"Kawki" całkiem fajne, kaczka kiepska. Po poprawce faktycznie zdjęcia wygląda lepiej, niemniej taki zabieg jest dość kontrowersyjny jak dla mnie, chyba już wolę prawdziwe kulejące zdjęcie bez takich ingerencji, niż poprawione...
Wersja do druku
"Kawki" całkiem fajne, kaczka kiepska. Po poprawce faktycznie zdjęcia wygląda lepiej, niemniej taki zabieg jest dość kontrowersyjny jak dla mnie, chyba już wolę prawdziwe kulejące zdjęcie bez takich ingerencji, niż poprawione...
Kawki bardzo sympatyczny i skupiający uwagę kadr. Odnośnie kaczki to całkowicie zgadzam się z Ktotkiem.
Z któregoś spaceru:
Jolly, fajnie, że chodzisz na spacery - mało ludzi to robi, miast ruchu wolą siedzenie przed telewizorem, ale powiedz, co chciałaś tą fotką pokazać widzom? Szczerze - co ta fotka prezentuje, czy dla postronnego widza jest ona ciekawa? Czy zatrzyma wzrok na dłużej w zalewie fafdziesięciu miliardów zdjęć robionych dziennie? Czy Ciebie - jako obserwatora - by zatrzymała?
Czy zatrzyma na dłużej wzrok znawcy, miłośnika fotografii - tego nie wiem. Mnie zatrzymało, ale to moje zdjęcie i pewnie mało obiektywna jestem. Generalnie przeglądam swoje zdjęcia co jakiś czas i jeśli nadal podoba mi się coś w zdjęciu, to je zostawiam. Te brzozy ciagle przechodziły moją selekcję.
Nie wiem czemu, ale brzozy są dla mnie smutnymi drzewami. Pnie otulone śniegiem, gdzieś tam pojawiają się między nimi wyschnięte liście, które zostały na gałęziach. Dla mnie to taki smutny obrazek.
O, widzisz, i ja się zgodzę z taką interpretacją...
Pozdrowienia :-)
Bardzo ładny opis tego zdjęcia. :)
Czekam na wiosnę i dłuższe dni z nadzieją, że będę miała wtedy więcej czasu na zdjęcia.
A tymczasem Zalew Zegrzyński o zmierzchu.
Szaro tu... Im dłużej fotografuje tym bardziej dochodzę do wniosku, że fotograf kłamie. A to dla tego, że musi oczarować odbiorcę, mamić go i oszukiwać, że to co widzi na zdjęciu wygląda lepiej niż w rzeczywistości. Miejsce ładne, ale nie czuję się "oszukany";) Powodzenia, przy następnych próbach.
58 jakby wprostować i coś temu zdjęciu zrobić, mogłoby być. No ale jak taka pora roku i tak to wszystko dookoła wygląda - to co się oszukiwać. Jest szaro po prostu :)
Dwa ostatnie niemal jak zwierciadło pokazują trwajacą dość długo szarówkę. Odbieram je bardziej jako dokument. Drugie jak pisał Rocco należy wyprostować. Pocieszę Cię, mam też ogromny głód fotograficzny lecz za oknem nic się nie chce zmienić na lepsze.
Dziękuję Panowie za odwiedziny i komentarze.
Ostatnie prostowałam do linii brzegowej. To barka stoi tam krzywo i to chyba sprawia, iż zdjęcie wydaje się krzywe.
Pozwolę sobie wrzucić następne - moje próby z architekturą.
Bardziej mi się podoba 60, szkoda, że nie było światła :|
Z dwóch ostatnich kadrów, lepszy jest drugi - 60siątka. Obciąłbym nieco dołu - śnieg bez światła na nim jest nieciekawy, zmieniłbym nieco perspektywę i pokazać więcej nieba - może chmury w coś by się ułożyły :)
Pierwszy kadr natomiast taki... Na wprost - łuk by się obronił może w takiej konwencji, gdyby promienie słoneczne dopomogły, bezlistne drzewa rzucały na niego jakieś fantazyjne cienie, itp...
