2 załącznik(ów)
Odp: 14-54mm I + u4/3 - aż tak źle ?
Podejdźmy do tematu pragmatycznie.
Chcesz mieć szybkość na mikro - kupuj obiektywy do mikro. Chcesz mieć doskonałą jakość, a nie przepłacać kupując nowe obiektywy - pozostań przy szkłach dużego systemu.
Duże szkła mają jeszcze jedną zaletę - są świetnie optycznie wyrównane czego nie można o mikro powiedzieć. Nie musisz korygować geometrii.
Do fotografii krajobrazu używam tylko starych szkieł.
Załącznik 114044Załącznik 114045
Dzięki jeszcze raz za zainteresowanie i pomoc. 14-54mm głównie przeznaczam do krajobrazu, portretów, ale zdarza się też zdjęcie typu rowerzysta w ruchu, rozmazane tło... Oczywiście teraz już wiem, że o tego typu zdjęciach mogę zapomnieć jak chcę się przesiąść z tym szkłem na u4/3 ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
opus5
Dzięki jeszcze raz za zainteresowanie i pomoc. 14-54mm głównie przeznaczam do krajobrazu, portretów, ale zdarza się też zdjęcie typu rowerzysta w ruchu, rozmazane tło... Oczywiście teraz już wiem, że o tego typu zdjęciach mogę zapomnieć jak chcę się przesiąść z tym szkłem na u4/3 ;)
do takich zdjec 14-54 w mikro da rade :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Spokojnie kup OMD E-M10 z 12-42EZ (fajny zestawik), a jak Ci będzie brakować światła (i ewentualnie jakości) to zawsze możesz podpiąć ZD14-54mm.
Miałem do E-510 miałem Kitowy obiektyw, a teraz używam 14-54 i wiem jaka jest różnica, więc domyślam się, że tu może być podobnie. Mam jeszcze ZD 50 i fajnie byłby móc z niego swobodnie korzystać :)
Cytat:
Zamieszczone przez
BAQ
Miałem do E-510 miałem Kitowy obiektyw, a teraz używam 14-54 i wiem jaka jest różnica, więc domyślam się, że tu może być podobnie. Mam jeszcze ZD 50 i fajnie byłby móc z niego swobodnie korzystać :)
Nie ma problemu
Jestem mega zadowolony z zestawu GX7 + 20 1,7 (akurat wersja 2, ale to nie ma znaczenia). Niedawno całkowicie przechodziłem na mikro z 4/3.
Odkąd mam 20 1,7 Panasa to w zasadzie wszystkie inne obiektywy leżą sobie, nawet 45 1,8 Olka nie czuję potrzeby podpinania (chyba go sprzedam i może pomyślę nad 75 1,8).
20stka jest po prostu genialna od 1,7 ostra jak brzytwa i do tego te malutkie wymiary. Nie jest demonicznie szybka, ale wystarczająco do wszystkich zastosowań (u mnie przykładowo bardzo ruchliwy 4 miesięczny niemowlak, codzienne fotki, rodzina, wyjazdy i aparat daje radę dzięki małym wymiarom wkładam go małej przepasanej torby gdzie do tej pory nosiłem tylko portfel i telefon, z lustrzanką było to nie do pomyślenia). Nie sądziłem, że aż tak się polubimy.
Cytat:
Zamieszczone przez
viruuss
do takich zdjec 14-54 w mikro da rade :)
Z wątpliwościami co do ostatniego zastosowania :) Z tego co koledzy piszą, zanim ustawie ostrość w takiej scenie, to przykładowo rowerzysta już dawno będzie poza zasięgiem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
opus5
Z wątpliwościami co do ostatniego zastosowania :) Z tego co koledzy piszą, zanim ustawie ostrość w takiej scenie, to przykładowo rowerzysta już dawno będzie poza zasięgiem :)
bedziesz musial wlaczyc "spryt" :)
ludzie takie foty robia manualami, wiec jakos można
ostatniego sylwestra "obleciałem" gx7 + ZD9-18, ani jasno, ani szybko, a jednak sie udało
Cytat:
Zamieszczone przez
maestro
Nie jest demonicznie szybka, ale wystarczająco do wszystkich zastosowań (u mnie przykładowo bardzo ruchliwy 4 miesięczny niemowlak ....
.... 9,58 na setkę?
1 załącznik(ów)
GX7+ZD14-54v2
rozładowała mi sie bateria w xz2, jak naładuję wrzuce AF GX7+ sigma 30/2,8 dla porównania :)