I jakieś tam testy na szybko ...
Zdjęcie "Cola1" jest świecone tylko z tyłu i z boku.
"Cola2" dodany górny softbox.
Reszta te wszystkich palników ...
To tło zaczyna mnie powoli denerwować :cry:
Wersja do druku
I jakieś tam testy na szybko ...
Zdjęcie "Cola1" jest świecone tylko z tyłu i z boku.
"Cola2" dodany górny softbox.
Reszta te wszystkich palników ...
To tło zaczyna mnie powoli denerwować :cry:
Ha! Znowu cos mi wpadło do głowy ... tym razem zrobiłem skaner bezcieniowy :wink:
Efekty poniżej ...
A ze starej świetlówki ze skanera wykombinowałem backlight LCD ;)
Pozdrawiam.
Ja fotografuję w pokoju o szerokości trochę ponad 3m i długości ponad 6 czy 7m, ale nie cała długość jest pusta. Do oświetlenia wystarczają mi trzy tanie lampki o mocy 150Ws i mocowaniu Bowens na które nakręcam softbox, beauty dish, wrota, strumienicę, parasolki. Największym problemem jest rozstawienie świateł na tak małej powierzchni no i tło. Korzystam z tła typu "gnieciuch", nadal jednak nie umiem sobie z nim dobrze radzić tak, aby wyglądało korzystnie.
Szukam jakiegoś fajnego sposobu na zmienną dekorację ścian aby uniknać takiego tła, niestety nie znalazłem jeszcze dobrego rozwiązania, a jeśli pokryję czymś ściany na stałe to wtedy każda sesja będzie w podobnym klimacie.
Czy znacie jakiś sposób na pokrycie ścian jakimiś płytkami, które można łatwo montować i rozmontowywać?
Chyba jedyne sensowne rozwiązanie to tła na allegro (mały koszt) i kupić bądź wymyślić system żeby je wieszać/wymieniać ...
Tak sobie myśle o jakiejś palecie ... którą przykręcasz do sciany a do niej przyklejasz w jakis sposób róźne płytki ... tylko nie wiem czy to sie opłaca bo jak sam mówisz za często ich uzywac nie warto by nie wprowadzic monotonii ...
Tylko że skończy sie na tym że będziesz poważnym rywalem dla firm handlujących takim towarem :)
Pozdrawiam.
Zleksza odkopuje, poniewaz zamierzam sobie w nowym domu zrobic mini studio bo mam duuuuuuzy pokoj, podliczam sobie rzeczy niektore i doszedlem do tematu lampy, softboxy i paraskolki. Mam w zwiazku z tym kilka pytan:
I.Czy jest opcja zrobienia wlasnej lampy? typu dwie zarowki na to softbox zalozony czy trzeba co innego kolowac, jak tak sie da to bym prosil o jakies rady dotyczace konstrukcji.
II. Jak wyzwolic takowa lampe bez koniecznosci instalowania fotoceli i bez kombinowania z kabelkami rozbieraniem lamp etc. (nie jestem niestety bobem budowniczym)
III. Czy dobrze licze ceny?
tlo-30pln
ring-max 100pln (glowny powod ceny to zarowki)
blenda-max 13pln (opcja z kocem ratuinkowym)
fomei328-180pln
sofbox-bedzie wlasnej roboty takze grosze
lampa-xx pln (oblicz niewiadoma... ;) )
Jak myslicie to powinno mi wystarczyc do zabawy swiatlem... no nie?
EDIT: Jeszcze jedno: roznica miedzy siwatlem z softboxu a z parasolki- jakie zastosowanie, co jakie efekt powoduje. Jak narazie to jestem za duuuuzym softboxem
zerknij tutaj : http://www.youtube.com/watch?v=RaebMg4oSeI
Dziekuje bardzo za odpowiedz. W takim razie ostatnie pytanie mozna wykreslic...
A czy nikt by sie nie szarpnal i nie odpowiedzial na pozostale pytania?
