Nie mam przy sobie obiektywu, jutro postaram się sprawdzić jaka skala wychodzi.
Ze zdjęć znalazłem tylko jedno w mojej galerii, nie pamiętam niestety jak to krop był, ale jak widać coś tam się da zrobić:
Wersja do druku
ile to ma cm to może jutro zmierzę, póki co zdjęcia
Pentacon 50/1.8 z najdłuższym pierścieniem (3)
Załącznik 145091
ze średnim pierścieniem (2)
Załącznik 145092
z najmniejszym pierścieniem (1)
Załącznik 145093
pierścienie 1+2+3
Załącznik 145094
przy okazji wyszedł mi jakiś mały syfek na matrycy. Po zdjęciu obiektywu widać mały włosek czy coś. Jak to bezpiecznie usunąć?
Na kitowym 40-150 + 2 pierścienie (16+10mm) wychodzi szerokość kadru ok. 40mm przy ogniskowej 150mm i ostrzeniu na minimalną odległość. Jakby były jeszcze jakieś pytania do takiego zestawu to wieczorem mogę potestować.
:)
Załącznik 145103
GF3+45-150+filtr UV+pierścienie+52mm/m43+m43/Praktica+Pentacon 50/1.8. Nic więcej nie udało się dokręcić :)
Przy dłuższych pierścieniach widzę mydło na krawędziach - czy to efekt ustawienia obiektu (wychodzi poza głębie ostrości) czy ten typ tak ma? Pytam dlatego, że przy większości m.Zuiko, które sprawdzałem taki efekt występuje gdy zwiększamy za bardzo grubość pierścieni. Ma na to wpływ przesłona, ogniskowa (im mniej tym gorzej) i odległość ostrzenia (im dalej tym gorzej). Płaszczyzna ostrości staje się sferą, ostrość jako taka też mocno zaczyna uciekać na rogach i bokach.