Odp: M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ - KIT naleśnik od Olympusa
raczej nie będziesz go słyszał, w normalnych warunkach był niesłyszalny. Może przy nagrywania w bardzo cichym pomieszczeniu coś się nagra, ale jest mz wystarczająco cicho.
A czy ktoś może coś w miarę obiektywnie o tym obiektywie napisać? W internecie są różne opinie i sample. Jedni piszą, że obraz jest miękki i nawet nieostry, inni, że najwyraźniej trafił na taki egzemplarz. Sample też różne ale nie wynika czy bezpośrednio z aparatu czy po jakimś LR. Może ktoś wie na ile to wszystko jest wiarygodne ...? Może ktoś ma e-m10 z takim obiektywem, bo właśnie myślę o tym body.
Będę wdzięczny.
Cytat:
Zamieszczone przez
epafras
A czy ktoś może coś w miarę obiektywnie o tym obiektywie napisać? W internecie są różne opinie i sample. Jedni piszą, że obraz jest miękki i nawet nieostry, inni, że najwyraźniej trafił na taki egzemplarz. Sample też różne ale nie wynika czy bezpośrednio z aparatu czy po jakimś LR. Może ktoś wie na ile to wszystko jest wiarygodne ...? Może ktoś ma e-m10 z takim obiektywem, bo właśnie myślę o tym body.
Będę wdzięczny.
Proponuję kontakt z dogodnie dla Ciebie zlokalizowanym salonem FotoJokera, spytaj, czy mają, a jeśli nie jest akurat dostępny to na kiedy mogą mieć E-M10. Tam sobie dogodnie pooglądasz i przetestujesz cały zestaw - korpus plus naleśnik.
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Proponuję kontakt z dogodnie dla Ciebie zlokalizowanym salonem FotoJokera, spytaj, czy mają, a jeśli nie jest akurat dostępny to na kiedy mogą mieć E-M10. Tam sobie dogodnie pooglądasz i przetestujesz cały zestaw - korpus plus naleśnik.
Niestety, w naszym fotojokerze nie jest dostępny ten model, tylko na zamówienie. A i tak ekspedientka stwierdziła, że nawet gdyby był to pozwoliłaby mi zrobić 3 lub 4 zdjęcia, bo aparat powystawowy idzie i tak do sprzedaży po normalnej cenie, więc nie może być z dużym przebiegiem.
Więc w sumie dalej nic nie wiem, a z faktu, że mało kto się udziela w tym temacie wynika, że pewnie nie wiele osób zdecydowało się na ten obiektyw.
Cytat:
Zamieszczone przez
epafras
Więc w sumie dalej nic nie wiem, a z faktu, że mało kto się udziela w tym temacie wynika, że pewnie nie wiele osób zdecydowało się na ten obiektyw.
Raczej z faktu, że zestaw z tym obiektywem póki co jest ciężko osiągalny w sklepach.
Szanowni koledzy, ja miałem chwilkę ten obiektyw i powiem szczerze, że w moim odczuciu jest gorszy niż zwykły manualny 14-42. Poza jego kompaktowa budową nie ma przewagi na starym mikro zoomem a dodatkowo jego zoom działa ślamazarnie a i ostrzenie przez to mu coś niezbyt szybko wychodzi. Do codziennych spacerów z dzieckiem mi się nie przydał - za wolny. Lepiej zainwestować w nową 25mm f1:1,8.
Chwilę pomacałem szkiełko na M10, niestety po tej chwili padła bateria.
W moim odczuciu jest większy w rzeczywistości niż to sobie wyobrażałem na podstawie zdjęć z netu. Zwłaszcza średnica obiektywu jest spora. Otwiera się szybko, zoom szybki podobnie jak 12-50. Jedną rzecz zauważyłem, co może być pewną wadą dla fanów wideo. Otóż obiektyw ma stałą prędkość zoomu, poprostu taki on/off. Nie ma możliwości powolnego lub szybszego zbliżania w zależności od stopnia odchylenia pierścienia sterującego (tak to działa w 12-50).
Instrukcja, str. 97, menu Utility, opcja Electronic Zoom Speed:
Cytat:
Szybkość powiększenia można zmienić, obracając pierścień zmiany ogniskowej (ED 14-42 mm f3,5-5,6 EX), aby wysunąć lub wsunąć obiektyw.
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Instrukcja, str. 97, menu Utility, opcja Electronic Zoom Speed:
Pewnie chodzi o to, że można ustawić sobie prędkość zoomu która jest większa lub mniejsza ale stała. Koledze powyżej chodzi pewnie o zmianę szybkości online, czyli przypuszczam, że im bardziej przekręcisz pierścień tym szybszy zoom.
---------- Post dodany o 06:02 ---------- Poprzedni post był o 05:58 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Kurcze, przyjrzałem się tym RAWom, no i trochę się podłamałem. Albo to jakiś back/front focus ale większość zdjęć jest nieostrych, nie jakoś bardzo ale jednak...