Okazało sie iz mam po dziadku taka lampe:
http://www.allegro.pl/item860547975_...5.html#gallery
(to tylko przykladowa aukcja, nie zamierzam sprzedawac :P )
Dla tych ktorym sie nie chce czytac to lampa ma 1000W !!! Swieci tak ze napewno softboxa nie zaloze na nia ale... wlasnie, co moge zrobic zeby rozproszyc z niej swiatlo, lub obnizyc moc tej lampy.
Lampa ma taka moc ze jak skierowalem ja na stope to odrazu bylo mi cieplej.
Szkoda by bylo zeby takie cacko sie zmarnowalo... mam jeszcze lampe blyskowa !!! Dzialajaca !!! ale nie mam czym zmierzyc napiecia na stopce :( Macie jakies pomysly jak mozna to sprawdzic? (modelu nie znam ale moze w jakis sklepach maja mierniki, typu OBI/Casto/LeroyMerlin itp)
Prosze o pomoc i z gory dziekuje!
Z tym nic niestety nie zrobisz ... grzeje sie to do nieprzytomności a maksymalny czas pracy zalecany jest 5 minut ...
Tez mam podobną lampe i też ma 1000W ale nie używam jej ... po prostu jest za mocna ... no i potem może byc problem z dokupieniem takiej żarówki ...
Co do lampy błyskowej to ekstremalne sprawdzenie to podłączenie na kabelkach małej żarówki na 12V do stopki ... jesli nie wybuchnie to znaczy że aparat sie nie zepsuje :-P
Pozdrawiam.
J.Graph podaj mi gg bo chcialbym z toba pogadac ogolnie o studiu, a zeby nie byl ot to co moge zrobic z ta lampa? ja mam pokoj na pol domu... nie moge se jej postawic gdzies w kacie? swiatlo automatycznie bedzie rozproszone ;D
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Mam jeszcze na skladzie taka lampe:
podlacza sie ja na kabelek do aparatu a nie na stopke... ogolnie spoko (dziala!), Jak mam to zsynchronizowac z olkiem??
Ta ostatnia lampa to zwykła ruska lampa sprzedawana z zenitem E
odpalisz ją tylko przez fotocele z gniazdem PC albo radiówkę Ale gniazdo pc trzeba by było zmienić na jack (jak w słuchawkach )
zasilanie 220V :wink:
Ach, łezka się w oku zakręciła...
Prezentujesz klasyczną lampę typu "Czajka", z zasilaniem uniwersalnym sieciowo - bateryjnym. Powinien być do tego gustowny pseudo-skórzany futerał z paskiem mieszczący część zasilającą.
Śmiem wątpić, czy po tylu latach kondensator główny ma jeszcze jakąś pojemność, ale to akurat bardzo łatwo zmierzyć.
Nie podłączaj bezpośrednio do Olka, bo lampa ma budowę klasyczną czyli kilkadziesiąt V na wtyku synchro. Użyj któregoś z rozwiązań z optotriakiem (wałkowane było wiele razy na forum). Samą przelotkę na sanki dostaniesz bez problemu w każdym sklepie z chińskimi duperelami do aparatów. Przy odrobinie smykałki można do takiej kostki wstawić cały układ pośredniczący.
Była jeszcze druga wersja, wypasiona, dwupalnikowa...
Bosz, ile ja imprez z Czajką i Smieną 8M obleciałem w podstawówce...
A wiec to jest czajka... Futeral jest, wszystko dziala z zenitem i olympusem tripem35, takze powinno dzialac z olkiem... Poszukam to zobacze co da sie zrobic. Dzieki za odpowiedz
czy na stopce czy na kabel i tak będzie za wysokie napięcie by podłączyć lampę bezpośrednio do aparatu
2 podręczne ściągawki
Ściągawka nr1
Ściągawka nr2
warto zajrzeć na strony http://sylights.com i http://strobox.com np. po pomysły na oświetlenie.
Na stronach zamieszczane są schematy ustawienia świateł i zdjęcia jakie przy takim świetle się zrobiły.
