Janeczek - dzięki piękne, a wiesz że u Ciebie pod awatarem też się gwiazdka popsuła?
---------- Post dodany o 15:28 ---------- Poprzedni post był o 15:27 ----------
oj mądry, i do tego zdjęcia robi!!!
Wersja do druku
Janeczek - dzięki piękne, a wiesz że u Ciebie pod awatarem też się gwiazdka popsuła?
---------- Post dodany o 15:28 ---------- Poprzedni post był o 15:27 ----------
oj mądry, i do tego zdjęcia robi!!!
Oj. Panowie, przecież wiadomo ze mądrość i doświadczenie przychodzi z wiekiem. Tym od trumny.
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Jan_S.
U Ciebie od paru dni taki komunikat, lipa Panie:)
Wuzetu,
strzelasz jeszcze jakies filmowe fotki?
pozdroofka
Ostatnio nic ciekawego nie kręcą. Same seriale. Nuda.
Dawno już nie widziałem takiego wątku, wspomnienia sprzed lat wróciły :)
Witam !
Zgadza sie... Jakosc obrazu b.wysoka nawet z kitowymi szklami ;)
Ale jak wiadomo. Nie ma aparatu do wszystkiego i wszystko zalezy do czego konkretnie potrzebny jest sprzet.
Jezeli do spokojnego focenia i chcemy miec cos porecznego i lekkiego i nie planujemy inwestowania w inne szkla a chcemy
focic na wycieczkach lub w domu i od czasu do czasu jakies nocne foty to X-A1 bedzie w cenie 2200 zl bardzo dobrym wyborem.
Pozdrawiam
Dość ważne jest, byś zdecydował sie na wybór określonego systemu - puszkę za kilka lat i tak wymienisz na nowszą, zmiana systemu - szczególnie gdy już będziesz miał parę obiektywów i troche innych akcesoriów będzie dużym i boelsnym problemem. Siedzę od lat w systemie Pentaxa i wprawdzie nie macałem nic nowszego niz K-5 ktorego posiadam, ale trochę na temat tego systemu mogę zasugerować. Kupisz w nim dobrze wyposażone korpusy za rozsądną cenę. Spełniają wymóg solidności (już w klasie 'średniej' - K30, K50 - korpusy i kitowe obiektywy są uszczelniane), bardzo dobrej matrycy, ergonomii i wyposażenia. Dobrze wspólpracują ze starymi, manualnymi obiektywami - podobnie jak Nikon Pentax nie zmienił od kilkudziesięciu lat bagnetu i tzrydziestoletnie obiektywy z bagnetem K bez problemu podłączysz do cyfrowych puszek Pentaxa, będzie też z nimi działał pomiar światła (tu przewaga w stosunku do Nikona gdzie tańsze korpusy wyamgaja procesora w obiektywie by pomiar swiatła działał) i potwierdzenie ustawienia ostrości. Odległosć rejestrowa jest taka sama jak w M42 - zatem można podłączać przez odpowiednią przejściówkę bez dodatkowych soczewek obiektywy M42 - da się je naostrzyc na nieskończonosć i będzie z nimi działała automatyka ekspozycji (w Nikonie odległosć rejestrowa jest wieksza i aby obiektyw M42 ostrzył na nieskonczoność trzeba stosować przejściówkę z soczewką co niestety wpływa na jakosć obrazu). Pentax podobnie jak Sony stosuje stabilizację poprzez poruszanie matrycą w korpusie - dzięki temu działa ona z każdym obiektywem (nawet M42 przez przejściówkę - tzreba wtedy wpisać w menu aparatu ogniskową obiektywu), ale coś za coś - stabilizacja w obiektywie stosowana pzrez Nikona i Canona jest podobno skuteczniejsza w przypadku dłuższych ogniskowych, ułatwia też pracę czujnikom AF. Do Pentaxa możesz też dokupic 'bezlusterkowca' - K01 - z matrycą identcyzną jak Pentax K5 i dokładnie identycznym bagnetem. W sumie nieco mniejszy (aczkolwiek nadal dosć duży) korpus ze świetną matrycą do tych samych obiektywów, ale w/g mnie konstrukcja nieco chybiona ze względu na brak zarówno wizjera jak i odchylanego ekranika - praca czymś takim w pozycji 'na zombie' z dłuższym obiektywem bez statywu będzie dużym problemem. Tyle jeśli chodzi o zalety Pentaxa - niestety w życiu jest zwykle tak, że nie ma wyrobów idealnych i każdy system oprócz zalet ma też pewne wady. W przypadku Pentaxa będziesz mial do dyspozycji nieco mniejszy niż w Nikonie i Canonie wybór obiektywów i akcesoriów - można sobie skompletować całkiem przyjemny zestaw, ale np. z długimi, jasnymi teleobiektywami do zdjeć sportowych lub obiektywami makro dłuższymi niz 100mm jest cienko. Kolejna kwestia to szybkosć AF - kiedyś Pentax odstawał pod tym względem od Nikona i Canona, w nowszych korpusach AF poprawiono, ale konkurencja też nie śpi i wydaje mi się, że Nikon i Canon nadal maja AF nieco lepszy. Korpusy Pentaxa nie maja też odchylanego ekranika LCD - jeśli odchylanie ekranika jest dla Ciebie ważne - lepiej poszukaj innego systemu.
ja też pewnego dnia wyruszyłem do MM w Krakowie z zamiarem zakupu lustrzanki i wróciłem do domu z pl3. tak to już bywa :wink:. podotykaj , pobaw się i pochowaj do kieszeni i wszystko już będziesz wiedział . ideału nigdy nie kupisz bo taki nie istnieje...
Do zakupu przymierzam się intensywnie od trzech miesięcy. Na stronach www, w prasie naczytałem się a po sklepach nachodziłem, naoglądałem się i nawet wypróbowałem, w warunkach sklepowych ale to zawsze coś, całkiem sporą liczbę lustrzanek i tzw. aparatów bezlusterkowych. Te ostatnie, po początkowym zauroczeniu, niestety eliminuję (przynajmniej jako główny aparat, jako drugi w kolejności jak najbardziej tak ale to ewentualnie kiedyś i z akcentem na ewentualnie).
W wątku padło wiele różnych modeli i propozycji i w sumie o to mi chodziło - dzięki temu widzę, że przy dotychczasowych poszukiwaniach właśnie wymieniane przez Was egzemplarze przewinęły mi się przez ręce albo przynajmniej zapoznałem się mniej więcej z ich opisami i testami.
Na chwilę obecną, po wszystkich poszukiwaniach i przyglądaniu się poszczególnym modelom czasem z przesadną szczegółowością jestem nastawiony najbardziej na zakup Canona 650D (ewentualnie 700D) albo Canona 60D (co prawda nieco przekracza budżet ale myślę, że w tym przypadku po prostu będzie większy komfort w użytkowaniu).