Rynek "Pogórzański"
53. Załącznik 235565
54. Załącznik 235566
55. Załącznik 235567
56. Załącznik 235568
57. Załącznik 235569
Wersja do druku
Rynek "Pogórzański"
53. Załącznik 235565
54. Załącznik 235566
55. Załącznik 235567
56. Załącznik 235568
57. Załącznik 235569
Panoramka fajna i ukazująca przestrzenną zabudowę rynku. Targowisko piękne z ładnymi straganami i przygnębiającą pustka. Myślę, że to jeszcze nieoddany obiekt albo czasy panademii.
...ciemno wszędzie, głucho wszędzie... :mrgreen:
58. Załącznik 235794
Kadr fajny, ale rażą szumy na zacienionych ścianach przy lewej i prawej krawędzi kadru.
59. Załącznik 238559
60. Załącznik 238558
61. Załącznik 238560
62. Załącznik 238561
63. Załącznik 238562
Mocno szumi w cieniach
59 - żółty pojemnik zbyt rzuca się w oczy
60 - chyba leci w lewo :roll:
61 - bez żółtego pojemnika lepiej niż 59
63 - najmniej szumi w cieniach ale widać odszumianie
Próbowałeś HDR-a? Ja prawie zawsze tak robię. Jeśli nie chcesz/lubisz składać HDR-a, zawsze jest jakiś wybór (jeśli chodzi o naświetlenie). Czy lepiej gasić światła czy rozjaśniać cienie.
Dzięki za uwagi :)
Nie próbowałem hdr, może jutro jak będzie pogoda.
Bardzo mi sie podobają takie zdjęcia z takim słońcem-gwiazdką ale 59 z tym czymś żółtym jest paskudne, znaczy to żółte coś jest paskudne.
Jeśli zdjęcie pokazuje coś ciekawego to niech sobie szumi.
Nie jestem przekonany, że zdjęcia z różnymi ekspozycjami ratują sprawę. Albo naświetlamy na światła i ratujemy cienie, albo HDR.
Naświetlanie na cienie i gaszenie świateł nie ma sensu, chyba że o 4 rano podczas wschodu zamglonego słońca. :)
@helmuth i @edorka - to żółte coś to pojemnik na piasek. Miasto przygotowuje się na ciężką zimę :roll:
Na poniższym, na prawo od sosny - też już postawiono to żółte coś :-P
64. Załącznik 238567
Ten rynek ''Zagórzański'' pięknie skrojony. Brawa projektantom.
Tak jak @helmuth, żółty pojemnik kłuje w oczy, bez niego od razu lepiej
:-)
Owszem, jeśli całe zdjęcie szumi, może to nawet dodawać pewnego wyrazu.
Ja miałem na myśli szumy w cieniach, które są wynikiem mocnego rozjaśniania cieni. MZ nie wygląda to dobrze.
Ratują w tym sensie, że łatwiej wybrać (to z optymalnym naświetleniem) do dalszej obróbki.
Można też z nich złożyć hdr.
Jak zrobisz hdr-a bez kilku różnych naświetleń. :wink:
Był czas, ze widziałem w HDRze wybawienie ze wszelkich kłopotów. Dziś unikam tej techniki, bo niestety zbyt wiele aspektów pozostaje poza kontrolą. Wyniki takich eksperymentów nie podobają mi się. Walą sztucznością na kilometr i widać często brak spójności poszczególnych zakresów jasności obrazu. Jeśli zrezygnuję trochę z maksymalnego "wyciągania" takiego HDRa, to niewiele się on różni od dobrze naświetlonego i obrobionego zdjęcia. Dlatego w trudnych warunkach mam zawsze aparat, który jest w stanie zarejestrować maksymalną ilość danych, i dający możliwość ciągnięcia cieni. To przynosi znacznie lepsze efekty niż zabawa w HDRa. Oczywiście z MFT nie jest tak łatwo i rozumiem że czasem trzeba sięgnąć po tą technikę.
Moje uwagi odnośnie hdr-a dotyczyły konkretnych zdjęć Bogdana. Zdjęć, które zawierają zarówno ostre światła jak i głębokie cienie. Mało która matryca jest w stanie to ogarnąć. Nawet maksymalna ilość danych może nie wystarczyć do ogarnięcia tak dużej rozpiętości tonalnej.
Na dodatek są robione aparatem MFT.:wink:
Fajna dyskusja ciągnijcie proszę dalej. @paparapa ma Z6 (chyba) :) który naprawdę potrafi cuda zdziałać.
Ja niestety mam tylko lub aż MFT i zmieniał nie będę.
Dobrze, że Heniek zwrócił uwagę na szum, bo kolejnym razem inaczej potraktuję cienie.
U mnie tyle śniegu :roll:
65.
Załącznik 239726
Zawsze można przyjechać :mrgreen:
66. Załącznik 239727
Fajny efekt. Mam na myśli przedostatnie zdjęcie.
Bogdan, wstawiasz baaaaaardzo duże foty. Nie mieszczą się na 27 calowym ekranie. Może o ciuta mniejsze? :)
Bo to chyba zależy od ilości pikseli ekranu, a nie od cali...
Niewiele tego śniegu. W Łodzi nieco więcej, aczkolwiek też niedużo.
No to u mnie prawie wcale. Trochę więcej w Wysowej ale to już dość wysoko jest.
Droga całkiem porządna nieraz dużo gorszymi się jeździło. Sypialnik zachęcająco wygląda.
Robi się ładna zima :)
67. Załącznik 240834
68. Załącznik 240833
69. Załącznik 240835
No proszę, jaka piękna zima. :)
Ładne miasteczko i ma ładną historię. Ostatnio było w programie Polska z Góry. U mnie też wczoraj śniegu napadało i jest i ładnie.
Po Tyskie marsz !!
70. Załącznik 240933
Co się zaplątało w prawym, dolnym rogu? Poza tym bardzo sympatyczny obrazek...
A mówią, że nasza armia nie jest gotowa do wojny z Rosją...