Witam, ja od dlugiego czasu sie przymierzam do zakupu jakiegos zestawu studyjnego, nie wiem jeszcze czy lepiej blyskowy czy swiatlo stale, nie robilem zdjec studyjnych ale bardzo mnie temat kreci. Czasami na allegro mozna kupic uzywki, latwiej mi myslec o czyms takim co jest sprawdzone i dziala niz o czyms od zera, dobrze ze jest taki temat, wiele sie mozna nauczyc. Zestaw zamierzam zabrac z PL do norwegii bo tu mieszkam, wiec nie moze byc ciezki i duzy, myslalem o zestawie plenerowym z aku ale to ogromne pieniadze dla kogos kto na tym nie zarabia. Problem najwiekszy jak na razie mam z miejscem w pracowni bo ZD 50mm musze byc kilka metrow od celu zeby zrobic cala postac a mam do dyspozycji tylko 4m x 3m podlogi. Chyba ze bede fotografem popiersi ;)
też maiłem taki dylemat, wybrałem błyskowe i jestem zadowolony. Kup sobie tu lampy i softy a statywy możesz sobie kupić na miejscu bo ciężkie są ;)
Panowie ,odkopie troche temacik ,bo tu cos ucichlo,kupuje graty do domowego studia ,ale mam dylemat ,oswietlenie ciagle czy lampy blyskowe?.Posiadam sb 700 do ktorego chce dokupic softboxa i zastanawiam sie nad tym zestawem parasolek z lampami blyskowymi ,ktore posiadaja fotocelle i mozna je chyba wyzwalac bezprzewodowo ,http://cgi.ebay.de/ALU-Fotostudio-St...item230fa08839 i do tego pare lamp daylight 6500k do podswietlania szczegolow i tla.Co myslicie o takim zestawie ?
Mozesz tez zacząć od blend i SB900, uczą myslenia i pokory
Też się podczepię pod ten wątek. Otóż chciałabym w końcu reaktywowac studio, które mam z lat jeszcze daaaaaaaaaawnych (mój dziadek był fotografem). Sprzęt oczywiście wręcz historyczny, niektóre rzeczy zostają (chociaż niczego nie wyrzucam, częśc po prostu zostawię dla sentymentu albo ze względu na wartość historyczną :D) ale chciałabym w końcu je reaktywować i zainwestować w sprzęt studyjny i mam dylemat. Mój znajomy zamawiał sprzęt Quantuum przez ich stronkę i też chciałabym tak zrobić, ale nie wiem od czego zacząć i które rzeczy zamówić w pierwszej kolejności. Na początek myślę o jakiejś fajnej lampie i softboxie no i ze 2 tła. Doradzicie?
Fajna lampa czy fajne lampy? Bo jeśli jedna lampa to 300WS lub 600WS (raczej 600, lepiej mieć więcej mocy niż mniej), soft-box większy i dwie blendy 5w1.
Albo 2x300WS, żeby zaoszczędzić dwie parasolki duże i jedną blendę.
Lub 2x300WS i 1x300WS lub 600WS, duży soft-box lub beauty dish i dwie parasolki.
No i statywy do tego, bo jak lampa na podłodze leży to raczej kiepsko się nią operuje i możliwości oświetlania są ograniczone.
Witam serdecznie.
Z tą 600-tką w studio to może być lekka przesada. Mam same 300-tki w atelier 5x7m. i jeszcze nigdy nie odkręciłem ich na więcej niż 75% energii. Za to przy f2.0 już jest problem bo te tanie lampy mają ograniczony zakres regulacji z dołu. Bez filtra szarego, 600-tką do portretu z małą GO nie podejdziesz.
Pozdrawiam.
Ja miałem na szybko sfotografować okna we firmie (produkt firmowy). Jako, że czasu brak i budżetu też to zakupiłem jedynie tło fotograficzne. Za światła posłużyły halogeny jednak wadą było to, że jakby ich nie ustawić to na lakierowanych oknach zawsze odblask jest. Wspomniane wcześniej tło na końcach było owinięte kawałkami tkanin z tego właśnie tła więc zbudowałem (czas jakieś 10 minut) softboxy które naprawdę fajnie rozpraszają to światło. Poniżej fotki tego wynalazku. Ze względu na brak czasu konstrukcja jest jedynie praktyczna, w żadnym wypadku estetyczna :)
Załącznik 55705Załącznik 55706Załącznik 55707
Witam serdecznie
Myślę o bardzo skromnym studiu domowym. Nie posiadam wolnego pomieszczenia i na okazję zdjęć będę musiał zaadaptować część pokoju. Wymyśliłem więc tak:
FL-50R + Yn-460II. - 1100PLN
2x statyw studyjny 240cm - 210PLN
1xSoftbox oktagonalny 120cm - 129PLN
Zestaw do teł + tło 1,6 x 5m - 129PLN
Blendę 110cm posiadam.
