczne pokaza dla niego mniejsza wartosc
to jest paradoks optycznych o ktorym trzeba wiedziec
dlatego nie mozna porownywac wartosci ostrosci obiektywu dla roznych matryc
mozna jedynie porownac ostrosci dla obiektywow testowanych na tej samej matrycy
i to ze olympus jest o 5% ostrzejszy nie znaczy ze obraz z mniej ostrego obiektywu na nikonie bedzie bardziej mydlany, wrecz odwrotnie, nikon dx zbiera wiecej szczegolow z obiektywu i dlatego na mniej ostrym obiektywie da ostrzejszy obraz niz na olku
tak jak nikon ff zbiera wiecej szczegolow niz dx z tego samego obiektywu
masz ogniskowa 18mm w nikonie i 14mm w olympusie, prawda?
stoisz w tej samej odleglosci i obejmujesz to samo
ale ustaw sobie i na olku 18mm, i co teraz? teraz musisz sie odsunac z olkiem aby objac to samo
czyli z nikonem przy tej samej ogniskowej stoisz blizej
a skoro stoisz blizej niz na olku to masz lepsze rozmycie
nie wiem dlaczego uwazasz to za glupote, moze mnie nie zrozumiales
Co powiecie o eosie 450d
Prawie dobrze, zapomniałeś tylko dodać że kity Nikona i Olympusa mają inne zakresy (18-55 vs 14-42) i w praktyce (z dokładnością do innych proporcji obrazu) stojąc w tym samym miejscu masz identyczny kąt widzenia.
Natomiast kwestia rozmycia tła na kitach wynika ze skali odwzorowania, Olympus mając mniejszą matrycę musi dla tego samego kąta widzenia zastosować krótszą ogniskową i wynikającą z tego mniejszą skalę odwzorowania, jednak przy jasnościach kitów różnice są tak niewielkie że to IMHO zawracanie głowy. Przy droższych szkłach większa głębia ostrości jest z łatwością kompensowana większą jasnością obiektywów Zuiko (np: Nikkor 18-105 3.5-5.6 vs ZD 14-54 2.8-3.5)
W ogóle ciągłe wypominanie większej GO systemowi Olympusa robi się już nudne, a w praktyce ma znaczenie dla ekstremalnie płytkich GO gdzie jest potrzeba zastosowania szkła 85mm 1.4, czy wręcz 1.2 i to najlepiej na FF, do tego faktycznie Olympus się nie nadaje, do normalnej fotografii portretowej nadaje się jak najbardziej.
Poza tym mam wrażenie że powinniśmy się przenieść gdzieś z tą dyskusją...
Marcin510, cool story bro!
ogolnie, /facepalm i szkoda mi słow na jakis wiekszy komentarz...
Ło matko Marcin510 !!! A Tobie co się stało.... ??
. ehh
Wieprz to nie działa...!!!
Trochę poniewczasie ale może się przyda na zaś.
Odpowiedź na pytanie dlaczego obiektywy Olympusa są the best w testach rozdzielczości na optyczne.pl jest na ich stronie:
http://www.optyczne.pl/138.1-artykuł...ia_FAQ.html#14
Wynika to z procedury testowej jaką przyjęli. Wiele razy było to powodem podobnych jak tu sprzeczek i wiele razy Arek to tłumaczył. Nie chcę dyskutować czy to jest dobrze czy źle tylko wskazać na sposób czytania wykresów testowych "ze zrozumieniem".Cytat:
14. Dlaczego obiektywy Olympusa notują najlepsze wyniki rozdzielczości, Nikkory, Pentaxy i Sony pośrednie, a Canony najgorsze?
To efekt testowania obiektywów na różnych korpusach. Najmniej pikseli ma Canon 20D, przez co maksymalne wyniki jakie może uzyskać na nim obiektyw lekko przekraczają poziom 44 lpmm. Obiektywy testowane na 10-megapikselowych matrycach Nikona D200, Sony A100 czy też Pentaxa K10D notują wyniki sięgające maksymalnie 47 lpmm. Najgęściej upakowane pikselami matryce oferuje Olympus, w związku z tym testy przeprowadzane na E-3 potrafią dawać wyniki przekraczające nawet 50 lpmm. Nie powinno to jednak dziwić, bo 10 megapikseli E-3, ze względu na małą matrycę formatu 4/3, daje taką gęstość pikseli jak w 16 milionach komórek ułożonych na matrycy formatu DX.
ale to jest oczywiste.
