Odp: Lightroom 5 - jak wyostrzyć zdjęcie do wstawienia na forum?
Jak to bylo.Zabawa trwa,swiat sie kreci nie od dzis,zdarta plyta gra.....
To ja tez.Pozwolilem sobie na dwie wersje.Jedna z automata i druga gdzie kolorem zarzadzil Quato.Typowo zrobione.Wyostrzone ,pomniejszone,odszumione.Nic wiecej.W jednym tylko klik na zarzadzanie kolorem na koncu.Załącznik 110834Załącznik 110835
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
No to moja rada będzie trochę "od czapy". Ja po obróbce i wygenerowaniu pliku docelowego wyostrzam w PhotoSklepie. Jestem "mądry" bo mam legala, co prawda CS2, ale mnie on wystarcza.
Też wole jak pisałem operację przeskalowania i wyostrzenia zrobić w PS Elements. Mam wtedy większą kontrolę i efekt wydaje mi się lepszy.
1 załącznik(ów)
I moja wersja.
Edit: LR 4.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Przyznam nie za bardzo rozumiem. Suwak maski (z tego co wiem) w wyostrzaniu LR decyduje o tym co, jakie, obszary będą wyostrzone. Przy masce ustawionej na 0 wyostrzone bedą wszystkie piksele na zdjęciu, łącznie z tymi na gładkich obszarach (jak szum). Na jakiej zasadzie maska może ukryć zbyt wyostrzone zdjecie to nie wiem. Jak użyć na końcu do zakrywania (czego?) też nie łapie o co chodzi.
Przy zbytnim wyostrzaniu często pojawiają się artefakty - czasem gdy zastosuję mocną maskę to dopiero po jakimś czasie zauważam, że wystąpiły. Dlatego czasem warto sprawdzić co jest przykryte.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Przy zbytnim wyostrzaniu często pojawiają się artefakty - czasem gdy zastosuję mocną maskę to dopiero po jakimś czasie zauważam, że wystąpiły. Dlatego czasem warto sprawdzić co jest przykryte.
Mi artefakty kojarzą się bardziej z zbyt mocną kompresją do .jpg. Przy zbytnim wyostrzeniu jak piszesz pewnie też może podobny efekt wystąpić ale za to odpowiedzialny jest raczej suwak Amount (siła wyostrzenia), a nie Masking. W przykładowym zdjęciu ten suwak maski ustawiłem na 70. Na biało (przy wciśniętym lewym klawiszu Alt) pokazane jest co będzie podlegać wyostrzeniu.
Załącznik 110858 Dla porównania maska ustawiona na wartość 7 Załącznik 110859
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Zwyczajnie, wyostrza wszystkie szumy. Można korygować za pomocą Luminance z Noise Reduction. Ale dużo lepiej jest zrobić tak jak napisał Andtor2, czyli użyć maski w Sharpening.
Na marginesie należy dodać, że klawisz Alt działa w połączeniu z pozostałymi suwakami wyostrzania, tj. Amount, Radius i Detal. Działa także z Noise Reduction. Daje dużo lepszy podgląd zmian niż wpatrywanie się w kolorowe piksele. Ponad to działa także z:
- Ekspozycją pokazując maskę przepaleń,
- z suwakami tonów (tutaj zamiennie w korekcji świateł pokazuje przepalenia, a w korekcji cieni zaczernienia),
- w panelu Split Toning z suwakiem Hue, uwydatniając zastosowany kolor w światłach lub cieniach.
- w Effects, z suwakami Midpoint, Roundness, Feather uwydatniając zakres maski i pozwalając dopasować go w niskich wartościach Amount.
Jestem tego świadom - wspomniałem tylko o masce bo na początku łatwo zrobić błąd położyć silną maskę i potem wyostrzać. Jak ostrzenie zastosujemy dla całego obrazka to widać o wiele lepiej jego efekt, trudniej przeostrzyć i dopiero potem warto maskować niektóre obszary.