używa ktoś G9 w połaczeniu z 100-300 panasa ? interesuje mnie AF do ptaszorów takiego zestawu , bo GX7+100-300 zaczyna mnie już ......., a dokładnie jego jazdy po całym zakresie podczas ostrzenia :(
Wersja do druku
używa ktoś G9 w połaczeniu z 100-300 panasa ? interesuje mnie AF do ptaszorów takiego zestawu , bo GX7+100-300 zaczyna mnie już ......., a dokładnie jego jazdy po całym zakresie podczas ostrzenia :(
Które 100-300 sprawia Ci problemy?
v1, nie widze sensu wymiany na v2, mocno sie zastanawiam nad wymiana na 100-400, albo zmiana puszki na..... i tutaj wlasnie jest zagadka ? g9/em1v2 z drugiej strony juz nie chce miec "duzego" body, bylem tez wkrecony na a7v2 +70-200 ale mi przeszlo po tescie takiego zestawu - waga to chyba 100 kg ? :)
Nowy ma inny ad stąd pytanie i wersję.
po przesiadce z GX7 na g9 nie mogłem uwierzyć, że może być tak szybki AF i na dodatek tak szybkostrzelny :)
ogólnie puszka jest duża ale bez przesady, guziki to poezja, wizjer to rewelacja, dzisiaj byłem pierwszy raz w terenie nie zważając na kiepską pogodę, czekam na druge aku, będę testował z gripem :)
Mój kończy dokładnie rok. Przez ten czas brak problemów poza delikatnie spuchniętą gumą na gripie. Panasonic też ma ten problem. Wyszedł w Tajlandii, gdzie ciągle miałem go w spoconej łapie.
G9
Paru luda ma ten aparat.
Na początku było nawet ok, ale teraz wychodzi zbyt czuły spust migawki. Można to jakość obejść ? Praktycznie nie ma półspustu.
O tym się pisze w sieci.
Znalazłem obejście - Back button focus
https://www.youtube.com/watch?v=EoThvQVWEx4
dzisiaj troszkę "postrzelałem" G9 i specjalnie skupiałem się na pracy spustu migawki, jak dla mnie jest normalnie, jest odrobinę czulszy niż w GX7 ale nie ma tragedii, dopiero teraz przywykłem do dźwięku migawki, jest zdecydowanie inny niż w GX7 :)
W GX9 też zauważyłem, że spust migawki jest bardzo czuły. Czasem zdarzało mi się niechcący zrobić kilka zdjęć pod rząd.
U mnie to wygląda tak, że jest normalnie wyczuwany I i II stopień - czyli półspust i dociśniecie do końca. Tyle że już na tym pół spuście robi mi zdjęcie. Tzn. ostrzy, strzela i zapisuje.
Czasem pasuje wyostrzyć i przekadrować i dopiero metoda którą opisałe pomaga.
Zmienię jeszcze migawkę na elektroniczną i zobaczę jak to wygląda.
Znalazłem taki opis związany z tym spustem migawki w G9:
"Chodzi o to, że spust migawki jest zbyt czuły. Co prawda położenie połowicznego wciśnięcia jest zaznaczone bardzo wyraźnie, lecz potem wystarczy drgnięcie palca na spuście i już naświetla się nam zdjęcie. Rzecz do poprawki! A może to tylko sprawka wczesnego egzemplarza aparatu?"
Czyli na tym pół-spuście nie powinien jeszcze robić (czy raczej nie robi jeszcze) zdjęcia, a bardzo czuły jest ten II stopień (dociśnięcie do końca)
Ha :) znalazłem błąd. Mój błąd.
Instrukcja str. 207
Menu -> (c)kluczyk -> Ostr./zwol.migawki -> Poł. przyc.-zwol.
Miałem na ON, a ma być na OFF.
W pozycji na ON, robi zdjęcie natychmiast po złapaniu ostrości.
Kiedy i jak to przestawiłem - nie mam pojęcia. Sorry za zawracaniedupy :)
Fakt jest faktem , spust migawki jest bardzo delikatny i lekkie przyciśnięcie powoduje wyzwolenie migawki prawie bez dwustopniowości. Miałem wiele aparatów i nigdzie tak źle jak tu nie było . Jest to problem dość szeroko opisany na necie i spotkałem się z jego opisem w kilku testach. Ale można z tym żyć :) . Bodzip to o czym piszesz to inna para kaloszy
Czy można w tym korpusie mieć włączoną stabilizację podczas gdy przełącznik stabilizacji na obiektywie jest na OFF ? Tak można zrobić na korpusie Olympusa , ale nie widzę takiej opcji (lub nie umiem znaleźć) w G9 . Kiedy przełączam na OFF chyba obie stabilizacje są wyłączane , bo obraz zaczyna drgać .