O to Ci chodzi ( 40-150 :)
Wersja do druku
O to Ci chodzi ( 40-150 :)
Da radę. Tu masz crop 1:1 bez jakiejkolwiek dodatkowej obróbki z JPG-a prosto z XZ-2 (klikać do oporu po lepszą jakość).
Załącznik 126002
Co byś z powyższego nie wybrał dostaniesz porównywalne możliwości. Rozmycie tła podobne, efekty fotografowania w deficycie światła również - tam gdzie XZ-2 traci mniejszą matrycą, nadrabia jasnym obiektywem. Poza tym XZ-2 jest po prosty bardzo fajny, cokolwiek to znaczy, potrafi dać sporo frajdy z fotografowania. Ma odchylany ekran, fajnie się sprawdza do zdjęć z bliska. Pen ma trochę inną obsługę, m.in. to wirtualne kółko zmiany trybów, które nie każdy lubi. Jego kit jest całkiem przyzwoity, szybki, ostry. Trzeba pamiętać, że Olympus ma kilka wersji obiektywu m.zd 14-42 i wiedzieć, o którym się pisze. Dużą zaletą Pena są wymienne obiektywy. Nawet tani, bardzo przyzwoity, m.zd 40-150 pozwoli zrobić zdjęcia nieosiągalne dla XZ-2.
W kwestii XZ-2 się nie wypowiem - nie mam, nie znam się, ale w polecanym wątku na pewno znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Na początek to mógłbyś (do portretu) korzystać ze starych manuali albo szkiełek CCTV - koszt poniżej 200 zł, ale i jakość adekwatna, chociaż są tacy, którym to się właśnie bardzo podoba. A jak Ci to zasmakuje, to możesz pomyśleć o inwestycji w systemowe szkła - świetną 45/1.8 można dostać grubo poniżej tysiąca, a to niemal kultowy obiektyw (w naszym systemie). Jeśli chodzi o jasne, szerokie obiektywy (a takie najlepsze do ettr), to w m4/3 jest ciężko, jeśli Ci na tym zależy, to raczej szukaj gdzie indziej.
A co do jakości, to najlepiej zamiast polegać na zdaniu innych, poproś Forumowiczów o sample w pełnej rozdzielczości i sprawdź, czy Cię satysfakcjonuje.
Ale mówimy teraz o amatorskim rozumieniu portretu. Jak się uprzesz, to wszystko się da. Ale autor nie chce kombinować, tylko mieć przyjemność.
Dziękuję wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi. Skłaniam się chyba jednak ku E-PM2, ponieważ mam już dwa kompakty.
Mam jeszcze dwa pytania. Widzę, że kit ostrzy od 25cm dopiero. Co z makro? Czy jak kupię chociaż ten 45/1.8 to będzie lepiej, czy znowu trzeba kolejny obiektyw?
Druga sprawa to ETTR - co prawda to był przykład, ale w takim razie w jakim systemie będzie łatwiej o jasne i szerokie obiektywy?
Dziękuję za zdjęcie. Całkiem nieźle, myślałem że bedzie gorzej. Czyli jakbym chciał iść w konkretne makro, to kolejny obiektyw do zakupu. No to mam jeszcze jedno pytanie. Nie warto brać pod uwagę Samsungów NX1000/1100/2000? Domyślam się, że są gorsze, ale ceny obiektywów fajne. No chyba, że mam sobie je wybić z głowy zupełnie.
Zapytaj na PW Janeczka, używał któregoś w Pucku przy okołorejsowym naszym spotkaniu w Porcie Rybackim.
Wywolany do tablicy uprzejmie informuje, ze system NX to kiler dla mikrusa:) Mozecie hejtowac ale biorac pod uwage ceny szkiel, nawet tych nowych z gwarancja serwisantow (24mce, tak, tak!) NX nie ma konkurencji.
Wlasnie sprzedalem praktycznie nowego z gwarancja NX20 za 1200zl body, topowy kiler systemow 16-50 2.0-2.8 za 2k 30/2 400zl itd....
Samsung ma swietna makrowke 60mm, na prawde swietna w sredniej cenie 1.2-4k, przyklady mozna mnozyc...
Na pewno sprzet jest troche wiekszy od mikro ale ma tez inne zalety, u mnie w tym i zeszlym sezonie wygral z mikro ekonomicznoscia nie ma zmiluj.
Wracajac do XZ2, uwazam, ze smialo moze posluzyc za uniwersalny aparat, przegrywa z mikro minimalnie rozdzielczoscia i szybkoscia dzialania.
Szczerze powiem nie rozumiem tego parcia na jakosc, ostatnio nabilem sie na swoj bilboard wielkosci wiezowca robiony.... no wlasnie:)
pozdroofka