Odp: Jaki aparat do zdjęć w pomieszczeniach ?
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Klient i tak będzie chciał zobaczyć mieszkanie/pomieszczenie na własne oczy.
helmuth
żeby klient chciał zobaczyć mieszkanie na własne oczy, to najpierw musi się nim zainteresować. A żeby to zrobił trzeba mu pokazać ładne zdjęcia.
Gdyby zdjęcia miały być częścią mojej pracy to bym raczej nie bawił się w półśrodki tylko wziął aparat z obiektywem o bardzo krótkiej ogniskowej. W przypadku Olympusa byłby to 9-18 mm, do tego dodatkowa lampa. Chyba najtańszą opcją byłby duży E-system, bo używany 9-18 kosztuje ok. 1300 zł, a i korpus można też niedrogo kupić.
Drugą rzeczą, którą bym zrobił to przygotowanie pomieszczeń do zrobienia zdjęć. Znajomy niedawno kupował mieszkanie i przesyłał mi różne oferty. To co się działo na tych zdjęciach wołało o pomstę do nieba. Bałagan, zagracone pokoje, ciemnica itp. Do tego zdjęcia na ogniskowych 28 mm i więcej, a więc wycinki pomieszczeń, brak przestrzeni, ciasnota. A wystarczyło by powynosić kilka zbędnych rzeczy, poprzesuwać meble, odsłonić okna i wpuścić nieco światła i użyć szerokokątnego obiektywu - od razu z mieszkania 50m2 w bloku robi się przestronny, nowoczesny i stylowy apartament w centrum dla młodych, dynamicznych i kreatywnych :P
masz rację, ale chcąc kupić mieszkanie to po takim zdjęciu nawet bym go chyba nie oglądał
http://img20.allegroimg.pl/photos/or...4/3990618435_4
Koledzy macie rację ,chyba jednak dozbieram i zacznę się uczyć fotografować, prosił bym o podanie 2 - 3 zestawów z nazwami pełnymi żebym mógł poczytać o tym.
i dziękuję za tak szybkie odpowiedzi.
pierwsze lepsze ogłoszenie
http://otodom.pl/trzypokojowe-mieszk...d23238670.html
jak takimi zdjęciami zachęcić kogokolwiek do obejrzenia mieszkania?
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
... żeby klient chciał zobaczyć mieszkanie na własne oczy, to najpierw musi się nim zainteresować. A żeby to zrobił trzeba mu pokazać ładne zdjęcia.
Pytanie: czy to klient szuka mieszkania czy ja szukam kupca na mieszkanie?
Wystarczy zrobić zdjęcia tak, żeby klienta zainteresować na tyle aby chciał obejrzeć mieszkanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Bałagan, zagracone pokoje, ciemnica itp. Do tego zdjęcia na ogniskowych 28 mm i więcej, a więc wycinki pomieszczeń, brak przestrzeni, ciasnota.
No tu już nawet najlepszy sprzęt nie pomoże ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Gdyby zdjęcia miały być częścią mojej pracy to bym raczej nie bawił się w półśrodki tylko wziął aparat z obiektywem o bardzo krótkiej ogniskowej. W przypadku Olympusa byłby to 9-18 mm, do tego dodatkowa lampa. Chyba najtańszą opcją byłby duży E-system, bo używany 9-18 kosztuje ok. 1300 zł, a i korpus można też niedrogo kupić.
O właśnie! Patrzysz jak fotograf. Patrz jak makler :)
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
Można się czepiać wszystkiego w tym zdjęciu. Wystarczy jednak użyć innego obiektywu, inaczej skadrować i potencjalnemu klientowi pokazać to co go zainteresuje, jeżeli zobaczy fotkę pięknego mieszkania zrobione "fiszem", to na pewno nie będzie zachwycony tym mieszkaniem.
odwrotnie - zacznij od nauki, a gdy już choć trochę liźniesz podstaw, to sam już będziesz wiedział co ci potrzeba :), każdym aparatem można zrobić w miarę przyzwoite fotki, pod warunkiem, że zna się podstawy fotografii i świadomie do własnych potrzeb kupiło aparat, prowadziłem kursy foto dla dzieciaków, z założenia więc pod kontem kompaktów, po 4 - 5 lekcjach zaskakiwali swoich rodziców z "wypasionymi" lustrzankami, że takimi małymi gów....., można osiągnąć bardzo fajne efekty, a przecież oni wydali na swoje cacka po kilka tysięcy (w jednym przypadku kilkanaście i dopiero TEN aparat na zielonym programie ROBIŁ dobre fotki :), tak około 3000 z dwu dniowego wyjazdu, więc wydatek był uzasadniony :))
Cytat:
Zamieszczone przez
bogdi
... każdym aparatem można zrobić w miarę przyzwoite fotki, pod warunkiem, że zna się podstawy fotografii i świadomie do własnych potrzeb kupiło aparat ...
Własne potrzeby w tym przypadku, to pokazanie tego, co zainteresuje klienta.
Trzeba spojrzeć na fotki i zadać sobie pytanie: czy gdybym był klientem, te zdjęcia skłoniły by mnie do obejrzenia tego mieszkania.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
jeżeli zobaczy fotkę pięknego mieszkania zrobione "fiszem", to na pewno nie będzie zachwycony tym mieszkaniem.
chyba, że jest zakręcony :)
zestaw nr 2: jakiś-siakiś używany PEN do wyrwania poniżej 500 złociszy za body, do tego m.ZD 12-50 mm też za 500 zł. Można też dokupić jakąś lampkę z odchylanym palnikiem, żeby doświetlić zdjęcie odbijając światło od sufitu lub ściany.
aparat za 200zł, statyw za 30zł, program ICE plus PICASSA (niestety ostatnie poruszyłem ;) - czas wykonania zdjęć ok 1 minuty, czas obróbki ok 3 minut - zrobione teraz, bez jakichkolwiek przygotowań, każdym penem efekt będzie lepszy
Takie cos rozwiaze twoje problemy w 15 sekund - 230 stopni kat widzenia, zadnych ustawien, przyzwoita rozdzielczosc do zdjec w sieci, zlacze HDMI, zapisuje zdejcia na karcie SD, kosztuje ponizej 500PLN.