Odp: Nowy OlyRulez "Panoramowanie"
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
Stała była odległość między fotografem a obiektem.
Czy jeśli ja zrobię sobie focię z ręki jadąc na rowerze to będzie panoramowanie?
Tzw. jazda bez trzymanki? Za to będą dodatkowe punkty:)
Tak więc Panowie... jest to panoramowanie czy nie jest?
bo nie wiem czy głosując nie brać tego zdjęcia pod uwagę czy też może właśnie wyróżnić za pomysłowość i nietypowe podejście do tematu :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
macieknr1
to jestem ciekaw jak odniesiesz sie do tego ze spora czsec zdjec nadeslanych do klaledarzu nie spelnia kreteriow,
jesteśmy w przedszkolu? :shock:
Wysyłasz zdjęcie do konkursu ale jeśli ono nie spełnia wymogów to nie jest brane pod uwagę.
Temat kalendarza, jaki wygrał w ankiecie to:
Od Bałtyku aż po Tatry - przyroda Polski - to polski krajobraz, fauna i flora w swym bardziej szerokoogniskowym kontekście, ale zdjęcia z teleobiektywów też będą przyjmowane.
Jest na tyle szeroki, że można do niego wrzucić absolutnie wszystko.
Cytat:
Zamieszczone przez
edorka
bo nie wiem czy głosując nie brać tego zdjęcia pod uwagę czy też może właśnie wyróżnić za pomysłowość i nietypowe podejście do tematu.
Dam Ci dobrą radę: Rób jak uważasz, wszak jesteś w jury.:)
Cytat:
Zamieszczone przez
edorka
bo nie wiem czy głosując nie brać tego zdjęcia pod uwagę czy też może właśnie wyróżnić za pomysłowość i nietypowe podejście do tematu :roll:
Panoramowanie, panning, jak zwał tak zwał, chodzi o pokazanie elementu zdjęcia (rzeczownika ;-) ) na rozmytym tle, tak by było widać,że jest w ruchu. IMO widać, więc nie ma o czym dyskutować.
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Moim zdaniem jest. Jakby ktoś ustawił aparat na statywie i panoramował obracając głowicą nikt by się nie zastanawiał czy to panoramowanie. Tutaj Maciek użył karuzeli jako statywu.
Pozdr
T
Się zgadzam - tak właśnie bym to określił - fajna realizacja, stał pomys za tym, jest dynamika, ruch - wszystko, czego trzeba.
Swietna fota, mimo że szkoda łańcucha na twarzy - może kiedy będziesz miał okazję powtórzyć z wychyłem swojej pani poza linię.
pozdr,
Cytat:
Zamieszczone przez
jaclas
Dam Ci dobrą radę: Rób jak uważasz, wszak jesteś w jury.:)
w jury tego konkursu jesteśmy wszyscy :-)
dziękuję za radę i poczekam na opinię hadesa :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
edorka
w jury tego konkursu jesteśmy wszyscy :-)...
Dlatego ja już swoje zdanie mam. Nie czekam na podpowiedź:)
Cytat:
Zamieszczone przez
yac
Celem panoramowania jest uchwycenie ostrego tematu na nieostrym tle i taki efekt Maciek osiągnął.
Nie chodzi o efekt ale o sposób jego osiągnięcia.
Załóżmy, że ze zdjęcia kamienicy z zaparkowanym przed nią samochodem, wytniemy ten samochód, "rozmażemy" tło i wkleimy z powrotem samochód. Uzyskamy efekt panoramowania tylko co to będzie miało wspólnego z panoramowaniem?
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
krzesełka z Maćkiem i dziewczyną przemieszczały się względem otoczenia, ergo: Maciek panoramował dziewczę ruchome względem nie ruchomego tła.
Nie!
Maciek zwyczajnie zrobił zdjęcie. Istotą panoramowania jest ruch aparatu, podążającego za poruszającym się obiektem.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nie chodzi o efekt ale o sposób jego osiągnięcia.
Załóżmy, że ze zdjęcia kamienicy z zaparkowanym przed nią samochodem, wytniemy ten samochód, "rozmażemy" tło i wkleimy z powrotem samochód. Uzyskamy efekt panoramowania tylko co to będzie miało wspólnego z panoramowaniem?
Nie wiem, raczej nic, ale zrób coś takiego, a powiem czy mi się podoba.
Maćka zdjęcie podoba mi się i o ile nie będzie lepszego, to ma mój głos.
---------- Post dodany o 13:50 ---------- Poprzedni post był o 13:48 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Maciek zwyczajnie zrobił zdjęcie. Istotą panoramowania jest ruch aparatu, podążającego za poruszającym się obiektem.
Przecież ten aparat się ruszał, a nie stał w miejscu.
Z góry przepraszam wszystkich wrażliwców:
Rany, jakie spięte poślady macie! - może jakiś lax na przeczyszczenie? na wyluzowanie?
macieknr1 ma parcie na szkło, młody być musi bo mu szybko "pęka żyłka", ale przy okazji - moim zdaniem - robi dobre zdjęcia.
Wrzućcie swoje, lepsze, które wygrają w konkurencji - problem sam się rozwiąże. Dysponując prawem głosu w tym jakże demokratycznym społeczeństwie zadecydujecie - sami, z własnej niewymuszonej woli.
swoją drogą już widzę te nowe wątkiu tłumaczące czym jest technika panoramowania i panningu, rejestracji ruchu lub wręcz fizyki i układów odniesienia.
Naprawdę - trochę luzu, nie po to wraca OlyRulez na forum by się trzęsło - no chyba, że od zdjęć, a nie kłótliwych komentarzy.
z wyrazami szacunku interesariuszom,
robert