Odp: Chińskie początki z E-M10
Jeszcze małe pytanie. Alfabet jest w pinyin. Rozumiem, że klawiatura jest z alfabetem pinyin, a nie angielskim, czy z angielskim?
Drugie pytanie - na zdjęciach widac napisy na szyldach w chińskich znakach. Jak Chińczycy dają radę to czytać, jeśli mają kilkanaście tysięcy znaków? Może mają jakiś uproszczony system?
Pzdr, TJ
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Jeszcze małe pytanie. Alfabet jest w pinyin. Rozumiem, że klawiatura jest z alfabetem pinyin, a nie angielskim, czy z angielskim?
Drugie pytanie - na zdjęciach widac napisy na szyldach w chińskich znakach. Jak Chińczycy dają radę to czytać, jeśli mają kilkanaście tysięcy znaków? Może mają jakiś uproszczony system?
Pzdr, TJ
Klawiatura jest normalna, identyczna jak w Polsce. Chińczyk żeby pisać na komputerze musi poznać alfabet łaciński.
Cytat:
Zamieszczone przez
goroh
Witam,
Ogólnie pierwsze wrażenia pozytywne, ale kit to kit, niedługo przyjdzie paczka z 12-40 PRO to może palca nie będę w kadr wsadzać. Za około 2 tygodnie dojdzie też 9mm cap dla zabawy.
Właśnie szukałem kogoś kto ma ten zestaw i też myślałem o 12-40 pro. Możesz coś więcej napisać o tym obiektywie 14-42EZ?
Widzę, że zdjęcia są już podostrzone w LR, byłaby szansa otrzymać je na maila takie jakie Ci wyszły prosto z puszki?
Pozdrawiam,
Cytat:
na pisownie nie ma jakiegos uproszczonego systemu. Przeciętny Chińczyk zna ok. 8 000 znaków. Do czytania gazety potrzeba ok 2-3 000.
epafras, jasne że da rade. kontakt na PM, podaj email. 12-40 powinno być w ten weekend.
pzdr
Piękne zdjęcia, kolor, plastyka... miodzio.
Cytat:
Zamieszczone przez
goroh
Generalnie jadę na chińszczyźnie. W większych miastach nie ma problemu z zachodnim jedzeniem, ale im dalej od metropolii tym gorzej.
Jeśli to nie jest wbrew regulaminowi to podlinkuje do wpisu na swojej blogo-stronie jak sobie radzę
kulinarnie...
To masz już żołądek przestawiony, czyli nie ma problemów z trawieniem :-) A blog ciekawy i zdjęcia na nim też. Mniam :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
goroh
Postęp jest widoczny, ale oczywiście też sa zabite dechami rejony, gdzie niewiele sie zmieniło przez ostatnie lata, czy dziesięciolecia.
Mam trochę materiałów z ostatnich lat, ale to z lustrzanego Nikona było robione więc sobie darujmy;) Z czasem i z omd pozaglądam tu i tam. A w 2 połowie czerwca zacznę wakacje więc 2 miesiące focenia i jeżdzenia po Chinach :mrgreen:
To tak jak u nas, gdzieniegdzie czas też się zatrzymał... Ale jestem ciekawy tych chińskich miejsc, niewiele mi wiadomo o codziennym życiu Chińczyków.
Cytat:
Zamieszczone przez
goroh
Nie chcę zbytnio sie tu o Chinach rozpisywac bo to foto nie podróżnicze forum, ciekawi Państwa Środk może odpowiedzi znajdą na mojej stronie. Tylko ostrzegam, że tam zdjęcia mogą być 'średniejsze' bo i publika mniej wymagająca;) [a nawet z komórki czasem tam lądują pliki...]
pzdr!
Pisz ile chcesz, pod warunkiem że będą też zdjęcia ;-) To wczorajsze czarno-białe świetne!
No to jeszcze jeden dzieciak. Obiecuję, że wrócimy do kolorów!
emc2, jeśli ciekawi Cię życie Chińczyków(w sumie bardziej moje wśród nich) to zapraszam na stronę, w zakładce blog kliknij w tag 'Chiny' i masz podgląd na moje ostatnie 4 lata życia na obczyźnie;) Starsze posty mogą być rozjechane bo była przeprowadzka z blox.pl i formatowanie ucierpiało trochu.
9
pzdr
Mam prośbę o dokładniejsze poinformowanie, gdzie wejść, w co konkretnie kliknąć, by odnaleźć opis ostatnich 4 lat w Chinach.
Pzdr, TJ
Cytat:
Zamieszczone przez
Tadeusz Jankowski
Mam prośbę o dokładniejsze poinformowanie, gdzie wejść, w co konkretnie kliknąć, by odnaleźć opis ostatnich 4 lat w Chinach.
Pzdr, TJ
Made in China Blog: http://www.chiny-info.pl/MadeinChinaBlog.aspx
opcjonalnie:
http://www.chiny-info.pl/MadeinChina.../Term/13/Chiny (Kategoria tylko 'Chiny' bez reszty wpisów z Azji)
pzdro
Goroh, wchodzę na stronę i co dalej? Badam, zgaduję, błądzę, tracę czas. Jaka droga wiedzie doTwojego opisu ostatnich 4 lat w Chinach?
Pzdr, TJ