Fajnie zapozował ten dzwoniec.
Pozdrówka.
Wersja do druku
Fajnie zapozował ten dzwoniec.
Pozdrówka.
Dziś po raz pierwszy podchodziłem ptaki z nowym ZD 50-200 SWD oto efekt:
Kowalik i jego zdobycz
Pozdrawiam !!
z jakiej odległości go ustrzeliłeś ?
------------------------------
już widziałem w opisie fotki, dzięki .... podoba się :)
Dzięki za ocenkę :!::!: Mam jeszcze jedno ale gorsze ujęcie jak obrobię:-P to wstawię
Ładnie ustrzelony. Czujesz sporą różnicę pomiędzy starym a nowym 50-200?
Ładnie ostro, jednak pierwszy plan za mało światełka, przez to tło rozprasza odbiór ptaszka, ale to prawie drobiazg ;)
Często mam takie sytuacje u siebie, trudno zgrać dobrze oświetlony pierwszy plan + ładne tło - nie wspominając już o tym, żeby model się pojawił w odpowiednim miejscu w odpowiedniej pozie :)
pzdr
Jeżeli chodzi o szybkość autofocusa to nie jest to porażająca różnica ale jednak odczuwalna. Wcześniej często ptaki zwiewały zanim wyostrzył dziś napęd zrobił to szybko i celnie :grin: Mam również wrażenie,że bokeh jest nieco inny niż w starej wersji tak jakby przysłona miała więcej listków ale to chyba jest to samo wiec pewnie to nie jest prawda:cry:
Pozdrawiam !!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dzięki za ocenkę, cieszę się , że Ci się podoba:!:
Niestety przy podchodach rzadko grają wszystkie składowe fotografii:evil:
Ale jak na razie to mój pierwszy dość dobry kowalik z podchodu i cieszy mnie jak dzieciaka:twisted:
Oto dowód, że w czasie moich polowań na ptaki nie jestem bez konkurencji:lol:
Poprzedni kowal fajny. Trochę ten liść z prawej odwraca uwagę ale nie jest to aż tak przeszkadzający szczegół.
ładny ptaszek tylko szkoda ze ostrośc jest na drzewie
I jeszcze jedno ujęcie kowalika z pająkiem. Tym razem troszkę wykadrowane, tak by tło bardzo nie przeszkadzało !! Niestety wciąż bardzo jasne plamy w tle i słabe światło na modelu nie pomagają :evil:
Kowalik
pozdrawiam !!
Mnie się przez te jasne plamy zdjęcie podoba.
PS.
A choroba już przeszła? ;)
Fakt, ta jasna plama trochę pogarsza odbiór ale bez liścia jest o wiele lepiej.
Kowal to pospolity ptak, jeszcze zrobisz lepsze foty tego gatunku, wszystko z czasem:wink:
Dzięki za odpowiedź bo nie jestem przekonany, czy warto tyle dopłacać do nowego typu obiektywu. Kotek wypatrujący zdobyczy fajny podobnie jak Twoje kowaliki z tym, że pierwsze było najlepsze.
Ostatnie dwa zdjęcia ptaszków jest pod wrażeniem, fajne kolorki (takie lubie :)) super :)
Dziś trochę wędrowałem i podchodziłem ptaki. Widziałem szczygły na łopianach i wiele innych gatunków, mazurki, dzierzby :grin: Pogoda dopisała więc zaczaiłem się w pokrzywach sięgających do szyi i postanowiłem zaczekać aż na łopianie usiądzie jakiś mały model. Po około 1 godzinie przyleciała dzierzba ale usiadła w najmniej pożądanym miejscu :evil:, i wyszedł bałagan w kadrze :evil:
No cóż darowanemu ...
młody Gąsiorek
Może jutro coś ciekawszego "upoluję":-P
Pozdrawiam I dziękuję za ocenki !!
Witam !!
Wypada odkurzyć wątek :???:
Ostatnio ustrzeliłem kilka sikor , i cały "wór" wróbli :-P.Poniżej jedna z sikor zainteresowana dźwiękiem dobiegającym z głośniczka na parapecie okna obok którego rośnie spora wiśnia.
W zimie będzie troszkę lepsze tło ponieważ opadną liście i tło stanie się bardziej jednobarwne :)
Na wspomnianej wiśni przesiadują wróble w tym mazurki oraz bogatki i modre sikory. Raz udało mi się tam zwabić także kulczyki albo czyże nie jestem pewien.
Bogatka
Peter
Sławku obejrzałem właśnie twoją stronkę www. Piękne fotki i chyba część nie publikowana na OC gratuluję.
Dzięki.
Już wkrótce zacznie się kiepski okres dla nas fotoprzyrodników. Będzie szaro, buro i ponuro, więc korzystaj z barw jesieni póki jeszcze są.
Pozdrawiam.
Fajne przyjemne ptaszki :)
już tak nie dołuj, ja na to właśnie czekam, niech trochę przymrozi co mi nowe ptaszki przywieje ;)
Dzisiaj dosyć daleko miałem ładną sztukę, tylko nie wiem co to takiego było - wielkość bogatki i cały biały łepek, przypomniałem sobie, że raz już widziałem tego ptaszka - ale to w marcu - możliwe, że jakiś gość tylko przelotem ?
Peter1976 - doszukiwałbym się ostrości na całym łebku - troszeczkę wyciągałeś go z cienia ?
pzdr
Myślę,że to wina małej GO, zauważ,że tył ptaka już jest mocno nieostry. Nie mogłem bardziej przymknąć ze względu na bliskie tło i słabe światło :evil:
Ale mogłem zdemontować EC-14 ptaki były blisko :grin:
Dzięki za odwiedziny!!
Pozdrawiam !!
Peter
P.S. Kasprzyk masz już 50-200 :?:
Gąsiorkowa bardzo w oko wpadła. Bałagan w kadrze tak jest ale jest on dziwnie jesienny i jakby pasował do upierzenia ptaszka. Fajnie tu wszystko zagrało. Sikorka sympatyczna i troszkę centralnie choc wiem, że ustrzelić jej ruchliwość to wyczyn.
Jest sobie sikoreczka, nie podoba mi sie tło i bałagan w kadrze, ostrość na ptaszku też nie za dobra.
Niestety muszę się z Tobą zgodzić !!:cry:
Ptaszek bardzo przyjemny i ładny. Znając jego ruchliwość wiem, że bardzo trudno zrobić mu zdjęcie idealnie ostre. Patrząc na Twój kadr uważam, że prawa strona zdjęcia nic nie wnosi zachęcam do przykadrowania w kwadrat.
Witam !!
Odwiedzających :)
Dziś panowało niezbyt dobre światło więc byłem tylko na krótkim spacerze, żeby mózg dotlenić :-P
Po powrocie usiadłem przed oknem i przez szybę obserwowałem sikory i mazurki które gromadnie zasiadły na drzewie obok domu :) Oto jedno ze zdjęć przez szyby :/
E-3 50-200 SWD
Czyżby śnieg padał :) ? sikoreczka fajna :)
Zimno też kiedyś musi być :lol::lol::lol: Choć na trochę:)
Witam !!
Czas coś tu pokazać !!
Oto wyniki ostatnich obserwacji przy karmniku.Licznie zlatują dzwońce, grubodzioby, a ostatnio nawet jer:grin: O kosach i sikorach nie wspomnę :wink:
Pozdrawiam !!
Grubodziób
ostatnie musze przyznać że udane kadry