U mnie był bardziej opalony... :D
Fajne ujęcia, to z miśkiem to takie bardziej "artystyczne" :D - jak zrobiłeś takie ładne "winietowanie" po rogach?
ps. pionowe ujęcia bardzo tu pasują, ale i tak się nie przekonam do obracania aparatu 8)
Wersja do druku
U mnie był bardziej opalony... :D
Fajne ujęcia, to z miśkiem to takie bardziej "artystyczne" :D - jak zrobiłeś takie ładne "winietowanie" po rogach?
ps. pionowe ujęcia bardzo tu pasują, ale i tak się nie przekonam do obracania aparatu 8)
git! no a z miskiem to juz wogle mi sie podoba :-)
Duzo w PSie obrabiasz te fotosy?? bo takie wszystkie jakies scieniowane po bokach... czy cosik ;-)
Pewnie zakłada piętnaście filtrów i mu winietują... :wink:
@Vodnik
Spojrzenie jak zwykle niebanalne.
Pozdrawiam
Fotki bardzo ciekawe, ale te pionowe dla mnie wziete za bardzo z gory
Pozdrawiam
@kerry & @Jeronimo winietka robiona albo w PS poprzez odpowiedni gradient albo filtr LightenCenter.
@DraXan tutaj ewidentnie sprzydalby sie aparat z uchylanym LCD. Akurat bylem na rowerze i nie chcialem go zbytnio odstawiac na bok (wiadomo dlaczego). Ale staram sie pamietac o tym, aby robic portrety z poziomu przepony osoby fotografowanej (gdzies wyczytalem ze tak sie powinno robic, chyba ze sie myle to mnie popraw).
Dodam ze "Janko" mial jakies 140 zm wzrostu.
"Janko" jest faktycznie niski, ale bardzo dzielny :-) Poza tym widuje go dosc czesto kolo Mariackiego, takze Vodniczku masz szanse porobic jeszcze lepsiejsze fotki :-)
vodnik napisał ,,Dodalem ordobine ziarna i sam nie wiem co o tym sadzic''
Chyba jednak bez, ziarno w jakiś sposób postarza chłopca, zdięcie jest przesto mniej czytelne. Nadmieniam że zdięcie bardzo Mi się podoba ( ma swój klimat) :)
@vodnik ja gdzies znowu slyszalem ze powinno sie obiektyw miec na osi szyji fotografowanej osoby
ale rozne z tym bywa
Pozdrawiam
To vodnik ma rację :) Ja praktycznie zawsze staram się przyklęknąć robiąc zdjęcie ludziom. Spróbujcie zrobić dla porównania dwa zdjęcia z różnej wysokości, a zobaczycie jaka to róznica. Oczywiście im krótsza ogniskowa, tym ta różnica większa. :!:Cytat:
Zamieszczone przez DraXan
@wrocek sproboj zrobic zdjecie na szerokim koncie z dolu (z przyklekniecia) wyzszej osobie, nie mowmy tu o dziecku,
Dlatego z jakiego poziomu powinno sie robic jest wzgledne, napewno os aparatu powinna byc prostopadle do "celu" a nie bedzie przeklaman, w stylu wydluzonych czy skruconych obiektow
@DraXan:
Mówiąc o przyklęknięciu miałem na myśli umieszczenie aparatu w połowie wysokości fotografowanej osoby. Oczywiście nie można tego traktować jako nienaruszalnej zasady. Np. w zdjęciach vodnika podoba mi się zastosowana perspektywa (mimo, że wyszło to przypadkiem :wink: ).
Bardzo fajna sesja...
Nowe fotki do oceny: Krakowska architektura - nowe i stare.
1.
ExposureTime - 10/5000 seconds
FNumber - 5.00
ExposureProgram - Aperture priority
ISOSpeedRatings - 50
ExposureBiasValue - 0.70
MeteringMode - Multi-segment
ExposureMode - Manual
2.
ExposureTime - 10/3200 seconds
FNumber - 5.60
ISOSpeedRatings - 50
MeteringMode - Spot
3. 30 metrow od poprzedniego miejsca...
ExposureTime - 10/4000 seconds
FNumber - 5.60
ISOSpeedRatings - 50
ExposureBiasValue - -0.70
ExposureMode - Manual
Wow. "Ponurość" ostatniego obiektu oddana jest rewelacyjnie. Krzaki przypominają trochę klimat z obrazów Beksińskiego
dooomin
Zdjęcia miło się oglądają, na 1 i 3 podoba mi się zastosowany filtr?
Co do kompozycji to na pierwszym zdjęciu, wydaje mi się że można by pokazać balustrade z trochę innej perspektywy, tak by stworzyć większą głębie ostrości, oraz zwiększyć kontrast tak, aby wzmocnić linie łaczeń płytek.
Co do drugiego, to podoba mi się zaznaczenie pierwszego planu, tzn. pozostawienie go w cieniu, i odcięcie od reszty kadru
W trzecim, tak jak wspomniałem na początku podoba mi się efekt. Reszta jakoś do mnie nie przemawia.
