Romeczku, doskonałe ujęcie i podpis do wiewióry z canonem - ubawiłam się niemal jak przy "co ty gadasz?" :-)
Wersja do druku
Romeczku, doskonałe ujęcie i podpis do wiewióry z canonem - ubawiłam się niemal jak przy "co ty gadasz?" :-)
Szkodnik z dublińskiego ogrodu botanicznego. Mam nadzieję, że w Polsce jeszcze ich nie ma.
Ladnie ustrzeliles wiewiorke..
alastor świetne ujęcie wiewiórki :) Jeszcze takiej na wolności u nas nie widziałem. Co to za gatunek?
damnian Ładny strzał, szkoda trochę, tych gałązek zasłaniających zwierza.
Tutaj (w Irlandii) nazywaja to szarą wiewiórką, szkodnik został przywieziony w XIX wieku z Ameryki Płn. do Anglii w celach "hodowli parkowej". Oczywiście z tejże się wydostał i rozplęgł się niemiłosiernie i wyparł gatunek rodzimy. Podobno ma mniejsze wymagania co do pokarmu od rudych, a co gorsza szybciej się mnoży. W Wielkiej Brytanii wypowiedano im wojnę co najmniej 2 razy, ale niestety nie pozbyto sie ich. Podobno rudą wiewiórkę można zobaczyć na większej z Wysp Brytyjskich tylko na okolicznych wysepkach tam gdzie szare nie dopłynęły. W Irlandii rude jeszcze żyją na stałym lądzie (choć ja rudej nigdy nie spotkałem). Informacje, które tu podałem są przeze mnie zasłyszane lub przeczytane w internecie, być może sytuacja w WB odnośnie rudych wiewiórek nie jest tak tragiczna.
Wiem tylko tyle, że jeżeli zobaczysz taką szarą w Polsce dzwoń do odpowiednich służb.
A to zdjęcie wiewiórki "leśnej" w sukience zimowej. Przykryła się ogonkiem bo padał śnieg.
...a to jedyna wiewióra, którą udało mi się dogonić.... późnym wieczorem, po całym dniu biegania za nią w Parku Oliwskim...
to i moja "ruda" ustrzelona w Łazienkach..
szkoda ogona, jakośc też trochę kiepska...
to jeszcze jedna, tym razem już z ogonem..)))
tego modelu wiewiórki chyba jeszcze nie było
Załącznik 50336
Załącznik 50337
Kto, ja nie Ty, taką wiewiórkę mógł wyhaczyć :)
Kurcze gdzie Ty to wszystko wyszukujesz, bez netu chyba długo byś nie pożył ;)
pozdrawiam
Tylko u Wieprza widac,ze trzyma sie tematu.Dlaczego sie nie przyznal,ze wlascicielem ziemskim jest.Inni to albo wiewiorke albo wiewiora pokazuja-dokladnie nie widac.
net wykorzystałem tylko do uploadu!
:)
Sam to zrobiłem. Miło mi, że kurtuazyjnie udajesz, że tego nie widać :-)
Wieprz widzę ze wiewiórce nie mogłeś obiektywu umocować :)
Wieprz ubawilam sie do lez :D
Załączam swoje stare (3-letnie), odgrzebane gdzieś z dysku.
a to moja wiewióreczka
Moje wiewiórki.
Pozdrawiam. romeq
Pierwsze to kąpiel w rosie, drugie klasyczne :)
ach, wiewióry! chętnie przyłączę się do zabawy! :)
Marcowe wiewiórki z parku Jordana w Krakowie....
PB141959aa.jpg i TA - są śliczne.
Udane kadry i fotki.
Gratulacje i pozdrowienia.
Trojeczka oraz szostka swietne :-)
Wiewiórki śliczne :)
To i ja się ze swoją dołączę ;)
Załącznik 52849
To może i jak pokażę swoją FF :)
Załącznik 53094
Przypadkiem tu trafiłem, to się pochwalę starym zdjęciem: londyńska wiewióra sprzed półtora roku, będąca taką moją wizytówką XZ-1, gdy ten się ukazał na rynku.
http://ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/wiewior.jpg
Fajna wiewióra ale najbardziej podoba mi się jej ogon jak w pewien sposób kolorystycznie wyrasta z pnia :). Jakbyś ten ogon wziął i zlał z drzewem to wyszłoby, że drzewo jest ogonem wiewióry :)
Ta wiewiórka klasa światowa:wink:, pozostałe też świetne:grin:.
Brytyjczycy muszą reintrodukować rude wiewiórki. Ta wiewiórka ze zdjęcia Janka to ZŁA WIEWIÓRKA ! :)
Inwazyjny gatunek, który przywleczony z Ameryki wypiera naszego poczciwego rudzielca
Rudą wiewiórkę w Walii widziałem raz podczas gdy w każdym parku tego szarego zwierza jest masa... Sympatyczna z twarzy, ale inwazyjna... I przyczynia się do śmierci rudzielców... Przykra historia i piszę żebyście nie zapałali zbyt wielką miłością do Wiewiórki Janka bo to zła wiewiórka ;)Cytat:
występuje licznie w Wielkiej Brytanii i Irlandii oraz na wyspowych stanowiskach w północno-zachodniej części Włoch, gdzie stanowi gatunek inwazyjny. Na zajmowanych obszarach w znacznym stopniu lub całkowicie eliminuje populacje rodzimej w Europie wiewiórki pospolitej. Mechanizm wypierania opiera się na konkurencji o pokarm oraz roznoszeniu śmiertelnego dla wiewiórki pospolitej wirusa znanego pod angielską nazwą "Squirrel poxvirus" Przewiduje się w najbliższych dziesięcioleciach dalszą ekspansję wiewiórki szarej na tereny Europy Środkowej.
Na Wyspach Brytyjskich pierwszej z kilku introdukcji dokonano w roku 1889, kiedy to w hrabstwie Bedfordshire wypuszczono na wolność około 350 tych gryzoni. Od tego momentu większe i silniejsze wiewiórki szare stale zasiedlały tereny podległe rudym wiewiórkom, spychając je na uboższe w pokarm terytoria. Ssaki te zaaklimatyzowały się tak dobrze, że obecnie populację tych wiewiórek w Wielkiej Brytanii szacuje się na kilka milionów. Zasiedlają głównie nizinne lasy liściaste, podczas gdy wiewiórki rude w Wielkiej Brytanii egzystują dziś głównie w lasach iglastych, w górach. Próby przywrócenia wcześniejszej populacji wiewiórki rudej za każdym razem okazywały się bezskuteczne.
hehehe
Ot taka ciekawostka...
dobas - w Krakowie wiewiórki miewają czarne ogony :/
Rude najładniejsze!
Górskie są ciemniejsze. W Karpatach i Sudetach.
Więc może to te ? . Ale to cały czas rudzielce ( wiewiórka pospolita czy wiewiórka ruda Sciurus vulagris)
a ta Jankowa to wiewiórka szara nie tylko z koloru ale to po prostu inny gatunek (Sciurus carolinensis)
Ładne zwierzątko ale nielubiane właśnie przez to że przywleczone... Przykro bo w sumie bogu ducha winne zwierzątka że mieszkają w Londynie a przez to nie lubiane...
U mnie w Beskidzie są i takie i takie. W Szkocji te łyse, całkiem wytępiły rude. Na zimę rude zapadają w letarg, natomiast te amerykańskie są długo aktywne, i wyjadają żarło rudych.
Jednak co pędzelki to pędzelki :)
Bodzip śliczne te twoje wiewióry