14 załącznik(ów)
Odp: Malbork moim o(L)kiem
Znalazłem trochę czasu i mogę dalej snuć swoją "obrazową" opowieść :)
Po wejściu schodami na pierwsze piętro od razu mój wzrok przykuwają sklepienia pięknie zdobione malowidłami o tematyce roślinnej. Jak się okazuje jest to garderoba Wielkiego Mistrza, a raczej samo pomieszczenie bo z zakonnych ciuchów nic nie zostało ;-)
Załącznik 130663
Załącznik 130664
Tuż obok pomieszczenie sypialne Wielkiego Mistrza, mimo skromnej, klasztornej budowy ściany„celi” są bogato zdobione, a na podłodze również są umieszczanie otwory grzewcze. Stare kości zwierzchnika zakonu dzięki temu mogły łatwiej znosić chłód zamkowych murów.
Załącznik 130665
Załącznik 130666
Ta część zamku nazywana jest Pałacem Wielkich Mistrzów. Podążam korytarzem nazywanym Niską Sienią w której również część sufitu jest zdobiona florystycznymi malunkami.
Załącznik 130667
Załącznik 130668
Następnie wchodzę do Wysokiej Sieni zwracając uwagę na ciekawie zaplanowane kamienne ławy przy wnękach okiennych.
Załącznik 130669
W końcu dochodzę do Letniego Reflektarza w którym znajduje się ciekawie podparte tylko na jednej kolumnie sklepienie oraz bardzo duże okna zaczynające się prawie przy podłodze. Pod oknami wzdłuż ścian zamocowane są długie kamienne ławy na których zasiadali komturowie.
Załącznik 130677
Jeszcze zdobne skrzydła drzwi windy, którą dostarczano posiłki.
Załącznik 130671
Tu też kolejne kolorowe okno - lubię te ich szkiełka :grin:
Załącznik 130672
Załącznik 130675
Następna sala to Reflektarz Zimowy, również z jednym centralnym filarem podtrzymującym sufit.
Załącznik 130678
Załącznik 130673
I podziwiając wielobarwne płyty posadzki ruszam dalej, ale to już w następnej opowieści ;-)
Załącznik 130674
Ladnie opowiedziane, Jeszcze lepiej przedstawione.
Bardzo mi sie relacja z Malobrka podoba, czekam na ciag dalszay :)
Wybacz, ale dla mnie dziwne. Rozumiem chęć snucia opowieści, ale jakby troszkę zabrakło zdjęciowego polotu. Piszesz moim okiem, ale większość to zdecydowanie nudne kadry w których mało włożyłeś indywidualnego podejścia.
A ja się z kolei zastanawiam, skąd ten reflektarz wstrząsnąłeś :P
Cytat:
Zamieszczone przez
odys
Wybacz, ale dla mnie dziwne. Rozumiem chęć snucia opowieści, ale jakby troszkę zabrakło zdjęciowego polotu. Piszesz moim okiem, ale większość to zdecydowanie nudne kadry w których mało włożyłeś indywidualnego podejścia.
Wybaczam :mrgreen:
---------- Post dodany o 11:53 ---------- Poprzedni post był o 11:50 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
A ja się z kolei zastanawiam, skąd ten reflektarz wstrząsnąłeś :P
Oczywiście z powodu niestarannego przygotowania się do opisu :oops: Powinno być "refektarz". Dziękuję za zwrócenie uwagi i będę się bardziej pilnował :)