Rozwój czego?
Wersja do druku
Rozwój czego?
Tym razem chcę pokazać że wielkie miato jest jak widokówka- z jednej strony piękny obrazek a z drugiej nieciekawa bazgranina. Przyjezdni raczej nie oglądają Frankfurtu od tej strony ;)
46
Dość długo mnie tu nie było :) Nie było czasu na przyjemności! Teraz moja pierwsza panorama, trochę HDR-u żeby podkreślić chmury. Co o tym sądzicie?
Strasznie małe jak na panoramke.
Polecam wrzucić na jakiś serwer i tylko podlinkować tutaj, bo to za małe, aby ocenić, ale zapowiada się nieźle.
Postaram sie jak bede w domu (za pare dni), panorama jest na moim domowym komputerze. Cala panorame w orginalnej rozdzielczosci?
46. Ten kontrast jak "A tu gdzie jest ściernisko będzie San Francisco" coś w tym stylu... ;-)
Panorama w oryginalnej wielkości ma 6269x1670 pixeli. Znacie jakiś serwer na który mogę wrzucić zdjęcie o takmi rozmiarze?
Na każdy hosting :)
np darmowy ovh.
Ale fajna:grin:.Postempelkuj chmury nad kominem-widac sklejki:wink:
Przejrzałam cały wątek i powiem ci poczyniłeś duże postępy.
Początek był.... marnawy, ale przecież każdy kiedyś zaczyna.
Ja wiele wiadomości zdobyłam śledząc galerię i czytając komentarze tych którzy świetnie focą. Oczywiście mówię też o zdjęciach innych klubowiczów.
Popełniłeś kilka grzechów które popełniali kiedyś wszyscy w ocenie zdjęć- wrzucałeś zdjęcia złe technicznie- bo ptaszek , czy wiewiórka akurat wyszła i wydawało ci się wartościowe. Z biegiem czasu człowiek wyrzuca te zdjęcia do kosza i żałuje straconej okazji na dobre zdjęcie.
Podobało mi się miejsce z platanami- tam trzebaby wrócić i spróbować jeszcze raz..,
Panoramka ładna. Pzdr
A tu? Nie widac.
Ja nie widzę :p
Jeśli już, to tu coś jest, ale ja uważam że to taki układ chmur. Chmury na tym zdjęciu mają tak dziwne kształty :roll:
Ja tam nic nie widzę ;)
Na chmurach widać małe "łączenia", wyraźnie zaś widać Twój postęp chłopie.
Trzy osoby(łącznie ze mną) nie widzą, dwie widzą. Sprawa nie jest oczywista, nie sprzeczajmy się o drobiazgi ;), układ chmur jest taki, że można się dopatrzeć wszystkiego. Myślę, że gdybym zaczął "stemplować", mogłoby to być bardziej widoczne- zostawię więc tak jak jest :)
Dzięki za miłe słowa :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Miałem ostatnio okazję spróbować nocnych zdjęć. Byłem sam więc nikt mi nie marudził żebym już poszedł spać, mogłem zatem spokojnie wyjść w "plener". Oto parę zdjęć z miejcowości w której byłem:
47. widok ogólny
48. zamek od strony pd/zach
49. zamek od strony pd/wsch
50. wieża kościelna
Co o tym sądzicie?
No to jeszcze jeden widok zamku- od północy:
Mi chyba najbardziej do gustu przypadło 48. Szablonowe trochę, ale elegancko wykonane. Solidnie, że tak powiem :-) Widać cały zamek, światła dodają nastroju. Jest ok.
Mi podoba się 47. Fajnie komponują się światła z domów i latarń z całością. Bardzo fajnie to wyszło. Natomiast 48 jestem na nie. Nie podoba mi się kadr lecący na lewo. Ogólnie bardzo udane początki. Oby tak dalej:)
Dopiero teraz trafiłem na ten wątek i nie będę oryginalny pisząc że postępy widać jak na dłoni...:wink:
Generalnie z całego wątku najbardziej mi pasuje fotka 48 - światła, niebo, cały zamek - fajna kompozycja i "ma klimat". Panorama też całkiem ciekawa. Tak trzymać...
Na koniec tej serii nocnej
Byłem w pobliżu lotniska, na ścieżce podejściowej, maszyny jak widać już z wysuniętym podwoziem i klapami. Strasznie trudno złapać samolot na całej klatce, moim SP550 na max. wyciągniętym zoomie. Jeszcze na dodatek aparat ma chwilę zwłoki między "pstryknięciem" a faktycznym zarejestrowaniem obrazu. Oto jedno ze zdjęć.
Następny samolot podchodzący do lądowania. Pełna klatka, niewielka obróbka- trochę gamma i kontrast i zmniejszenie.
A teraz "obiekty" nieco wolniejsze :D
Czyżby nie było żadnych uwag? Niemożliwe :)
Zastanawiam się nad tytułem tego zdjęcia- "Zieleń miejska" czy po prostu "zieleń" :roll:
Zieleń miejska! Choć elementy roślinne nie rzucają się w zdjęciu od razu - ciekawsze są kształty budynku, jego faktura etc.
Wydaje mi się, że faktura i roślinność są tu ze sobą ściśle powiązane- nie byłoby jej (roślinności) gdyby nie faktura (stan) budynku.
Witam
Podobają mi się zdjęcia nocne. Choć przyznaję, że nie przejrzałem dokładnie całego wątku.
47 - Ciekawe. Latarnie jak gwiazdy i domy ukryte w ciemności. U góry widać chyba mgłę, ciekaw jestem jakby wyglądał "widok ogólny" z większej odległości (mniejszej ogniskowej).
Samoloty też niczego sobie.
Znalazłem zdjęcie zrobione z tego samego miejsca co 47, krótszą ogniskową ale kilkanaście minut wcześniej. Miałem trochę za długi czas i stąd przepał na ścianie kościoła, ale specjalnie dla porównania - proszę bardzo :) Wiem że to nie to samo co ciemne 47, ale można choć wyobrazić sobie jak mogłoby to zdjęcie wyglądać.
To ostatnie zrobione jest we właściwym momencie.
Niestety, takie światło to tylko kilka chwil. Jeśli ma się plan na fotki to rozstawi się statyw wcześniej, naszykuje filtry i co tam potrzeba i dobrą fotkę czy kilka zrobi.
Ad hoc to raczej ślepy traf ;)
Wydaje mi się że nie. To zdjęcie dopiero po obróbce wygląda jak nocne. W rzeczywistości to raczej "wieczorne" zdjęcie. Ściemniłem je celowo żeby można było porównać z 47 i wyrobić sobie pogląd na nocny widok miasteczka w szerszym kadrze. Orginał (60a), tak jak wyszedł z matrycy załączam poniżej.
Na szczęście, najpierw za dnia obejrzałem miejsce, zrobiłem kilka zdjęć a potem czekałem (w domu :D) do zachodu słońca i pojechałem tam ze statywem ok. 21.30. Zdjęcie 60a zrobiłem ok 21.48 i oceniłem że jest za jasne. Skracałem czas i robiłem kolejne zdjęcia, aż uznałem że mam to, o co mi chodziło. Było to 47 zrobione o 21.57, dla porównania załączam jeszcze raz.
Na koniec mam pytanie: Jaki ustawiać pomiar światła ( ja miałem centralnie ważony) przy nocnych zdjęciach i czy wierzyć aparatowi, czy od razu ustawiać na niedoświetlone (jakie -EV)
Teraz próba pokazania kwiatów (i nie tylko :) )
Ostatnie superos, jak mawia Rafał.
63 najciekawsze z uwagi na nierozpraszające tło.