Odp: Jaki obiektyw manualny 20-28 mm?
Nie wiem, może to moje tylko odczucie, ale uważam, że stare szkła miały inną plastykę obrazu co jest bardzo nie wymierne, moje fotki powyżej to też z dość starego szkiełka.
Wiem, że teraz inna generacja ostrości i kontrastu, ja jednak lubię w optyce to poprzednią erę :(
zobacz choć by to (robione jeszcze starszym szkłem)
choć tu dochodzi jeszcze urok negatywu (dość mocno przeterminowanego :))
1 załącznik(ów)
Wszystko zależy, moim zdaniem, od tego, w jakim celu kupujemy stare obiektywy manualne. Jeśli tylko po to, by porównywać je z najnowszą optyką na cyfrze, to chyba nie ma większego sensu. Wiadomo, że polegną, nie ta bajka. Natomiast, jeśli mają być cenową alternatywą dla szkieł systemowych, to wtedy sprawa wygląda troszkę inaczej. Po za tym, moim zdaniem oczywiście, te szkła mają jedną zaletę, nie mają AFu i maja pierścień przysłon. A dlaczego jest to wg mnie zaleta? Powoduje to, że nad kadrem musimy poświęcić troszkę więcej czasu, a nie tylko pstrykać jak leci.
Po za tym jest w nich jakiś , hmm, czar, urok, sam nie wiem jak to nazwać, troszkę jak ze słuchaniem mp3 i winyla.
Załącznik 115123
Carenar 35mm/2.8
Sądzę, że w ogóle nie powinno się porównywać, zestawiać starych manuali z nowoczesnymi szkłami systemowymi. Jedne i drugie mają niepodważalne zalety i tylko od nas zależy, które rozwiązanie wybierzemy.
A ja napiszę od innej strony.
Dla mnie zdjęcia są albo "ładne" albo "brzydkie" - niezależnie czym zostały zrobione ... kompaktem, lustrzanką, na kliszy, cyfrowo, małym formatem, średnim formatem itd. "Piękno" i "brzydotę" dostrzegam zarówno w zdjęciach z netu jaki i swojej produkcji. Mogę użyć MF, "magicznej" kliszy, obiektywu z duszą i zrobić knota ... ale mogę też za pomocą kompakcika z paznokciową matryczką zrobić "małe arcydziełko". Cała reszta, czyli magia dużych matryc, manualnych szkieł jest mniejszą lub większą dorabianą "filozofią". To raz.
A dwa to postproces ... czyli temat ocean :wink:
PS
Jakże inaczej podchodzilibyśmy do oceny zdjęć, gdybyśmy nie wiedzieli czym są zrobione.
Cube007, strasznie wielkie te zdjęcia, ciężko się ogląda. Może wrzuć bezpośrednio na forum? Dłuższy bok max 1024 piksele i powinno być dobrze ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Cube007, strasznie wielkie te zdjęcia, ciężko się ogląda. Może wrzuć bezpośrednio na forum? Dłuższy bok max 1024 piksele i powinno być dobrze ;)
Wyszedłem z założenia, ze jeśli Cissic szuka szkła, to chyba nie będzie podejmował decyzji na podstawie miniaturek. Mniejsze wersje tez wrzucę, skoro jest zapotrzebowanie :wink:
Jeśli tak, to zwracam honor ;)
Dziękuję wszystkim za sample i komentarze. Siadam i już patrzę :)