Czyli pozamiatane, jako nowość to 2000EUR ~ 8500-9000 zł, a za 3-4 miesiące cena spadnie realnie do 7500zł
Wersja do druku
Czyli pozamiatane, jako nowość to 2000EUR ~ 8500-9000 zł, a za 3-4 miesiące cena spadnie realnie do 7500zł
A wydawało mi się, że przewidywana przeze mnie cena 8890 PLN na start jest pesymistyczna..
Zanim się rozpędzimy w domysłach warto przytoczyć cytat z linku, który podał POLM
Na B&H nie ma żadnych info o cenie, wygląda mi to na zgadywankę dla niecierpliwych.Cytat:
The Dutch Store Fotokonijnenberg.nl listed the new Olympus E-M1II with a price of €1.999,00. I am not sure if that’s the real price or just a guess from the store.
Chyba zapominacie, że to linia PRO i porównywanie z Soniakiem 6300 nie ma wielkiego sensu.
A jak wezmę marker i na A6300 też napiszę PRO?
O cenach jest sens dyskutować jak towar fizycznie będzie w sklepach.
A to i tak z frycowym będzie przez kilka tygodni.
Samymi szkłami PRO zdjęć PRO nie zrobisz, więc najlepsza puszka też musi być PRO, nawet jeśli zapomnieli napisać :)
DżKJP!
Zawsze takie sklepy wychylą się z super ofertą, a Ojciec Prowadzący portal optyczny odpisywał komuś pod jednym z njusów z Kolonii, że Oly może pozytywnie zaskoczyć.
Dlatego też nie wierzę w 2000 EURO.
Za grizzem z postu #127.
Mam dziwne przeczucie, że ta cena jednak będzie bliżej 2000 eurasków, niż do 1500 :/
T.
Po raz drugi sugeruję, że będzie dycha z kitowym obiektywem.
Hmmmmm."
Nun fehlt natürlich noch ein ganz entscheidendes Detail auf dem Datenblatt der Olympus E-M1 Mark II. So weiß man nämlich noch nicht, wie hoch der Preis der neuen DSLM ausfallen soll. Der Hersteller hat hier lediglich bekanntgegeben, dass die Mark II teurer als die alte E-M1 werden soll – und diese war damals zum Preis von 1.499 Euro vorgestellt worden.
Man hatte also bereits einen ersten Anhaltspunkt, konkrete Zahlen gab es bisher aber noch nicht. Das hat sich nun geändert, denn der niederländische Fotohändler „Foto Konijnenberg“ hat die Olympus E-M1 Mark II bereits zum Preis von 1.999 Euro gelistet! Ob das wirklich der finale Preis für die E-M1 Mark II in Europa sein wird, können wir natürlich noch nicht beurteilen. Dazu müssen die offiziellen Informationen von Olympus abgewartet werden. Trotzdem werden wir hier erstmals mit einem konkreten Preis für die E-M1 II konfrontiert – und dieser könnte einige Nutzer im ersten Moment möglicherweise abschrecken. Denn die Summe von 1.999 Euro ist natürlich nicht gerade gering. Und Olympus neues Flaggschiff wäre mit diesem Preis beispielsweise teurer als die Fuji X-T2.""":-P
I gość wystawił taką cenę za samą puszkę. Wygląda na to ,że koszyk nawet działa :)
Wywiad z przedstawicielami firmy. Ku uciesze epi/fret itd. dodam, że mi najbardziej podoba się zdanie, w którym odpytywany stwierdza, że cały przemysł foto dał ciała i już nie chodzi o to by walczyć ze sobą tylko o to, by znaleźć sposób na koegzystencję.
http://www.mirrorlessons.com/2016/09...ka-of-olympus/
O przetrwanie? On walczy o wypracowanie sobie fajnej, dochodowej niszy.
Lepiej sprzedać mniej za więcej ;) patrz Apple.
Mamy takie ceny nie dlatego,ze takie koszta tylko dlatego ,ze jest wielu goniacych kroliczka.
Coraz trudniej przekonać użytkowników do wymiany posiadanego aparatu na nowy ; ponadto praktycznie cały segment prostych kompaktów się skończył - coraz więcej osób przekonuje się, że aparat w komórce im wystarcza.
Wysłano z Tapatalk
Może czas wypuścić aparat z wbudowanym telefonem komórkowym?;-) I nie byłbym zdziwiony, gdyby takie konstrukcje się pokazały - WiFi w aparatach już mamy, niedługo pewnie ktoś wpadnie na pomysł, żeby modem GSM w aparat wbudować, a wtedy już tylko krok do tego, aby umożliwić rozmowę przez wbudowane w aparat głośniczek i mikrofon, które w bardzo wielu aparatach już są... I będziemy mieli podobna koegzystencję na rynku jak między kamerami a aparatami fotograficznymi - zarówno telefon z aparatem jak i aparat z telefonem będą oferowały zbliżone funkcjonalności, różnicą będzie ergonomia.
