Zamieszczone przez ktotek
Nie kumam o co chodzi z tym gdybaniem o logo, firmach. Z pewnością takie znaki jak Nikon czy Nikkor są wszędzie rozpoznawalne - wkład tej firmy w rozwój fotografii jest niepodważalny podobnie jak to że firma potrafi zrobić i robi świetny sprzęt. To nie znaczy, ze wszystko jest the best, nie zdarzają się wpadki czy słabe strony. Miałem Nikony i Nikkory, niektórych żałuję, że się pozbyłem, może kiedyś również będę fotografować Nikonem - tu nie logo jest ważne.
Z drugiej strony nie wiem z czego wynika dające się odczytać między wierszami przeświadczenie niektórych forumpowiczów o niższości Olympusa - jakby inne marki były lepsze. Przecież takie znaki jak Olympus, Zuiko czy OM sa rozpoznawalne na całym fotograficznym świecie i kojarzone z doskonałą jakością, niezawodnością i nawet specyficzną filozofią firmy, która przecież miała i ma bardzo duży wpływ na rozwój techniki fotograficznej i nie tylko. Firma jest charakterystyczna, rozpoznawalna i w pewnym sensie bardziej elitarna niż Nikon, Canon czy Pentax. I nie idzie tu o wielkość sprzedaży - Contax, Leica, Zeiss itp. to nigdy nie były hity sprzedaży a chyba nikt nie ma wątpliwości o wartości tych marek. Fakt faktem, że komercyjne żonglowanie tymi znakami w ostatnim czasie i nadawanie ich nazw np. obiektywom w kompaktach obniża ich wartość...
Reasumując - fotografuję Olympusem, nie mam żadnych kompleksów i mam świadomość wartości tej firmy... Innym życzę tego samego.