Lampy montujemy na statywach...i
- FL-50R w pozycji "master" montujemy w jakiś sposób w softboxie?
- Czy potrzebny jest bezprzewodowy wyzwalacz?
1) Do softboxa potrzebny po prostu uchwyt lampy reporterskiej
2) Czy jest potrzebny wyzwalacz to się okaże - jeżeli lampy będą widziały wbudowaną (tak chcesz wyzwalać? - YN ma fotocelę na pierwszy/drugi błysk, FL50R zakładam że też - FL36R miała, poza tym można sterować zdalnie) to nie trzeba radiówki.
BTW, jeżeli zastosujesz wyzwalacz dodatkowy to i tak obie lampy trzeba ręcznie ustawiać na nich samych - nie taniej kupić wtedy 2 YN plus wyzwalacz radiowy i dwa odbiorniki? Były też YN ciut wyższy model za niewielką dopłatą mające gniazdo zasilacza - warto by to przemyśleć. No chyba że FL-50R ma też słuzyć "mobilnie" to powyższy wywód do kosza.
BTW2 - YN do doświelania tła?
Jeśli chodzi o YN, to myślałem raczej o doświetlaniu włosów modela.
to dla czego uparłeś się na lampy "aparatowe" - TTL w studio NIE PRZYDAJE SIĘ, w studio będziesz pracował na ustawieniach manualnych aparatu i lamp
zobacz tu:
http://www.fsfoto.pl/lampa-studyjna-cy100mr.html
masz małe lampki studyjne do których można dokupić dedykowany osprzęt - wyjdzie taniej i efekt końcowy będzie lepszy
dwie lampy 418 zł plus statywy jeden 240, drugi niższy do ok 170, softoxu 120 nie "zasilisz" lampą aparatową, za mały kąt palnika, lepszym rozwiązaniem będą parasole i wrota, zestaw do teł zrób sobie sam, czyli dwa wysokie statywy (najlepsze głośnikowe) i rurki aluminiowe ze strych namiotów, możesz wtedy ustawiać sobie dowolną szerokość (bo tło 160 jest naprawdę wąskie) w/w lampy są wyzwalane z kabla i fotoceli, więc dokupisz tylko kostkę synchro i masz zestaw, który mieści się "za szafą"
JA wciąż jestem w trakcie przemyśleń i kalkulacji. Niestety im więcej postów czytam, tym większy mętlik w głowie.
dlatego podałem ci rozwiązanie sprawdzone i nie raz używane ;) (to nie są moje jedyna lampy) ale bardzo często używane i co jest wielkim ich plusem w stosunku do "aparatowych" działają ze wszystkimi systemami ;), lampy "aparatowe" sprawdzają się tam, gdzie nie ma możliwości podłączenia zewnętrznego zasilania i to też w MANUALU
czyli bez softboxa a z parasolami? A co to są "wrota"?
---------- Post dodany o 19:55 ---------- Poprzedni post był o 19:40 ----------
Jest tu nawet cały zestaw:
http://www.fsfoto.pl/zestaw-portreto...a-statywy.html
Też mam te lampki i sobie chwalę... zamiast parasolek polecam jednak softboksy, ale w formie parasolek.
Łatwo je poskładać i schować :wink:
A co myślicie o czymś takim:
http://allegro.pl/softbox-reportersk...784452135.html
Używane by było z Metzem 50 AF-1 zarówno w domu jak i w plenerze?
Fajny artykuł. O tym jak "czytać światło" z portretów. Można sobie potem małpować do woli.
http://www.gettotallyrad.com/blog/read-light/