Odp: tu są RAWy APZta - obrabiajta jeśli chceta
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
>????<
Dzięki, świetnie, ale... potrzebny nam jeszcze jeden załącznik wysoki na 1080px. Popatrz na szczegóły w #1 i #2.
:oops: Już się poprawiłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
henry1
:oops: Już się poprawiłem.
W drugim zgubił się exif. Ale był w pierwszym. OK
2 załącznik(ów)
Ja też sobie pozwoliłem :wink: Exif chyba jest
Załącznik 133757
Cytat:
Zamieszczone przez
fazi75
Dzięki.
Exif jest ale nie ma V1080px. Dołącz proszę jeszcze. Popatrz na szczegóły w #1 i #2.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
... próbujemy wspólnie z Wami, z Waszym niezbędnym udziałem, wykręcić z marnujących się moich rawów jakiś ogólny pożytek na długie jesienno-zimowe wieczory....
Wyjaśnijcie na czym ma polegać ten ogólny pożytek, bo na razie wiem tylko tyle:
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Może i ja przy tej okazji odzyskam spowrotem chęć by częsciej sięgnąć po aparat, a nie tylko go nosić.
(...)
... jak już skończę moje żeglarskie staże i odzyskam trochę czasu, chętnie popróbuję innych niż moje dróg do ciekawych efektów.
a to nie wygląda mi to na ogólny pożytek.
Na razie tylko czytam uwagi, że nie ma EXIF-a albo rozmiary niewłaściwe.
Też nie rozumiem dlaczego tak ważny jest EXIF (taki sam notabene w wszystkich zdjęciach) i dwa rozmiary zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Też nie rozumiem dlaczego tak ważny jest EXIF (taki sam notabene w wszystkich zdjęciach) i dwa rozmiary zdjęć.
A jakiej rozdzielczości masz monitor?
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Masz laptopa to zrób sobie eksperyment
przeskaluj fotografię na wymiar np. 1200 w górę i wyswietl na monitorze o natywnej wysokości 7xx i 1080 i zrób dwie "odbitki" w natywnej wysokości, zoczaczysz własnoocznie, że automatyczne skalowanie pogarsza w sposób widoczny jakość ostrość i rozdzielczośc ogladanego pliku. Po co exif? Bo są w nim niektóre informacje o używanych programach. A poza tym szacunek dla oglądającego nakazuje go zachować. Chyba ,że jako zaawansowany zawodowiec nie będziesz pokazywał swego warsztatu, tylko czego wtedy szukasz na forum dla amatorów?
Cytat:
Zamieszczone przez
jck
A jakiej rozdzielczości masz monitor?
Czy to takie ważne:) Ten na którym obrabiam zdjęcia 1920x1080.