Mi tak, w Lightroom: Załącznik 123916
Tak jak pisał Bodzip, lepiej niedoświetlić niż przepalić.
W tym konkretnie zdjęciu niepotrzebnie dałeś tak wysokie iso, stąd przepalenia.
Wersja do druku
Mi tak, w Lightroom: Załącznik 123916
Tak jak pisał Bodzip, lepiej niedoświetlić niż przepalić.
W tym konkretnie zdjęciu niepotrzebnie dałeś tak wysokie iso, stąd przepalenia.
Swoją drogą dość dziwnie aparat dobrał parametry ekspozycji. Tryb priorytet przysłony, f5.6, iso 2500 i czas 1/13s, pomiar światła matrycowy i tak poprzepalał. Mniejsze iso wydłużyłoby jeszcze czas (wcześniej na czas nie zwróciłem uwagi) ekspozycji z którym stabilizacja mogłaby sobie nie poradzić, a poziom przepaleń by się nie zmienił. Jedyne co, to można było wprowadzić samemu korektę ekspozycji.
Andtor2, Bodzip, dziękuję Wam. Ołtarz Sabora ;-) jak się patrzy :-) Katedra to romańska budowla z małymi oknami, a w czasie mojej w niej bytności na zewnątrz mocno świeciło słonce i w środku światło było bardzo niejednorodne.
W sąsiedztwie katedry ulokowana jest Nowa Rezydencja - budynek w którym mieści się obecnie galeria i biblioteka miejska, na dziedzińcu Nowej Rezydencji jest rozarium z widokiem na starówkę i klasztor św. Michała
14
Załącznik 123917
15
Załącznik 123918
16
Załącznik 123919
17
Załącznik 123920
Załącznik 123922
Może i tak.
15-krople wody sa swietne.
Jck, Kon - dziękuje!
Jeszcze nieco Bambergu. Na placu katedralnym, w budynku Nowej Rezydencji mieści się galeria miejska. Budowla z zewnątrz prezentuje się tak:
18
Załącznik 123991
To szczegół jednej z części ozdób nad wejściem:
19
Załącznik 123992
Na kanałach przecinających miasto panuje ruch:
20
Załącznik 123993
Woda jest obecna w różnych miejscach i dostępna dla zwiedzających.
21
Załącznik 123994
W Bambergu na każdym kroku spotykamy rzeźby, ozdobne elewacje domów i pomniki. Tutaj jeden z budynków o ciekawej wg mnie elewacji:
22
Załącznik 123995
Aktywna fontanna fajna (15) :-)
Rysiu, pozwoliłem sobie grzebąć :grin:. Mam nadzieję, że się nie obrazisz...
Załącznik 123996