Aparat z telefonem nie jest mi do niczego potrzebny, ale z odczepianym ekranem komunikującym się z aparatem bezprzewodowo byłby super. Technicznie jest to możliwe już od co najmniej kilku lat.
Póki co firmy jeszcze wykorzystują formułę pompowania specyfikacji i sprzedawania jej po coraz to wyższej cenie w każdym nowym modelu. Mam jednak nadzieję, że ta formuła wkrótce się wyczerpie i zamiast coraz większej ilości megapikseli, klatek na sekundę itp. producenci zaczną zarabiać na innowacjach, które ułatwiają fotografowanie i dają nowe możliwości. Kto się nie będzie potrafił dostosować, niech idzie z torbami.
Nie można wrzucić dwóch wideo w jednym poście, to dam w dwóch
http://www.youtube.com/watch?v=w8xinSrsQO0
to są nowe możliwości - bez kolejnych megapikseli (chociaż w 4k)
No i właśnie należałoby się zastanowić, czemu taki DJI - firma, o której do niedawna nic jeszcze nie słyszałem - ze swoimi produktami wręcz kosi cały rynek. A starzy wyjadacze w branży foto w najlepszym wypadku drepczą w miejscu, a w większości przypadków liczą straty z roku na rok.
skosiło niszę. Wraz z GoPro. A ta nisza za kilka (-naście, -dziesiąt) lat może dominować na rynku foto/video.
Ale nie o tym a o E-M1 mark II. Co do ceny to zgadzam się z Mirkiem. Poza tym coraz częściej produkt jest dobry, bo jest drogi. Nie odwrotnie.
tak. GoPro kosi. Wykres.
http://stooq.pl/q/?s=gpro.us&c=3y&t=l&a=lg&b=0
Te nisze to na razie chwilowe wyskoki. Mogą zaskoczyć, ale to na razie niewiadoma.
kurs GoPro nie zanurkował bo nisza się skończyła, z niszy zrobił się bardzo duży rynek i pojawiło się na min spora konkurencja w tym producentów z ChRL.
Googla wystarczy użyć:
http://dronelife.com/2015/04/16/dron...nture-a-guess/
"DJI is probably the most secretive when it comes to metrics, but we do know DJI’s revenue jumped from $4.2 million in 2011 to $130 million in 2013. The key to this explosion, of course, was the release of the original Phantom at the beginning of 2013. Even if we say DJI’s revenue doubled from 2011 to 2012 (before the release of the Phantom), that leaves a $117.4 million dollar jump thanks to the Phantom. At $1,000 a unit, that is 117,400 Phantoms in the first year.
In March, The Verge reported DJI’s 2014 sales figures were around $500 million which is right around the number analysts had forecasted. Of course, DJI rolled out several more expensive versions of the Phantom as well as new editions of their Spreading Wings systems, driving up the average price of a DJI drone. So the conservative estimation would be DJI moved about 416,000 drones in 2014.
This would mean DJI sold 533,400 Phantoms between the initial launch and the end of 2014.
It's a very real possibility DJI does $1 billion in sales this year which would put them in position to move 500,000 drones this year alone (taking into account the company’s new, more expensive, offerings)."
Dla porównania przychód działu foto Olka to 828 mln $:
http://m43.co/mirrorless-camera-sale...nic-sony-fuji/
Ja tam marze o takim em1 ale z Androidem i mozliwoscia pisania wlasnych apek.
Wysłane z mojego SM-T525 przy użyciu Tapatalka
Przetestowałem już aparaty z Androidem... jak chcesz lagów przed zrobieniem zdjęcia i po jego wykonaniu, to proszę bardzo. System w puszcze powinien być zamknięty, tak jak Tizen w świętej pamięci aparatach Samsunga. Producenci powinni się skupić na błyskawicznej i pewnej współpracy z telefonami, a nie na wciskaniu tychże do wnętrza aparatów. Szkoda prądu i wydajności.
Otwarty, zamknięty to sprawa drugorzędna… na początek fajnie jakby miały otwarte api, dostępne choćby przez ten telefon. Kosmieczne ułatwienie w wielu zastosowaniach, jak choćby zdalen wyzwalanie migawki, wykrywanie ruchu, robienie zdjeć przedmiotów…
Pierwsze dostawy już 8. grudnia, wg. Oly Australia. Co ważne, na całym globie w tym samym czasie.
Ciekawe czy cena mI spadnie, czy go wycofaja. Przygarnalbym drugiego w zamian za em5