Ja także jestem za zdjęciem nr 60 bo to ciekawy architektonicznie obiekt o pięknych dużych oknach i ciekawym zwieńczeniu. Łuk jakoś nie zaciekawia być może z powodu zbyt centralnego ujęcia i duzej wyrazistości drugiego planu.
Helmuth, ładnego światła brak, ale na szczęście obiekty mam niedaleko, więc wrócę tam i przy lepszym oświetleniu. A póki co ćwiczę, więc Wasze opinie są bardzo cenne.
Z tył łukiem miałam zupełnie inny zamysł - miał on bardziej stanowić ramę dla tego co w tle. Ale chyba pomysł nie wypalił:oops:
Przy tego typu kadrach w obrobce postaw przede wszystkim na kadr,ostrosc,pozniej swiatlo.Kolor jest nie tak bardzo istotny.
Wg mnie ostrosc bardzo kuleje na ostatnich kadrach.
Kawki łaskawie pozowały do zdjęć. A może to okrutne zimno ostatnio panujące przytępiły ich czujność :)
Z pierwszego uciekła msz ostrość.
Drugie - o tu już zdecydowanie lepiej wyszło - obiekt ostry, ładnie ujęty, podobają mi też się odcienie tła :)
Na trzecim brakło błysku - ot, żeby słonko zagrało promyczkami na śniegu...
61- rozmieszczenie w kadrze fajne ale ostrość troszkę uciekła, 62- podoba się ciekawie ujęte, 63- kryształkom szronu jakby brakowało rozświetlającego je światła ale całość mroźnie sympatyczna.
62. - ładnie. Pierwsza kawka nieostra.
Skoro trzy osoby mówią, że ostrość uciekła to chyba znaczy, że uciekła. A to oznacza tylko jedno - trzeba iść do okulisty i optyka po nowe okulary :cry:
Niekoniecznie. Łapać punkt i być cierpliwym. Okultysta, to ostateczność!
62 - Kawka jak malowana, bardzo ładnie, tło też niczego sobie...
pozdrawiam
60-tka fajna, niebanalnie skadrowana.
W końcu nadeszła wiosna a wraz z nią słońce, pierwsze kwiaty i chęć do robienia zdjęć.
Polowanie na przebiśniegi zakończone, a oto efekt :
Fotka fajna, ale to nie przebiśnieg a śnieżyca:)
:roll: No to już będę wiedzieć, że to nie przebiśnieg. A byłam przekonana, że to przebiśnieg.
Mam nadzieję, że tym razem się nie mylę - krokusy ?
Ładnie przedstawiłaś śnieżycę oraz krokusy. Właściwa perespektywa i bokeh nadają przyjemność w oglądaniu tych kwiatków.
Ładne te krokusiki - bardzo malarsko tło wyszło. Przyjemnie popatrzeć.
Krokusy bardzo udane :)
Wiosna to jednak wspaniały okres. Mimo że jest co rok, to jednak za każdym razem odkrywam ją na nowo.
66 fajne :wink:
Krokusy mi się podobają, chyba najładniejsze z tych, które ostatnio widac na forum i w galerii :)
Serdecznie dziękuję za odwiedziny i komentarze. Cieszę się, że krokusy się podobają.
Polowanie na wróble przyniosło w końcu jedno zdjęcie, które wybrałam z wielu takich samych. Inne są chyba lepsze, ostrzejsze, ale takie typowe - ot, siedzący wróbel, a tu :lol: poczochraniec
Hehe, wygląda jakby tyle co z rosołu uciekł ;)
Trochę mocny crop, co? Bo tak wygląda.
Witaj
Krokusy bardzo ładne, wróbel - poza kosmos :)
Masz tylko jeden problem - ostrość, nie trafiasz z nią.
Jaki masz aparat i jaką opcję AF ?
pozdrawiam