no to teraz parę klasycznych widokówek z Wrocławia
Wersja do druku
no to teraz parę klasycznych widokówek z Wrocławia
Jak już pisałam, podoba mi się Twoje spojrzenie na miasto, jednakowoż na tych ostatnich dwóch nie leżą mi szarości, tzn. w ogóle B&W... nie wiem dlaczego, może kontrastu mało... :roll: albo światło nieciekawe, albo i to i to...
Co do 16, z zamglonym miastem, nie zgadzam się z Olerykiem - wyprane z szczegółów niebo, jego przepał, buduje atmosferę zdjęcia, a jego ilość zapewnia wrażenie przestrzeni... IMO, bardzo klimatyczna fotka. 14 (z odbiciem) dobre, ale ciekawiej by było więcej z prawej, trochę panoramicznie. 13 (z anteną) zupełnie mi nie leży. Centralnie i bez przekazu. 21 mogłoby być bardzo fajne, jednak brakuje mi trochę kontrastu, a symetria jest w wielu miejscach zaburzona. Latarnia z lewej, różna wysokość budynków po bokach, nierówno przedzielony budynek w tle... Skadrowałbym pionowo, pozbywając się budynków po bokach i latarni na rzecz czystości kadru. :)
Dwa ostatnie kadry bardzo mi się podobają, własnie jako kadry.
Za zupełnie leży mi obróbka. BW jest mdłe i bez wyrazu.
Proponuję poeksperymentowac z mieszaniem kanałów barwnych przy konwersji do czerni i bieli.
dzięki serdeczne za wartościowe komentarze, co do BW w ostatnich - poeksperymentuję jeszcze
Dziś coś takiego zmajstrowałem.
ps. wkońcu rawy poszły w ruch :)
i następne
Bo ja wiem?
Kompozycja poprawna ele to BW mnie nie przekonuje.
No i wyprostowałbym trochę. Moze tak:
http://img40.imagevenue.com/loc1121/...122_1121lo.jpg
Oczywiście, jeśli uważasz, że zrobiłem niewłaściwie, ingerując w Twoją fotkę to napisz.
Natychmiast ją usunę :)
każde nowe spojrzenie jest dla mnie cenne - nie mam nic przeciwko. Co do Bw - hmm nie kumam do końca o co chodzi. Co do prostowania - wyprostowałeś słupy telegraficzne, kosztem połamania barakowozu ( IMHO bardziejsię rzuca w oczy niż krzywy słup ), poza tym kadrujesz dużo ciaśniej zostawiając po prawej str czarny kikut ( w pierwotnej wersji przeszkadzał mi ucięty barak po lewej, choć domyślam sie że poprawki wprowadziłeś na szybko, za co Ci cześć i chwała :mrgreen: . ). Dzięki z a opinię
ps. a z ciekawości - jak wam się widzi BW w 22?
22. mi nie leży, ze względu na chaos wprowadzany przez reklamę na tramwaju i punkt zbiegu linii tuż poza granicą kadru. 23. świetne, IMO lepsze w oryginale niż prostowane, jednak wykorzystałbym bardziej b&w... W cieniach możnaby ciemniej, mz, co mogłoby uczynić zdjęcie dynamiczniejszym...