Ostatnie najbardziej pzrypadło mi do gustu. Po pierwsze - interesujący obiekt, a po drugie - uwielbiam takie zabawy ze zdjęciami :))
Moim zdaniem 3 wymiata wszystkie poprzednie :) Fajowy klimat na fotce, lubie takie :) Tak cicho i ponuro :)
Faktycznie... klimat 3 fotki jest nieziemski. Az sie prosi by w drzwiach stanal duch utopionej dziewczyny :lol:
Spokojnie, to tylko Vodnik :-)
Jak zwykle u vodnika, zdjęcia starannie skomponowane i opracowane w "ciemni". Wydaje mi się, że pierwsze zdjęcie mogłoby być odrobinę ciemniejsze. Ale jak już kiedyś zauważyłem u każdego na monitorze wygląda to inaczej.
Dzieki wszyskim za komentarze - to miod na moje uszy.
Co do filtra, to byl filtr Monday Morning bo jak zobaczylem zdjecia na monitorze to nie bylem z nich bardzo zadowolony.
I o to chodzi, jak nie kijem go to pałką :lol: Zawsze jest szansa na to, że nawet nieudane zdjęcie można tak obrobić, żeby zyskało to coś, co sprawi że będzie ciekawe.Cytat:
Zamieszczone przez vodnik
Pozdrawiam
Jeszcze trza tak umiec :-) Szkoda ze na forum nie ma działu : Photoshop, gdzie moznaby zapodawac rozne wskazowki do przerobionych ciekawie zdjęc...Cytat:
Zamieszczone przez No-shadow Kick
Nowe foto (brak pomyslu na tytul.) - nieaktualne
Krakowski zaczek - THX to Wiedźma.
ExposureTime - 10/5000 seconds
FNumber - 3.20
ISOSpeedRatings - 100
MeteringMode - Spot
Edit: Nadanie tytulu - THX to Wiedźma
Pomysłu na tytuł nie mam, bo nie wiem co to jest :wink:
Podoba mi się boczne oświetlenie i oddzielenie ostrością od tła.
I nastala cisza :( .....
Dzisiaj do oceny krakowscy artysci...
1. Biala Dama w moim wykonaniu
ExposureTime - 10/10000 seconds
FNumber - 5.60
ISOSpeedRatings - 100
MeteringMode - Spot
LightSource - Fine weather
FocalLength - 43.00 mm
WhiteBalance - Manual
2. Biala Dama, wcale nie taka "biala" 8)
ExposureTime - 10/4000 seconds
FNumber - 5.60
ISOSpeedRatings - 100
FocalLength - 41.40 mm
WhiteBalance - Manual
@vodnik:
bez tytułu - przez chwilę zastanawiałem się pod co podciągnąć to zdjęcie architekturę czy formę portretu :) . Jednak architektura bardziej pasuje. Dobre.
biała dama- gdzieś czytałem że jest to aktorka krakowska (dobrze mówię, czy coś pomerdałem?). Z dwóch dam wybieram pierwszą - jest bardziej wyrazista. Natomiast druga.... jest to jakiś pomysł z tą ręką, może jakaś seria?
Arram: może tu czytałeś http://forum.olympus.hat.pl/viewtopi...ghlight=#11088 ? :D
No, chyba podpadlem forumowiczom :oops: tylko nie wiem czym ? Zadnych opinii, zadnych komentarzy.... ehh
Vodnik, fotki hmm fajne, tylko czegos mi brakuje a tematu nie oceniam, bo nie lubie tego pozera ;-)
Nadrabiam braki w ocenie zdjęć Vodnika :wink:
Wracając do zdjęcia bez tytułu, świetny kadr, lepiej tego ująć nie można było wg mnie. A i sama statuetka ciekawa, ten dziwny wyraz twarzy, można się przyglądać i przyglądać próbując go odgadnąć.
Biała Dama już była :) Ale co tam, pierwsze zdjęcie chyba lepsze.
Pozdrawiam
No to moze taki artysta... Nie wiem ktore wybrac, wiec daje oba - Color i B/W.
1. color
ExposureTime - 10/1000 seconds
FNumber - 7.00
ISOSpeedRatings - 50
ExposureBiasValue - -0.30
FocalLength - 13.40 mm
ExposureMode - Manual
WhiteBalance - Manual
2. B/W
U Know what 2 do :wink:
Zdecydowanie fajowe. Techniczne jak dla "mnie" bdb. Jestem ciekaw jakby to poszło w sepi...
co to za smugi po lewej od goscia? wymazywales cos (ludzi na chodniku :P)
Yep, grupe okolo 15 Japonczykow, ktorzy zle sie komponowali w kadrze. Niestety wyszlo jak wyszlo.
Obie wersje podobają mi się. Nie wiem którą uznać za lepszą.
Widać niestety to wymazywanie. Może spróbować zrobić nieostry cały dalszy plan?
A mi zdecydowanie bardziej podoba się zdjecie w kolorze. I prawdę mowiąc, jakbym nie pzreczytała innych wypowiedzi, to na te smugi nie zwróciłabym uwagi ;))
Co do wcześniejszych fotek, to bez tytułu jest niezłe - krakowski żaczek (o! i masz tytuł :P).
Biała dama jak zwykle fotogeniczna niezwykle ;)) I tym razem zgodze sie z większością - pierwsze ciekawsze.
@kondi mowisz masz....
Dzieki Wiedźmo za tytul.
Witam i zapraszam do kilku slow na temat ponizszego zdjecia.
1. Mimo zakazu......niewinna przyjemnosc....
ExposureTime - 10/2500 seconds
FNumber - 7.00
ISOSpeedRatings - 50
ExposureBiasValue - -0.70
FocalLength - 17.50 mm
ExposureMode - Manual