Nie wiem, czy uległem autosugestii, ale mam wrażenie, że jest dużo lepiej z JPEGami. RAWy zachowują się podobnie do tych z PENa-F.
Wersja do druku
Nie wiem, czy uległem autosugestii, ale mam wrażenie, że jest dużo lepiej z JPEGami. RAWy zachowują się podobnie do tych z PENa-F.
Nie dawało mi spokoju. Przekonwertowałem do *.dng i odpaliłe w Darktable
Załącznik 201779
Fakt jpg jest lepszy
Mnie się te jpg nie podobają - zieleń nie jest naturalna.
Mój GX7 właśnie wrócił z wakacji i nadal daje radę :wink: a z lepszą mordką (Panas 20mm) zdjęcia robią wrażenie :)
Nie zauważyłem żadnych problemów z zielenią. Jedynie odszumianie robi akwarelę, ale jest na to sposób. O tym jednak w recenzji za jakiś czas... :-)
Jak coś jest pozbawione kontrastu, to nie będzie wyglądać naturalnie.
Ale w Snapseed juz dodałeś i wyszła taka seledynowa ale to też wina rozjaśniania.
No oki ja na upartego dalej RAW bo mniej bałaganu w plikach i w razie co daję się więcej uratować.
Ciekaw jestem wizjera, czy jest już na tyle dobry że pomaga w użytkowaniu filtrów polaryzacyjnych? w GX7 to trochę na czuja - mało polaryzacji, duża polaryzacja a po drodze warianty pośrednie :wink:
No to nie JPEG Ci się nie podoba, tylko obróbka JPEGa w Snapseedzie :) To był test badania możliwości pseudo-HDRowych, a nie wierności kolorów. W normalnych HDRach kolory też są zawsze rozjechane.
Wysmarowałem w końcu recenzję, gdyby kogoś interesowało:
http://www.epicure.pl/lumix-gx9/
jako użytkownikowi GX7, GX9 nic znacznego nie wnosi :) ja osobiście czekam ( ale chyba się nie doczekam ) na prawdziwego następcę GX8 z jego wizjerem !!
Moje chciejstwo przeważy nad rozsądkiem i pewnie go kupię w końcu. Błąd popełniłem sprzedając GX8 i kupując G9 , w jakości obrazowania jest cały czas to samo, oczywiście tyczy się to i GX9.
Jutro będę wystawiał GX9 na sprzedaż, może się dogadamy ;-)
recenzję przeczytałem z przyjemnością, jak każdy Twój tekst, generalnie zgadzam się z tym co napisałeś. Parę słów tytułem uzupełnienia: ja wyłączyłem pokrętło regulacji ekspozycji i teraz odpowiada za to tylne kółko, jest wygodniej i z większym zakresem. Naduszenie tego kółka daje dostęp do włączenia bracketingu, a w trybie MF do przełączania powiekszenia (cały ekran lub wycinek). Z manualnym szkłem naduszenie włącza powiększenie.