Nie w tym był problem.
OK...... to ja sobie cichutko czytam dalej ;)
To może i z procedury wynika że korpusy Olka zawsze są najgorsze u nich... :)
haha, a miałem to na myśli :P
Czy NIKON D5000 ma jakąś wadę ukrytą, że jest taki tani ?
Cena obecnie oscyluje w 2000zł
Szukam aparatu do zdjęć dalekich obiektów.
Zdjęcia robione są tylko przy następujących parametrach:
Tylko ISO 100 lub mniej
Ostrzenie obiektywem manualnym 500mm-1000mm
Format zapisu: Tylko RAW
Najbardziej istotne parametry dla mnie to:
Jak najwyższy DynamicRange
Brak Bandingu
Patrząc na testy DXO i zakładkę DynamicRange, pozostałe aparaty z taką lub większą rozpiętością tonalną kosztują 5x więcej.
http://www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor
Gdzie jest kruczek ?
Można znaleźć gdzieś testy pod względem Bandingu w modelu D5000 ?
Dzięki R.
www.dalekieobserwacje.eu
Chyba mądrzej byś zrobił pytając na forum, na którym można spotkać więcej niż kilku użytkowników tego aparatu?
d5000 miał pecha związanego z jakimiś szwindlami w firmware. Ale jak to zwykle u Nikona, każda kolejna puszka z tą samą matrycą daje znacząco lepsze efekty, mimo że najczęściej kolejne repetycje trafiają do coraz tańszych aparatów. d100->d70->d50->d40 - piękny przykład na serię.
d5000 to bardzo dobra puszka (teoretycznie)
matryca z d300/d90 i dodali w koncu bracketing, poniewaz wczesniejsze d60 i podobne nie mialy bracketingu (!!!) wiec hdry byly problematyczne
niestety nikon dal plame i 95% egzemplarzy jest zwalonyych, to nie kwestia firmware ale sprzetu, maja jakis problem z zasilaniem, robi sie zwarcie i aparat sie nie wlacza
nawt dodawali kompakt do puszki jako gratis (pewnie na wypadek gdy sie zwali)
trzeba po prostu o tym wiedziec i wyslac aparat do serwisu
gorzej jesli wada sie nie ujawni w czasie gwarancji...
jest tani, bo wszyscy co troche siedza w temacie po prostu zrezygnowali z zakupu porzez ten feler na rzecz d90 ktory byl jakis czas temu praktycznie w tej samej cenie
wiec pewnie z nikona poszli po rozum do glowy i obnizyli cene, a tak naprawde powinni wszystkie aparaty wycofac
nawet ktos z forum nikona nagral wypowiedzi pracownika serwisu o tym iz wiedza ze wiekszosc aparatow jest zwalonych a mimo to aparat ciagle sprzedaja (powinni wycofac felerny produkt)
ow ozytkownik forum wyslal wszystko do rzecznika praw konsumentow, nie wiem jak sprawa sie skonczyla bo nie sledzilem, ale pewnie narobil troche bigosu nikonowi
byc moze te tanie nikony to sa jakies niedobitki zeby wyprzedac zwalone egzemplarze
byly przypadki ze aparat po kupnie od nowosci nigdy sie nie wlaczyl, niektorym padal bardzo szybko, na nikon forum byl obszerny watek wnerwionych uzytkownikow, ale cos ostatnio go nie bylo, pewnie skasowali :)
jesli kupisz ten sprzet to naprawde masz 95% szans ze ci sie popsuje
i tutaj jest ten haczyk
co do bandngu na 99% nie ma tego problemu, tak jak i w d300 ten problem nie wystepuje, obecne nikony maja swietne matrye, dynamika przewyzszaja aparaty innych firm jak sam zauwazyles na dxo
Dzisiaj przy okazji z ciekawości ponownie macałem D5000 i D3000 - nie dość że to tandetny plastik, to pomimo, że nie mam dużych rąk te modele strasznie niewygodnie trzyma się w rękach. Mój E510 pomimo że wcale duży nie jest, ale jest "wygodny".